Πόνος στην μέση; Μήπως πάσχετε από Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα;

Τετάρτη, 23 Νοέμβριος 2022 12:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πόνος στην μέση; Μήπως πάσχετε από Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα;

Γράφει η ιατρός ρευματολόγος Σοφία Κουτσοβίτη
 

Η Αξονική σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια χρόνια ρευματολογική πάθηση που προσβάλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη και τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις, δηλαδή τις αρθρώσεις στην περιοχή των γλουτών. Βασικός εκπρόσωπος είναι η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα. Προσβάλει νέους από την ηλικία των 17 έως 45 ετών συνήθως, σε ποσοστό 0,5-1,9% παγκοσμίως. Στην χώρα μας υπολογίζεται πως υπάρχουν 25.000 ασθενείς. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε μέλη μιας οικογένειας και στους άντρες έως 3 φορές περισσότερο από ότι στις γυναίκες. Τα αίτια της νόσου δεν είναι σαφή, φαίνεται όμως πως υπάρχει συσχέτιση με ένα γονίδιο το HLA B27.

Συμπτώματα
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η χαμηλή οσφυαλγία. Δηλαδή πόνος χαμηλά στη μέση και τους γλουτούς που μπορεί να επεκτείνεται στην πίσω πλευρά των μηρών. Ο πόνος αυτός είναι χαρακτηριστικά πιο έντονος στα μέσα της νύχτας και τις πρωινές ώρες, μπορεί να ξυπνά τον ασθενή και βελτιώνεται με τις κινήσεις στην πορεία της μέρας. Το αντίθετο συμβαίνει σε άλλου τύπου οσφυαλγία. Αν υπάρχει καταπόνηση ή δισκοπάθεια, ο πόνος βελτιώνεται με την ανάπαυση. Εκτός από την σπονδυλική στήλη και άλλες αρθρώσεις μπορεί να προσβληθούν όπως τα γόνατα, τα ισχία ή οι αστράγαλοι. Άλλα χαρακτηριστικά της νόσου είναι η φλεγμονή στα μάτια (ραγοειδίτιδα), η κόπωση, η απώλεια βάρους και η ευαισθησία στις ενθέσεις, δηλαδή στα σημεία που οι τένοντες ενώνονται με τα οστά. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου όπως η νόσος Crohn και η Ελκώδης κολίτιδα.

Διάγνωση
Για να τεθεί η διάγνωση πολύ σημαντική είναι η κλινική εξέταση και η λήψη του ιστορικού. Ο ρευματολόγος επίσης θα ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφίες ή και μαγνητική τομογραφία εάν χρειάζεται.

Θεραπεία
Εάν η νόσος μείνει χωρίς θεραπεία ο ασθενής υποφέρει από χρόνιο πόνο, δυσκαμψία και προοδευτικά αγκύλωση με σοβαρή δυσλειτουργία στην καθημερινότητά του. Τα φάρμακα που χορηγούνται έχουν στόχο τη μείωση της προσβολής στις περιφερικές αρθρώσεις και την ανακούφιση από τον πόνο. Οι πιο ειδικές θεραπείες που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας όπως οι βιολογικοί παράγοντες όχι μόνο ανακουφίζουν από τον πόνο αλλά και εμποδίζουν την εξέλιξη της νόσου και την αγκύλωση. Σημαντικό ρόλο έχει επίσης η άσκηση και η φυσικοθεραπεία ώστε να διατηρείται η ευλυγισία των αρθρώσεων.
Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως οσφυαλγία που κρατά πάνω από 3 μήνες, σε ηλικία κάτω των 45 ετών με πρωινή δυσκαμψία και βελτίωση με τις κινήσεις πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti