Τμήμα του δάσους του Αμαζονίου «αποβάλλει περισσότερο CO2 από όσο απορροφά»

Πέμπτη, 13 Φεβρουάριος 2020 21:14 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τμήμα του δάσους του Αμαζονίου «αποβάλλει περισσότερο CO2 από όσο απορροφά»

Έως και το ένα πέμπτο του τροπικού δάσους του Αμαζονίου αποβάλλει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απορροφά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα δεκαετούς μελέτης για τα αέρια του θερμοκηπίου στη λεκάνη απορροής του Αμαζονίου δείχνουν ότι περίπου το 20% της συνολικής περιοχής έχει γίνει καθαρή πηγή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτούς είναι η αποψίλωση. Τα δέντρα μεγαλώνοντας απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Όμως, τα νεκρά δέντρα το απελευθερώνουν ξανά. Εκατομμύρια δέντρα έχουν χαθεί, εξαιτίας της υλοτομίας και των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου- μια ζωτικής σημασίας αποθήκη άνθρακα, που επιβραδύνει τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη- μπορεί να μετατρέπεται σε πηγή άνθρακα ταχύτερα από ότι προέβλεπαν οι έως τώρα εκτιμήσεις.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την καθηγήτριαΛουτ σιάνα Γκάτι, μετρούσε κάθε δύο εβδομάδες τα αέρια του θερμοκηπίου, με αεροσκάφος που διέθετε αισθητήρες και πετούσε πάνω από διάφορα τμήματα της λεκάνης απορροής του Αμαζονίου.

Η διαπίστωση των επιστημόνων είναι τρομακτική. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του τροπικού δάσους διατηρεί την ικανότητα απορρόφησης μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα- ειδικά στις πιο βροχερές χρονιές- ένα τμήμα του δάσους, που είναι ιδιαίτερα αποψιλωμένο, φαίνεται να έχει χάσει αυτή τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα της Γκάτι, αυτό το νοτιοανατολικό τμήμα του δάσους- περίπου το 20% της συνολικής έκτασης- έχει μετατραπεί σε πηγή άνθρακα. «Κάθε χρόνο είναι χειρότερα. Παρατηρήσαμε ότι αυτή η περιοχή είναι μια σημαντική πηγή άνθρακα. Και δεν έχει σημασία αν είναι χρονιά βροχών ή ξηρασίας. Το 2017-2018 ήταν βροχερό διάστημα, αλλά δεν έκανε καμία διαφορά», δήλωσε.

Τις δεκαετίες του '80 και του '90 ο Αμαζόνιος ήταν μια πολύ ισχυρή αποθήκη άνθρακα, απορροφώντας περίπου 2 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, κάθε χρόνο. Σήμερα, αυτό έχει περιοριστεί πιθανόν σε 1-1,2 δισ. τόνους τον χρόνο.