Πειραματικό κινέζικο διαστημόπλοιο επέστρεψε με επιτυχία στη Γη

Δευτέρα, 11 Μάιος 2020 20:47 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πειραματικό κινέζικο διαστημόπλοιο επέστρεψε με επιτυχία στη Γη

H κάψουλα επιστροφής της δοκιμαστικής έκδοσης του επανδρωμένου διαστημοπλοίου νέας γενιάς της Κίνας επέστρεψε επιτυχώς στο Ντονγκφέντκ της Εσώτερης Μογγολίας την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το Xinhua, επικαλούμενο την κινεζική Διαστημική Υπηρεσία Επανδρωμένων Αποστολών. Η δοκιμή, όπως γνωστοποιήθηκε, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ακολουθώντας οδηγίες από το Κέντρο Αεροδιαστημικού Ελέγχου του Πεκίνου, το πειραματικό σκάφος ενεργοποίησε επιτυχώς φρένα και εισήλθε σε τροχιά επιστροφής, με την κάψουλα επιστροφής να αποκολλάται χωρίς προβλήματα. Αφού επανήλθε στην ατμόσφαιρα και έφτασε στο επιδιωκόμενο ύψος, τα αλεξίπτωτα το επιβράδυναν σε ταχύτητα οχήματος εδάφους. Πριν αγγίξει το έδαφος, άνοιξαν οι έξι αερόσακοί του, βοηθώντας το να προσεδαφιστεί με ασφάλεια. Όπως αναφέρθηκε, η κάψουλα ήταν ακέραιη.

Η Κίνα εκτόξευσε τη δοκιμαστική έκδοση του νέου σκάφους χωρίς πλήρωμα με πύραυλο Long March-5B από το κέντρο εκτοξεύσεων Γουεντσάνγκ της Χαϊνάν την Τρίτη. Το σκάφος πετούσε σε τροχιά για δύο ημέρες και 19 ώρες, πραγματοποιώντας επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα, μεταξύ των οποίων η 3D εκτύπωση στο διάστημα, η δοκιμή τεχνολογιών θερμικών ασπίδων κ.α.

Το νέας γενιάς σκάφος προορίζεται για σειρά αποστολών, τόσο σε χαμηλή τροχιά για να υποστηρίξει την κατασκευή του νέου κινεζικού διαστημικού σταθμού, μα και για αποστολές στο βαθύ διάστημα- όπως αποστολές στη Σελήνη. Έχει αναπτυχθεί από την Κινεζική Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας (CAST), και το δοκιμαστικό σκάφος έχει ύψος 9 μέτρα και πλάτος 4.5 μέτρα στο πιο πλατύ του σημείο. Το βάρος του είναι άνω των 20 τόνων.

Η δομή του διαφέρει από τη δομή με τρεις κάψουλες των σκαφών Shenzhou: Το σκάφος διαθέτει μια κάψουλα επιστροφής, που είναι το κέντρο ελέγχου και ο χώρος διαβίωσης του πληρώματος, και μια κάψουλα που στεγάζει τα συστήματα ενέργειας, προώθησης κλπ. Η κάψουλα επιστροφής προορίζεται τόσο για εργασία όσο και για άνετη διαβίωση και ψυχαγωγία, για αυτό και είναι αρκετά μεγάλου μεγέθους. Προορίζεται να είναι επαναχρησιμοποιούμενη, και μπορεί να μεταφέρει τόσο εφόδια, όσο και εξαμελές με επταμελές πλήρωμα για αποστολές σε χαμηλή τροχιά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος