Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δε θα σώσουν το περιβάλλον

Δευτέρα, 09 Μάρτιος 2020 22:08 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δε θα σώσουν το περιβάλλον

Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, παρουσιάζοντας το ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μετά το άλλο, ώστε να έχουμε πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Ωστόσο, κάπου εδώ έρχεται μία έρευνα των ειδικών της Emissions Analytics, που λέει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δε θα σώσουν το περιβάλλον και δε θα σταματήσουν τη μόλυνση του αέρα. Αυτό διότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έδειξαν ότι υπάρχει άλλο μέρος ενός αυτοκινήτου, που ρυπαίνει την ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από την εξάτμιση.

Ο λόγος γίνεται για τα λάστιχα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αν αυτά δεν είναι φουσκωμένα στο επιθυμητό επίπεδο ή φθαρμένα ή αν το όχημα πορεύεται σε ιδιαίτερα δύσκολη οδική επιφάνεια, τότε εκπέμπονται 1000 φορές περισσότεροι ρύποι απ’ ό,τι εκπέμπονται από μία εξάτμιση.

«Οι αρχικές μας δοκιμές αποκάλυψαν ότι μπορεί να υπάρξει ένα σοκαριστικό ποσοστό μόλυνσης από τα λάστιχα, 1000 φορές χειρότερα από τους ρύπους μιας εξάτμισης. Αυτό που είναι πιο τρομάκτικο είναι ότι οι ρύποι από την εξάτμιση έχουν ρυθμιστεί αυστηρά για πολλά χρόνια, όμως δεν έχει ρυθμιστεί καθόλου η φθορά των ελαστικών.

Με την άνοδο των πωλήσεων των βαρέων SUV και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι ρύποι που δεν προέρχονται από την εξάτμιση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Λοφτχάους, Επικεφαλής Ερευνητής της Emissions Analytics.
Μάλιστα, οι ειδικοί της εν λόγω εταιρείας, που προχώρησαν στην έρευνα, τονίζουν ότι μπορούν να υπάρξουν περισσότεροι ρύποι ακόμα και από τη φθορά των φρένων.

«Η πρόκληση στη βιομηχανία και στους ρυθμιστές είναι σχεδόν μια μεγάλη μαύρη τρύπα της πληροφορίας του καταναλωτή, που δεν έχει διεκπεραιωθεί από τους ξεπερασμένους κανονισμούς, οι οποίοι ασχολούνται ακόμα με τις εκπομπές ρύπων της εξάτμισης.

Το να βάζουμε υψηλής ποιότητας λάστιχα και να τα έχουμε πάντα φουσκωμένα στο σωστό επίπεδο είναι ένας τρόπος να μειώσουμε αυτούς τους ρύπους. Επίσης, η βιομηχανία του αυτοκινήτου θα πρέπει να βρει τρόπους να μειώσει και το βάρος. Χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το πρόβλημα.

Το αν θα υπάρξουν ειδικά λάστιχα χαμηλών ρύπων ή χαμηλής φθοράς δε θα το πούμε εμείς, αλλά πρέπει να γίνει αλλαγή», είπε, από τη μεριά του, ο Νικ Μόλντεν, CEO της Emissions Analytics.

Αν μη τι άλλο, αποτελέσματα και λόγια που θα βάλουν σε σκέψεις τους αρμόδιους φορείς, απ’ όπου θα πρέπει να περιμένουμε απάντηση, αλλά και που θα συζητηθούν στο άμεσο μέλλον.