Ξέρουμε πια τι προκάλεσε το τέλος του μαγνητικού πεδίου της Σελήνης

Δευτέρα, 13 Ιανουάριος 2020 22:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξέρουμε πια τι προκάλεσε το τέλος του μαγνητικού πεδίου της Σελήνης

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν εδώ και μισό αιώνα ότι το Φεγγάρι είχε κάποτε μαγνητικό πεδίο, παρέμενε ωστόσο μυστήριο και ο λόγος της ύπαρξής του και η οριστική του εξαφάνιση.

Μια νέα μελέτη ρίχνει πλέον φως σε όλα αυτά, χρονολογώντας την εξαφάνιση του μαγνητικού πεδίου πριν από 1-1,5 δισ. χρόνια.

Μια από τις κορυφαίες ανακαλύψεις των αποστολών του Apollo ήταν ότι κάποιες από τις πέτρες που έφεραν πίσω οι αστροναύτες ήταν μαγνητισμένες. Οι αποστολές επιβεβαίωσαν πως ο γεωλογικά νεκρός γήινος δορυφόρος δεν είχε πλέον μαγνητικό πεδίο, ώστε να προκαλεί τον μαγνητισμό τους.

Οι αστρονόμοι υπέθεσαν λοιπόν ότι το Φεγγάρι είχε κάποτε μαγνητικό πεδίο και σκάρωσαν τρία μοντέλα για την ερμηνεία του. Κι αυτό ήταν όλα όσα ξέραμε.

Ο καθηγητής του ΜΙΤ όμως, Benjamin Weiss, ανέλυσε τα τρία υπάρχοντα μοντέλα για τον θάνατο του μαγνητικού πεδίου της Σελήνης και μας λέει πως τα αποτελέσματά του είναι αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για το Φεγγάρι, αλλά και για κάθε άλλο πλανήτη και δορυφόρο.

Στη μελέτη του στο «Science Advances», ο Weiss παρέχει επαρκείς ενδείξεις για τους γεωλογικούς μετασχηματισμούς που έλαβαν χώρα πριν από 440 και 910 εκατ. χρόνια και έδωσαν οριστικό τέλος στο μαγνητικό πεδίο της Σελήνης.

Η αποκρυστάλλωση του πυρήνα του Φεγγαριού ήταν η αιτία για τον θάνατο του μαγνητικού του πεδίου πριν από 1-1,5 δισ. χρόνια, αν και οι ενδείξεις της ύπαρξής του συνεχίστηκαν για πολύ ακόμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti