Στη Φινλανδία, ο χειμώνας είναι τόσο ζεστός που τα πουλιά παύουν να μεταναστεύουν

Παρασκευή, 06 Μάρτιος 2020 21:57 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στη Φινλανδία, ο χειμώνας είναι τόσο ζεστός που τα πουλιά παύουν να μεταναστεύουν

Φέτος τον Φλεβάρη, στο Έλσίνκι, επικρατεί μία παράξενη ατμόσφαιρα. Τα δέντρα έβγαλαν μπουμπούκια. Δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε ένα χιλιοστό χιονιού και το γρασίδι είναι καταπράσινο. Η Βαλτική Θάλασσα, κοντά στις ακτές, είναι ακόμα σε ρευστή κατάσταση και όλη τη μέρα τα πουλιά κελαηδούν με την ψυχή τους.

Κανονικά, στη μέση του χειμώνα, η φύση μοιάζει παγωμένη και κοιμισμένη. Το έδαφος είναι καλυμμένο με ένα παχύ στρώμα χιονιού και μπορεί κανείς εύκολα να διασχίσει τα παγωμένα νερά με τα πόδια ή με παγοπέδιλα για να φτάσει στα διάφορα νησιά.

Φέτος, το νότιο τμήμα της Φινλανδίας είναι αντιμέτωπο με έναν ιδιαίτερα ήπιο χειμώνα που δεν θυμίζει καθόλου χιονισμένη καρτ ποστάλ. Ο Ιανουάριος ήταν 7 με 8 βαθμούς θερμότερος από τους εποχιακούς μέσους όρους, ενώ ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορεί κανείς να πει πως ο χειμώνας δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Εν προκειμένω, οι Φιλανδοί ερευνητές χρησιμοποιούν τον όρο "θερμικό χειμώνα" για τον ορισμό του χειμώνα, ο οποίος αντιστοιχεί σε αρνητικές θερμοκρασίες τουλάχιστον δέκα ημερών. Παρόλο που έχουν υπάρξει ήπιοι χειμώνες και πιο παλιά, ο Ιανουάριος ήταν ένας "εξαιρετικός" μήνας, διευκρινίζει η Ilona Lang, ερευνήτρια. Περιμένει πάντως να δει αν ο Μάρτιος, συνήθως κρύος και χιονισμένος, θα επιβεβαιώσει την τάση αυτή.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, μία πολύ χαμηλή πίεση από τα νοτιοδυτικά σε συνδυασμό με την απουσία ψυχρού αέρα από τη Ρωσία ή την Αρκτική έχει προκαλέσει αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες. Ένας ήπιος χειμώνας δεν μπορεί να εξηγηθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη και μόνο, αλλά η σχέση είναι δεδομένη. Ο "μη-χειμώνας" παρατηρείται σε όλο το νότο της Σκανδιναβίας - αντίθετα, στο βορρά, στη Λαπωνία, ο χειμώνας παραμένει κρύος και δεν υπήρξε ποτέ τόσο πολύ χιόνι.

Για πρώτη φορά μετά τις πρώτες μετεωρολογικές μετρήσεις, οι τέσσερις σκανδιναβικές πρωτεύουσες, το Όσλο, η Στοκχόλμη, το Ελσίνκι και η Κοπεγχάγη εμφάνισαν μία θερμοκρασία πάνω από το μηδέν κάθε μέρα του Ιανουαρίου. Στο Ελσίνκι, τα μέλη της BirdLife Suomi, μιας οργάνωσης προστασίας της βιοποικιλότητας, διαπιστώνουν μια εντυπωσιακή αλλαγή στους πληθυσμούς των πουλιών λόγω του ήπιου αυτού χειμώνα. "Έχουμε ήδη καταγράψει ένα ρεκόρ στον αριθμό των ειδών που υπάρχουν στην περιοχή", δήλωσε ο βιολόγος Petri Lampila. "Αυτό σημαίνει ότι πολλά πουλιά αποφάσισαν να μην μεταναστεύσουν αυτόν το χειμώνα. Δεν το έχουν απαραίτητα ανάγκη επειδή τα νερά δεν είναι παγωμένα." Η αύξηση του αριθμού των πτηνών μοιάζει να αποτελεί μάλλον ένα καλό σημάδι με την πρώτη ματιά, αλλά ο βιολόγος δεν χαίρεται: "Στο μέλλον, ο αριθμός των ειδών θα αυξηθεί αλλά ίσως χάσουμε και βόρεια είδη επειδή θα έχουν λιγότερο χώρο στη διάθεσή τους.

Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι τα πουλιά μπορεί να αρχίσουν να αναπαράγονται πολύ νωρίς φέτος την άνοιξη και η τροφή για τα νεογέννητα ίσως να λείψει. "Αυτές οι αλλαγές θερμοκρασίας συμβαίνουν τόσο γρήγορα ώστε δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να προσαρμοστούν τα είδη", εξηγεί ο Petri Lampila.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος