Περιβαλλοντικό «έγκλημα» στην πεδιάδα της Λακεδαίμονος (ΦΩΤΟ)

Ρύπανση από «κατσίγαρο» στην περιοχή Αμυκλών και Λευκοχώματος

Πέμπτη, 30 Απρίλιος 2020 15:54 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Περιβαλλοντικό «έγκλημα» στην πεδιάδα της Λακεδαίμονος (ΦΩΤΟ)

Οργή και προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στον οικοσύστημα της εύφορης πεδιάδας της Λακεδαίμονος λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης από λύματα ελαιοτριβείων, τον γνωστό «κατσίγαρο».

Φωτογραφίες πολιτών αποκαλύπτουν το μέγεθος της επιβάρυνσης που συντελείται στο οικοσύστημα στην ευρύτερη περιοχή Αμυκλών και Λευκοχώματος, από τα τοξικά απόβλητα του ελαιοκάρπου που κάποιοι συνεχίζουν να αποθέτουν ανεξέλεγκτα στην κοίτη ποταμών και παραποτάμων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ρέματος «Ούρντες» ή «Ρέτσο», η ροή του οποίου ξεκινάει από την περιοχή Καλυβίων Σοχάς-Ανωγείων, κατέρχεται στις Αμύκλες, διαπερνά την Εθνική οδό Σπάρτης-Γυθείου (στο ύψος του ΙΝ Αγ. Κωνσταντίνου) και καταλήγει στο Βαφειό. Το νερό που κυλάει στο ρέμα είναι, κυριολεκτικά, κατάμαυρο και λασπώδες, λειτουργώντας ως «βόμβα» για κάθε μορφή ζωής εντός του υδάτινου συστήματος και πέριξ, ενώ απειλείται με μόλυνση και ο υδροφόρος ορίζοντας με τις ανάλογες συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ανάλογη είναι η φρικτή πραγματικότητα που επικρατεί σε ρέμα που περνά στο ύψος του ΙΝ Αγίας Παρασκευή στο Λευκόχωμα Φάριδος που τράβηξε πρόσφατα αγανακτισμένη συμπολίτης. Οι εικόνες νεκρών ψαριών και άλλων μικροοργανισμών αποτυπώνουν τις αποκρουστικές διαστάσεις που επιφέρουν η ασυνειδησία και η ασυδοσία του ανθρώπινου παράγοντα απέναντι στην ίδια του τη ζωή.

Οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν μόνο μια μικρογραφία του φαινομένου, καθώς ο «Λακωνικός Τύπος» με δημοσιεύματα στο παρελθόν έχει καταγράψει το μέγεθος του προβλήματος που αναπτύσσεται κατά την ελαιοκομική περίοδο, με ανησυχητική αύξηση, σε διάφορες περιοχές της Λακωνίας.

Οι συνέπειες
Ο κατσίγαρος εμπεριέχει φαινόλες, μέταλλα και οργανικά οξέα σε μεγάλες ποσότητες, έχει υψηλό ρυπαντικό οργανικό φορτίο (45-50 φορές μεγαλύτερο απ’ ότι αυτό των αστικών αποβλήτων) και φυτοτοξικές ιδιότητες, προκαλώντας βλάβη στο οικοσύστημα, έως και θάνατο φυτών, μικροοργανισμών, εντόμων και ευαίσθητων υδρόβιων ζώων (Βορεάδου, 1993, Σαββίδης, 1994, Ramos – Cormenzana et al, 1996, Tardioli et al., 1997). Υπολογίζεται ότι για κάθε κιλό παραγόμενου ελαιολάδου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 5 κιλά αποβλήτων. Ο κατσίγαρος μπορεί να μην περιέχει βαρέα μέταλλα ή μη αποδομήσιμες οργανικές ουσίες, αλλά η αλόγιστη διάθεσή του στο περιβάλλον σε συνδυασμό με το υψηλό οργανικό του φορτίο και τη φυτοτοξικότητά του, λόγω φαινολικών ενώσεων και οργανικών οξέων, προκαλεί υπολογίσιμη βλάβη (Βερβέρη, 2004).

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος