Νέο νοσοκομείο στην περιμετρική Σπάρτης…

Το δικό σας σχόλιο

Τετάρτη, 23 Οκτώβριος 2019 13:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέο νοσοκομείο στην περιμετρική Σπάρτης…

Επειδή η κατασκευή του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης θα αφορά τα επόμενα 100 και βαλε χρόνια η επιλογή της τοποθεσία είναι θεοσόβαρη. Προτείνεται η τοποθεσία που βρίσκεται απέναντι από το  κτίριο του πανεπιστημίου στον περιφερειακό δρόμο. Είναι μια επίπεδη έκταση χωρίς κτίρια, μπορούν να αγοραστούν 20 περίπου στρέμματα, η περιοχή δεν έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον στο υπέδαφος. Η περιοχή έχει μεγάλη πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο, είναι πολύ κοντό στην αρτηρία Σπάρτης - Γυθείου. Είναι πολύ κοντά στη νέα σύνδεση της οδού Λυκούργου, με το νέο αυτοκινητόδρομο Σπάρτης - Γυθείου καθώς και την υπάρχουσα οδό Κοκκινόραχης - Σπάρτης για πρόσβαση των περιοχών του όγκου του όρους Πάρνωνα.

Η αγορά του οικοπεδικού χώρου στην περιοχή που προτείνεται θα αποσβεσθή σε ένα χρόνο το πολύ, δεδομένου ότι γύρω στα χίλια αυτοκίνητα το 24ωρο θα πηγαίνουν στο Νοσοκομείο, αν υπολογιστεί, ο χρόνος προσβάσεως ασθενών από την αστική περιοχή που είναι πολύ κοντά σε σχέση με την περιοχή του λόφου του υπάρχοντος Νοσοκομείου (το οποίο ήταν σανατόριο, όταν κατασκευάστηκε και με τα χρόνια μετατράπηκε σε Γενικό Νοσοκομείο).

Οι εργατοώρες όλων όσων μεταφέρονται στο υπάρχον (αφού δίπλα του συζητούν να γίνει το Νέο), είναι γεωμετρικά και ασύλληπτα μεγέθη αρνητικού κόστους, διαχρονικά για τις επόμενες δεκαετίες.

Αλλά το πρώτο είναι η πολύ πιο γρήγορη πρόσβαση για τους ασθενείς, που κάθε λεπτό είναι τόσο σημαντικό (τροχαία ατυχήματα, εργατικά, εμφράγματα, εγκεφαλικά κλπ). Το έδαφος στην περιοχή του υπάρχοντος Νοσοκομείου είναι σαθρό και όσο καλή θεμελίωση να γίνει, τη στιγμή, που η σαθρότητα θα είναι και κάτω από τα θεμέλια, ένα χειμώνα με έναν εξάρι σεισμό, το συνολικό βάρος του κτιρίου 0α δημιουργεί αρνητικές σχέσεις με το χώμα του υπεδάφους και όσο πιο ενιαίο είναι το σώμα του κτιρίου, τόσο πιο εύκολα μπορεί να γίνει μετακίνηση του κτιρίου (βλέπε δρόμο Βουτιάνων).

Το κόστος μεταφοράς υλικών κατασκευής είναι κάθετα μεγαλύτερο, σε σχέση με την περιοχή που προτείνεται στη περιοχή του Πανεπιστημίου.

Θα μπορεί να γίνει εύκολη επαναφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη, αφού οι αίθουσες του Πανεπιστημίου θα είναι απέναντι από το Νοσοκομείο.

Θα μπορεί να δρομολογηθεί, σύνδεση του Νοσοκομείου με τον αστικό ιστό με λεωφορείο, που θα κάνει τον κύκλο περιφερειακά: Όθωνος Αμαλίας – Λεωνίδου – Θερμοπυλών – Ορθίας Αρτέμιδος – Πανεπιστήμιο – οδός Γυθείου – Διοικητήριο, κάθε μισή ώρα από το πρωί 7 η ώρα έως τις 3 το μεσημέρι, για μεταφορά επιβατών (εργαζομένων κι επισκεπτών σε όλες τις υπηρεσίες Νοσοκομείου-Διοικητηρίου).

Το υπάρχον κτίριο του Νοσοκομείου μπορεί, μετά, να ανακαινιστεί πλήρως και να χρησιμοποιηθεί σαν μονάδα φιλοξενίας χρόνιων παθήσεων από όλη τη χώρα ή τη νότια.

Ο δε δρόμος από το ΦΙΞ ως το υπάρχον Νοσοκομείο στην κατάσταση που βρίσκεται, θέλει ανακατασκευή ή πλάτεμα, καθώς είναι άκρως επικίνδυνος.

Ελπίζω να διαβαστούν κάμποσες φορές από κάθε υπεύθυνο, γιατί η μία φορά ίσον καμία, έλεγαν κάποιοι, κάπου, κάποτε.

Η πρόταση γράφτηκε σε δύο ώρες με τη μέθοδο της γεωμετρικής οπτικής λύσης προβλημάτων.

Γεώργιος Μουτής

Φωτο: google maps

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα