HELMEPA: Δεκατρείς τόνοι απορρίμματα σε εθελοντικό καθαρισμό ακτών

Παρασκευή, 31 Ιανουάριος 2020 21:17 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
HELMEPA: Δεκατρείς τόνοι απορρίμματα σε εθελοντικό καθαρισμό ακτών

Με τη συνδρομή 6.500 εθελοντών, ύστερα από 145 καθαρισμούς, συλλέχθηκαν πάνω από 13 τόνοι απορρίμματα από τον βυθό και τις ακτές της Ελλάδας, ανακοίνωσε η HELMEPA, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμού Ακτών, που συντόνισε για 29η χρονιά.

Το 2019 καθαρίστηκαν συνολικά 73 χλμ ακτογραμμής, ενώ αυτοδύτες εθελοντές ανέσυραν από τον βυθό 1,5 τόνους απορριμμάτων.

Για ακόμα μία χρονιά θλιβεροί «πρωταθλητές» ήταν οι καπνιστές, καθώς τα αποτσίγαρα ήρθαν πρώτα σε αριθμό. Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ στην τρίτη βρέθηκαν τα πλαστικά μπουκάλια και στην τέταρτη τα καλαμάκια. Το παζλ των σκουπιδιών στις παραλίες συμπλήρωσαν, μεταξύ άλλων, κομμάτια φελιζόλ, χαρτιά, πλαστικές σακούλες και γυάλινα μπουκάλια.

«Τα απορρίμματα αυτά συνδέονται άμεσα με τις καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες. Ενώ τα χρησιμοποιούμε για ελάχιστη ώρα, πεταμένα παραμένουν για πολλά χρόνια, ρυπαίνουν τις ακτές και αποτελούν σοβαρή απειλή για θαλάσσια ζώα και πουλιά. Καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι τα πλαστικά απορρίμματα έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη - στα πιο απομακρυσμένα και ακατοίκητα μέρη, μέχρι τα βάθη των ωκεανών - και μέσω της τροφικής αλυσίδας μπορούν να φτάσουν και στο πιάτο μας, είναι ανάγκη να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης για να περιοριστεί το σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα» υπογραμμίζει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA).

Σύμφωνα με την Ένωση, όπως και προηγούμενες χρονιές, αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας. Μέλη και εθελοντές εκπαιδευτικοί του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», νέες και νέοι εθελοντές «Ναυτίλοι της HELMEPA» και παιδιά Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων έστειλαν το μήνυμα «Να σώσουμε τις Θάλασσες» προς όλους. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν ακόμη ΟΤΑ, Λιμεναρχεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Σύλλογοι, Ναυτικοί Όμιλοι, Μουσεία, πρόσκοποι, αλλά και απλοί πολίτες.

Δυναμικά το «παρών» έδωσαν και εταιρείες-μέλη της HELMEPA που οργάνωσαν καθαρισμό παραλιών, με στελέχη και τις οικογένειές τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti