Ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί και ενδεχομένως να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Πέμπτη, 07 Μάιος 2020 22:12 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί και ενδεχομένως να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ανάμεσα στις δεκάδες μελετών που ασχολούνται με την ανάλυση της δομής το νέου κορωνοϊού τρεις εξ αυτών αποκαλύπτουν η κάθε μια διαφορετικά ευρήματα για τον ιό, ωστόσο όλες συγκλίνουν στον γεγονός ότι ο ιός μεταλλάσσεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση του θεραπευτικά.

Για παράδειγμα, μελέτη που έγινε από τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα επισημαίνει ότι ο ιός που εμφανίστηκε στις ΗΠΑ, έχει μεταλλαχθεί από το στέλεχος του εμφανίστηκε στην Κίνα και αυτό μπορεί να συμβάλει εντελώς αρνητικά ως προς την αντιμετώπισή του από τα εμβόλια που προσπαθούν να αναπτύξουν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι έχουν εντοπίσει μια μετάλλαξη σε δείγματα που ελήφθησαν από ασθενείς που έχουν περάσει τον COVID-19. Συγκεκριμένα εξέτασαν 383 δείγματα ανθρώπων που είχαν νοσήσει με COVID-19 (5 εκ των οποίων είχαν δοκιμαστεί θετικά) και χρησιμοποίησαν μια αλληλουχία επόμενης γενιάς για τον εντοπισμό μεταλλάξεων σε αυτά τα πέντε γονιδιώματα. Τα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνουν ότι ο ιός μπορεί να εξασθενεί και πιθανώς να κάνει παρόμοια γενετική μετάλλαξη με αυτή που συνέβη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003 και το 2004.

Όπως αναφέρουν στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Virology την 1η Μαΐου, «Παρόμοιες μεταλλάξεις στα γονιδιώματα SARS-CoV-2 εμφανίζονται, ιδίως στο γονίδιο ORF8 που μπορεί ενδεχομένως να μειώσει την καταλληλότητα των ιών».

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν επίσης ότι πολλές από τις πρώτες περιπτώσεις θετικών κρουσμάτων της Αριζόνα φαίνεται να προέρχονται από την Ευρώπη και όχι από την Βουχάν της Κίνας, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός. Δηλαδή, ο κορωνοϊός που εμφανίστηκε στη Βουχάν της Κίνας έχει μεταλλαχθεί σε ένα νέο, κυρίαρχο στέλεχος που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και φαίνεται να είναι ακόμη πιο μεταδοτικό.

Το νέο στέλεχος άρχισε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη στις αρχές Φεβρουαρίου πριν από τη μετανάστευση σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και έγινε η κυρίαρχη μορφή του ιού σε όλο τον κόσμο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, έγραψαν ερευνητές από το Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos.

Εάν ο κορωνοϊός δεν υποχωρήσει το καλοκαίρι όπως η εποχική γρίπη, θα μπορούσε να μεταλλαχθεί περαιτέρω και ενδεχομένως να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κορωνοϊού που αναπτύσσονται από επιστήμονες, προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Ο ιός γίνεται πιο επιθετικός επισημαίνει μελέτη στο Πεκίνο
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 3 Μαρτίου, οι επιστήμονες στη Σχολή Επιστημών Ζωής του πανεπιστημίου του Πεκίνου και το Ινστιτούτο Παστέρ της Σαγκάης διαπίστωσαν ότι ένας πιο επιθετικός τύπος του νέου κορωνοϊού αντιπροσώπευε περίπου το 70% των αναλυθέντων στελεχών, ενώ μόνο το 30% είχε συνδεθεί με ένα λιγότερο επιθετικό τύπο του ιού. Το πιο επιθετικό και θανατηφόρο στέλεχος βρέθηκε να επικρατεί στα πρώτα στάδια της επιδημίας στη Βουχάν - την κινεζική πόλη όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός και τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν όλες τις πιθανές μεταλλάξεις του καθώς και το τι στελέχη εμφανίστηκαν σε κάθε περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα