Ο Σπαρτιάτης Γ. Σταματάκος συμμετείχε στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ! (ΦΩΤΟ)

Επικεφαλής ερευνητικής ομάδας για την In Silicο Ογκολογία και In Silico Ιατρική στο ΕΜΠ

Πέμπτη, 04 Οκτώβριος 2018 13:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο Σπαρτιάτης Γ. Σταματάκος συμμετείχε στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ! (ΦΩΤΟ)

Το κτίριο Αβέρωφ στο ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου (οδός Πατησίων), φιλοξένησε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ, την Παρασκευή 28/9. Η διοργάνωση έδωσε την ευκαιρία στο ευρύ κοινό -και ιδιαίτερα στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς- να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για διαδραστικά σημαντικά καινοτόμα ερευνητικά επιτεύγματα από όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου και των πανεπιστημίων της Αθήνας.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Ι. Γκόλιας, επισήμανε ότι, «παρά την κρίση, οι ερευνητικές επιδόσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το φέρνουν στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, εναρμονίζοντας την έρευνα με την εκπαίδευση και την κοινωνική προσφορά».

Το μήνυμα της διοργάνωσης, όπως τόνισε η επιστημονικά υπεύθυνη του ομόλογου Ευρωπαϊκού προγράμματος για το ΕΜΠ, καθηγήτρια Α. Μοροπούλου, είναι ότι «η έρευνα και η καινοτομία μπορούν, εφόσον εφαρμοστούν, να συμβάλουν στην αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων στη μεταμνημονιακή εποχή, όπως στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην προώθηση της πραγματικής οικονομίας, στην απασχόληση του πολύτιμου ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού της χώρας, ακόμη και στην έξυπνη διαχείριση φυσικών καταστροφών και ακραίων φαινομένων, όπως αυτά που φέρνει η κλιματική αλλαγή».

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Κ. Φωτάκης, κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης εκ μέρους της Κυβέρνησης και μεταφέροντας χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, τόνισε ότι «η πολιτική της έρευνας αποσκοπεί να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας αντιστρέφοντας το Brain Drain. “Φέτος, η Βραδιά του Ερευνητή είναι αφιερωμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και το Πολυτεχνείο έχει την “τιμητική” του”».

Οι συνδιοργανωτές, με έμφαση στους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, στους εκπροσώπους της πόλης της Αθήνας, στους εκπροσώπους του ΤΕΕ και της Ελληνικής Πλατφόρμας Έρευνας και Τεχνολογίας για την κατασκευή, στους χορηγούς επικοινωνίας υπογράμμισαν την ανάγκη διαλόγου και συμμετοχής στην χάραξη της στρατηγικής της έρευνας, ώστε τα πορίσματά της να ενισχύσουν την ανάπτυξη με τρόπο αειφόρο, καινοτόμο και αποτελεσματικό, σε συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Τα διαδραστικά εργαστήρια, οι θεματικές γωνιές, οι ζωντανές συνδέσεις , τα θεατρικά και μουσικά δρώμενα και οι διαγωνισμοί υπογράμμισαν με την παρουσία μικρών και μεγάλων, φοιτητών, μαθητών και πολιτών της Αθήνας την έμπνευση και τον δυναμισμό της έρευνας και της καινοτομίας. Η διεπιστημονική συμβολή του ΕΜΠ στην κοινωνία και στον πολιτισμό παρουσιάστηκε υποδειγματικά στις ειδικές εκδηλώσεις για τον Πανάγιο Τάφο και το Γεφύρι της Πλάκας, καθώς και για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΜΠ «Προστασία Μνημείων».

Πηγή avgi.gr

Η Λακωνία εκπροσωπήθηκε
στη Βραδιά Ερευνητή
Στην Βραδιά του Ερευνητή συμμετείχε και η ερευνητική ομάδα για την In Silicο Ογκολογία και In Silico Ιατρική της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, την οποία διευθύνει ένας Λάκωνας επιστήμονας, ο κ. Γιώργος Σταματάκος από τις Αμύκλες Δ. Σπάρτης.

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο κ. Σταματάκος καταγράφει τις εντυπώσεις του και εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όλους όσοι στηρίζουν το εγχείρημα της ερευνητικής ομάδας του.

«ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΣΤΟ ΕΜΠ 2018: ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΕ ΕΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ!

Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ στο ΕΜΠ την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου εξελίχθηκε στην απόλυτη επιτυχία! Ήταν μια λαμπρή γιορτή της Έρευνας και της Κοινωνίας!

Θερμά συγχαρητήρια στον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Καθηγητή Ιωάννη Γκόλια και στις λοιπές Πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ καθώς και στις Πρυτανικές αρχές και στις Πανεπιστημιακές Κοινότητες όλων των Πανεπιστημίων της Αττικής που συμμετείχαν με τις ερευνητικές τους ομάδες σε αυτή τη γιορτή!

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια απευθύνω στην Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου που είχε τη λαμπρή ιδέα και τη γενική ευθύνη της διοργάνωσης! Σαν Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, θερμά συγχαρητήρια απευθύνω στον Κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του ΕΜΠ Καθηγητή Νεκτάριο Κοζύρη που είχε την ευθύνη για την ιδιαίτατα επιτυχημένη εκπροσώπηση της ΣΗΜΜΥ στην εκδήλωση! Πολλές ευχαριστίες οφείλω στο Διευθυντή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ) Καθηγητή Γιάννη Βασιλείου για το διαρκή αγώνα του να διατηρείται το Ινστιτούτο πρωτοπόρο στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο!

Ένα στεντόρειο “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ” οφείλω στον Καθηγητή Νίκο Ουζούνογλου που «φύτεψε» τη Βιοϊατρική Τεχνολογία στη ΣΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου και που πολέμησε με όραμα και απαράμιλλη αποφασιστικότητα για τη στήριξη και τη διαρκή ενθάρρυνση της Ομάδας για την In Silico Oγκολογία και την In Silico Iατρική του ΕΠΙΣΕΥ της ΣΗΜΜΥ-ΕΜΠ! Του είμαστε όλοι ευγνώμονες!

Ευχαριστώ από καρδιάς όλες τις συνεργάτιδες και όλους τους συνεργάτες μου, ερευνήτριες και ερευνητές, για τη σκληρή, απαιτητική αλλά και εντυπωσιακά καρποφόρα επιστημονική και τεχνολογική δουλειά τους!

Ένα μεγάλο μπράβο ανήκει στις κυρίες Αντωνία Λαμπροπούλου και Κατερίνα Κριθινάκη των Σχολών Χημικών Μηχανικών και ΣΗΜΜΥ αντίστοιχα για την υποδειγματική πρακτική υλοποίηση μιας τόσο απαιτητικής εκδήλωσης!

 Ένα εγκάρδιο “ευχαριστώ” απευθύνω σε όλους τους επισκέπτες που τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά κυρίως με τη ζωντανή συμμετοχή τους την εκδήλωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στους πολυπληθείς επισκέπτες του χώρου παρουσίασης του έργου και των επιτευγμάτων της Ερευνητικής Ομάδας για την In Silico Ογκολογία και την In Silico Ιατρική! Η αλληλεπίδρασή μας υπήρξε πηγή έμπνευσης, ενθάρρυνσης και δύναμης για τη συνέχιση των ερευνητικών μας προσπαθειών! Πόσω μάλλον όταν μας επισκέφθηκαν και άνθρωποι που οι ίδιοι ή δικοί τους άνθρωποι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας στη λύση των οποίων προσπαθούμε με τις ερευνητικές μας δραστηριότητες να συμβάλουμε! Τους είμαστε ευγνώμονες για την επίσκεψή τους και τους διαβεβαιώνουμε πως δεν πολεμάμε για να ηττηθούμε, αλλά για να νικήσουμε!

Και βέβαια ποιά ευκαιρία θα μπορούσε να είναι καλύτερη από τη ΒΡΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ για τη συνάντηση μηχανικών και άλλων θετικών επιστημόνων με γιατρούς και άλλους επιστήμονες υγείας ώστε να συζητήσουμε πρόσωπο προς πρόσωπο κατά πλάτος και κατά βάθος τη διαμόρφωση ισχυρών συμμαχιών με στόχο την αποτελεσματικότερη συμβολή μας στην επίτευξη ΛΙΓΟΤΕΡΟΥ ΠΟΝΟΥ και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ΖΩΗΣ; Και αυτό πραγματικά κάναμε! Μια αίσθηση της νωπογραφίας “Η Σχολή των Αθηνών” του Ραφαήλ αιωρείτο στην αίθουσα Δ της εκδήλωσης στο κτίριο Αβέρωφ του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, όταν φοιτητές της Ιατρικής, της Φαρμακευτικής και άλλων επιστημών υγείας καθώς και φοιτητές Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών και Μηχανικοί άλλων σχολών σχημάτιζαν ένα «πηγαδάκι» και διετύπωναν ελεύθερα τα ερωτήματά τους, τις σκέψεις τους, τις ιδέες τους και τους προβληματισμούς τους από διαφορετικές οπτικές γωνίες, έχοντας όμως όλοι ένα κοινό, σαφή και μοναδικό στόχο: “πώς ΜΑΖΙ να προσπαθήσουμε για μια - έστω και μικρή - συμβολή μας στην επίτευξη ΛΙΓΟΤΕΡΟΥ ΠΟΝΟΥ και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗΣ ΖΩΗΣ!”. Και η αρχή έγινε και αυτή είναι ήδη το ήμισυ του παντός! Συμφωνήσαμε λοιπόν να συνεχίσουμε! Και ήδη συνεχίζουμε!

Τέλος, δεν θα μπορούσα να κρύψω τη συγκίνησή μου από το επιστημονικό πάθος και την ερευνητική δίψα των παιδιών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου που επισκέφθηκαν το χώρο της Ομάδας μας! Ήταν καταπληκτικά! Είναι τελικά αυτά και τα συνομήλικά τους παιδιά στα οποία μπορεί να εμπιστευθεί με σιγουριά μακροπρόθεσμα το μέλλον της η Πατρίδα μας! Γιατί αυτά αποτελούν την ομάδα των παιδιών στον Πυρρίχιο χορό των Σπαρτιατών που με Λακεδαιμόνιο φρόνημα τραγουδούν και σήμερα: ΑΜΜΕΣ ΔΕ Γ' ΕΣΣΟΜΕΘΑ ΠΟΛΛΩ ΚΑΡΡΟΝΕΣ (ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΑΣ)!»

Ποιος είναι ο Γ. Σταματάκος
Ο Γεώργιος Σταματάκος είναι Επισκέπτης Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Eθνικού  Μετσοβίου  Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) , Διευθυντής Ερευνών στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του  ΕΜΠ και Διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας για την In Silico Ογκολογία και την In Silico Ιατρική στο ίδιο ίδρυμα.

Γεννήθηκε στις Αμύκλες Λακωνίας, όπου έζησε έως τα 18 χρόνια του, φοιτώντας στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Σπάρτης.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα