Τα ανταποδοτικά «αργύρια» δεν είναι μεγάλο δέλεαρ για την τοπική κοινωνία κ. δήμαρχε

Τρίτη, 10 Δεκέμβριος 2019 12:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τα ανταποδοτικά «αργύρια» δεν είναι μεγάλο δέλεαρ για την τοπική κοινωνία κ. δήμαρχε

Ενώ η κυβέρνηση προωθεί συνεχώς μετανάστες στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορήσει τα ελληνικά νησιά, ταυτόχρονα προσπαθεί να πείσει τους Δήμους ανά την επικράτεια να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες με ποσά από το κονδύλι των 50.000.000 ευρώ. Τα ποσά θα διατεθούν μέσω Ειδικού Ταμείου που προβλέπει ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών, τα οποία θα αφορούν στη βελτίωση των υποδομών σε υγεία, παιδεία, τουρισμό και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός «υπόσχεται» ακόμα και θέσεις εργασίας στους κατοίκους των Δήμων που θα δεχθούν να φιλοξενήσουν μετανάστες, μέσω απασχόλησης στις δομές που θα δημιουργηθούν για την καλύτερη και ταχύτερη ένταξή τους. Το κυβερνητικό σχέδιο έχει μπει ήδη σε τροχιά υλοποίησης και έχει αποφασιστεί να υπάρξουν γερές χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό άλλα και από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους ΟΤΑ. Παρά τη δρομολόγηση αυτής της πολιτικής, μέχρι στιγμής καμιά αναφορά, καμία ενημέρωση δεν υπάρχει από την Δημοτική Αρχή της Σπάρτης προς τους πολίτες.

Η συνάντηση του δημάρχου με την επιτροπή πολιτών για το σχεδιασμό πολιτικής για τη φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστων που έχουν καταλύσει στην πόλη μας, δεν φάνηκε πως είχε αποτελέσματα. Τα ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ, αλλά και φωτό μέσω των social media, δείχνουν πως οι αφίξεις συνεχίζονται αθόρυβα. Εντούτοις, η κοινωνία παραμένει αμήχανη και μέσα στην άγνοια.

Αποκορύφωμα ήταν η πρόσφατη γνωστοποίηση της Απόφασης της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, ( ΦΕΚ B 3736/2019) με την οποία ορίζει σε όμορες πόλεις ποιες εκπαιδευτικές δομές θα υποδεχτούν τα προσφυγοπούλα. Κι ας μην έχουν ακόμα καταφτάσει εκεί. Η Σπάρτη απουσιάζει και από αυτή την πρόβλεψη παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί ήδη περί τα 150 ανήλικα παιδιά. Εν τέλει, πότε ο Δήμος Σπάρτης, που ευαγγελίζεται την εξωστρέφεια, θα αναλάβει να ανακοινώσει τις σχετικές δράσεις; Με βάση ποιο σχεδιασμό και με ποιες συνέργειες; Ο Δήμος Σπάρτης θα είναι άραγε αποδέκτης του κυβερνητικού «μποναμά» και αν ναι, πού και πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πόροι;

Η κοινωνία δικαιούται να γνωρίζει. Η άγνοια γεννά φόβους και ο φόβος είναι η πηγή πολλών δεινών...

Σημ.: Σε διπλανή πρωτεύουσα η δημοτική αρχή έσπευσε να προκαλέσει συναντήσεις συνεργασίας με την ΜΚΟ που συντονίζει το έργο της υποδοχής προσφύγων δημοσιοποιώντας ταυτόχρονα τα αποτελέσματα αλλά και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο δήμος.

Α.Δ.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti