Χωματερή στις όχθες της Κελεφίνας! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Ντροπιαστικές εικόνες περιβαλλοντικής ρύπανσης - Αποκαλυπτικό ντοκουμέντο του «Λακωνικού Τύπου»

Σάββατο, 07 Μάρτιος 2020 09:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χωματερή στις όχθες της Κελεφίνας! (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Ένα μικρό περιβαλλοντικό «έγκλημα» συντελείται, για άγνωστο χρονικό διάστημα, δίπλα  στις όχθες της Κελεφίνας (Οινούντα) στην περιοχή του Κλαδά, όπως αποκαλύπτει σήμερα με ένα αποκαλυπτικό φωτορεπορτάζ ο «Λακωνικός Τύπος». Σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από την Εθνική οδό Σπάρτης-Τρίπολης, πλησίον του γηπέδου του χωριού και του παραποτάμου του Ευρώτα, άγνωστοι αποθέτουν κάθε λογής απορρίμματα, με συνέπεια ο –κατά τα άλλα– όμορφος χώρος να έχει μετατραπεί σε έναν μίνι σκουπιδότοπο.

Μια απλή βόλτα στην περιοχή αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος τις τραγικές και άθλιες συνθήκες που επικρατούν, καθώς οι ασυνείδητοι πολίτες –που προφανώς θεωρούν το σημείο κτήμα τους και προσωπικό τους «κάδο»– απορρίπτουν σκουπίδια όπως συσκευασίες διαφόρων υλικών, πλαστικά, δοχεία,  υφάσματα, μπάζα, πλακάκια, μέχρι και ελαστικά οχημάτων που αποτελούν τοξικές «βόμβες» επιβάρυνσης για το φυσικό περιβάλλον.

Ειρωνεία και ταυτόχρονα χαρακτηριστική αποτύπωση της θρασύτητας ορισμένων, αποτελεί μια σκουριασμένη από τον χρόνο επιγραφή, πλησίον των διασκορπισμένων αντικειμένων, η οποία αναγράφει: «Απαγορεύεται η ρίψη μπαζών και απορριμμάτων. Οι παραβάτες θα διώκονται ποινικά».

Η σωρευμένη σαβούρα, εκτός από τη χλωρίδα της περιοχής, αποτελεί κίνδυνο και για το υδάτινο οικοσύστημα της Κελεφίνας και κατ’ επέκταση του Ευρώτα, όπου καταλήγει η ροή του παραποτάμου, με συνέπεια την πιθανή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Το γήπεδο του Κλαδά δεν χρησιμοποιείται για αθλητικές συναντήσεις ή άλλες εκδηλώσεις, οπότε η κυκλοφορία δεν είναι ιδιαίτερα συχνή από το σημείο, πέραν περιστασιακών διελεύσεων (πχ για πρόσβαση σε κτήματα, βόλτες κλπ) και αυτό φαίνεται ότι  εκμεταλλεύονται οι απερίσκεπτοι ρυπαντές.

Η άμεση παρέμβαση των αρμοδίων φορέων και αρχών κρίνεται επιβεβλημένη για ένα θέμα που αποτελεί πρόκληση για το κοινό αίσθημα και προσβάλλει όλους.

Φωνή βοώντος
εν τη ερήμω
Στις αρχές του τρέχοντος έτους, με αφορμή την παροδική δυσλειτουργία στην αποκομιδή απορριμμάτων που παρατηρήθηκε στη Σπάρτη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Χρήστος Κανακάκος, μεταξύ άλλων, είχε τονίσει: «Το πρόβλημα (σσ της αποκομιδής) επεκτάθηκε και με την αλόγιστη και αυθαίρετη εναπόθεση σκουπιδιών και απορριμμάτων από μη ευαισθητοποιημένους πολίτες, όχι μόνο στον αστικό ιστό αλλά και σε φαράγγια, ρέματα, χείμαρρους, ποτάμια και παραπόταμους. Καταλήγοντας, ο κ. Κανακάκος είχε απευθύνει την παρακάτω έκκληση: «Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε με τη στάση μας για μια καθαρή πόλη!».

Κατά τα φαινόμενα,  δεν έχει εισακουστεί η προτροπή του αντιδημάρχου, τουλάχιστον από μια μερίδα πολιτών…

Δείτε το videoΕνημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος