Οι πέντε βασικές πηγές μικροβίων στη δουλειά σου

Δευτέρα, 29 Οκτώβριος 2018 21:25 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι πέντε βασικές πηγές μικροβίων στη δουλειά σου

Το να πας στη δουλειά σου μπορεί να είναι μια διαδρομή γεμάτη μικρόβια. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι γεμάτα από αυτά, όπως και οι κουπαστές δίπλα στις σκάλες. Αλλά και όταν πια φτάσεις στο γραφείο σου, είσαι ακόμα εκτεθειμένος.
Τα μέρη με τα περισσότερα μικρόβια φαίνεται να είναι εκείνα με την περισσότερη επισκεψιμότητα. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, βέβαια, αποτελεί αρκετά καλό τρόπο προφύλαξης και αποφυγής ασθενειών.
Ακολουθούν τα πέντε πιο επικίνδυνα μέρη στη δουλειά σου που είναι γεμάτα μικρόβια:

Τα κουμπιά του ασανσέρ και οι κουπαστές στις σκάλες
Λίγο πολύ, όσοι κατευθύνονται από τον δεύτερο όροφο και πάνω σε ένα κτήριο αγγίζουν τα κουμπιά του ασανσέρ ή τις κουπαστές από τις σκάλες. Επομένως, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης,Philip Tierno, αυτά τα μέρη είναι εστίες μικροβίων. Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Open Medicine, βρήκε ότι το 61% των κουμπιών των ασανσέρ ήταν μολυσμένα από βακτήρια, ενώ μόλις το 43% των τουαλετών. Επιπλέον, το υλικό που είναι φτιαγμένες οι κουπαστές μπορεί να είναι παράγοντας μόλυνσης. Οι περισσότερες είναι από καουτσούκ, το οποίο μπορεί και συγκρατεί μικροοργανισμούς, και φυσικά δεν καθαρίζονται συχνά.
Τα μικρόβια μεταδίδονται είτε από άμεση επαφή (χειραψία ή φτέρνισμα από κάποιον άρρωστο) είτε από έμμεση επαφή (αγγίζοντας κάτι που έπιασε κάποιος άρρωστος, όπως τα κουμπιά του ασανσέρ και τις κουπαστές από τις σκάλες).

Η πόρτα του γραφείου
Τα πόμολα είναι συχνή πηγή έμμεσης μόλυνσης, λέει ο Tierno. Το υλικό του πόμολου, όμως, θα καθορίσει το διάστημα που θα επιβιώσουν εκεί τα μικρόβια. Τα μεταλλικά πόμολα, όταν δεν έχουν βαφτεί και δεν έχουν επεξεργαστεί, μπορούν να αποτελέσουν εστίες μικροβίων, αν περιέχουν χαλκό, ψευδάργυρο ή νικέλιο.

Το πληκτρολόγιο
Ακόμα και αν είσαι ο μοναδικός που το αγγίζει, μπορεί να έχει πλήθος μικροβίων. Οι συγγραφείς μιας έρευνας στο περιοδικό Τhe American Journal of Microbiology, εξέτασαν 250 διαφορετικά πληκτρολόγια και όλα τους ήταν μολυσμένα από βακτήρια. Η συγκέντρωση των μικροβίων στο πληκτρολόγιο και το ποντίκι είναι ικανή να μεταδοθεί ακόμα και με μια απλή χειραψία, αφού το άτομο που τα χρησιμοποιεί μολυνθεί.

Το τηλέφωνο
Οι Αμερικανοί αγγίζουν το τηλέφωνό τους 50 φορές τη μέρα, και έτσι είναι εξαιρετικές πηγές μικροβίων. Αν και τα βακτήρια που βρίσκονται στα κινητά μας δεν είναι πιθανό να μας αρρωστήσουν, το πρόβλημα έγκειται στα τηλέφωνα που είναι κοινόχρηστα, όπως αυτά στα γραφεία. Δεν καθαρίζονται συχνά και χρησιμοποιούνται καθημερινά από πολλούς.

Τα ποτήρια του καφέ
Ορίστε ένας καλός λόγος να φέρνει κανείς τη δική του κούπα στη δουλειά. Σύμφωνα με τον Tierno, δεν είναι ασυνήθιστο τα ποτήρια του καφέ να είναι μολυσμένα από βακτήρια. Μια έρευνα βρήκε ότι σχεδόν το 20% των ποτηριών καφέ φιλοξενούν βακτήρια και τα καπάκια είναι ιδιαιτέρως προβληματικά, καθώς πολλοί είναι αυτοί που τα πιάνουν καθημερινά. «Πολλοί πιάνουν μερικά καπάκια, και μετά αφήνουν μερικά, αφού δεν τα χρειάζονται. Αλλά έχουν μεταδώσει τα βακτήριά τους.»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα