Οι φανατικοί οπαδοί θέτουν την υγεία τους σε μεγάλο κίνδυνο

Τετάρτη, 29 Ιανουάριος 2020 21:17 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι φανατικοί οπαδοί θέτουν την υγεία τους σε μεγάλο κίνδυνο

Οι φανατικοί οπαδοί βιώνουν τόσο έντονα επίπεδα στρες ενώ παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα, που θέτουν τον εαυτό τους στον κίνδυνο ακόμη και καρδιακής προσβολής, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν δείγματα σάλιου Βραζιλιάνων φιλάθλων κατά τη διάρκεια της βαριάς ήττας της Σελεσάο από τη Γερμανία με 7-1, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης, της λεγόμενης «ορμόνης του στρες», παρουσιάστηκαν εξαιρετικά αυξημένα κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου αγώνα, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

Εξετάζοντας τα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο 40 φιλάθλων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τρεις αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο ημιτελικός ήταν μακράν ο πιο στρεσογόνος αγώνας από τους τρεις.

Οι ερευνητές επίσης δεν εντόπισαν κάποια διαφορά στα επίπεδα στρες μεταξύ των αντρών και των γυναικών φιλάθλων, παρότι είναι ευρέως παραδεκτό ότι οι άντρες είναι περισσότερο «δεμένοι με τις ποδοσφαιρικές ομάδες τους».

«Οι οπαδοί που είναι τρομερά δεμένοι με την ομάδα τους – δηλαδή, έχουν μία πολύ δυνατή αίσθηση ότι είναι «ένα» με αυτή – βιώνουν τεράστια επίπεδα στρες όταν παρακολουθούν έναν αγώνα», αναφέρει η Δρ. Μάρθα Νιούσον, ερευνήτρια στο Κέντρο για τη Μελέτη της Κοινωνικής Συνοχής του Πανεπιστημίου τη Οξφόρδης.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνουν την πίεση του αίματος και πλήττουν περαιτέρω μία ήδη αποδυναμωμένη καρδιά. Ακόμη, βιώνοντας αύξηση της συγκεκριμένης ορμόνης, σε ψυχολογικό επίπεδο, το άτομο μπορεί να νιώσει μία αίσθηση επικείμενης καταστροφής και άμεσης απειλής για τη ζωή του.

Αντιστοίχως, προηγούμενες έρευνες έχουν επιδείξει αύξηση στις καρδιακές προσβολές μεταξύ των οπαδών σε ημέρες σημαντικών αγώνων, είτε σε εθνικό είτε σε συλλογικό επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti