Και οι ενήλικες ωφελούνται από ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Τετάρτη, 26 Σεπτέμβριος 2018 20:07 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Και οι ενήλικες ωφελούνται από ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξε ότι, εκτός από τα παιδιά, και οι ενήλικες ωφελούνται, εάν υπάρχει ρουτίνα στον ύπνο και ο ύπνος είναι επαρκής.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.978 άτομα, ηλικίας από 54 έως 93 ετών. Εάν είχαν ένα πρόγραμμα ύπνου, με σταθερή ώρα κατάκλισης και αφύπνισης, είχαν καλύτερη καρδιακή και μεταβολική υγεία.
Όσοι είχαν άστατο πρόγραμμα, είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος, υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, υπέρταση και μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό εντός δέκα ετών.
Επιπλέον, όσοι είχαν άστατο πρόγραμμα ύπνου, ήταν πιθανότερο να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, παράγοντες που συντελούν σε επιδείνωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Κλινικής Έρευνας Duke έδωσαν στους εθελοντές να βάλουν συσκευές παρακολούθησης ύπνου - εξαιρέθηκαν όσοι είχαν διαταραχές ύπνου, όπως η υπνική άπνοια - και κατέγραψαν πόσες ώρες κοιμόταν ο καθένας και αν ξυπνούσε νωρίς το πρωί ή πιο αργά (αν ήταν "κορυδαλλός" ή "κουκουβάγια").
Η συγγραφέας της μελέτης Jessica Lunsford-Avery, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς, δήλωσε: "Τα στοιχεία δείχνουν ότι η παρακολούθηση της κανονικότητας του ύπνου θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που κινδυνεύουν από ασθένειες και να εξηγήσει πώς οι ανισότητες στην υγεία μπορεί να επηρεάσουν συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι Αφροαμερικανοί.
Οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης είναι εξαιρετικά συνηθισμένα στις ΗΠΑ. Είναι εξαιρετικά δαπανηρές νόσοι και αποτελούν την κύρια αίτια θανάτου στη χώρα. Στον βαθμό που μπορούμε να προβλέψουμε τα άτομα, που διατρέχουν κίνδυνο για αυτές τις ασθένειες, μπορεί να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνισή τους".
Τα άτομα με υπέρταση έτειναν να κοιμούνται περισσότερες ώρες και τα παχύσαρκα άτομα έτειναν να μένουν ξύπνια μέχρι αργά τη νύχτα.
Εννοείται ότι, όσοι είχαν άστατο πρόγραμμα ύπνου, είχαν περισσότερη υπνηλία στην διάρκεια της μέρας και ήταν λιγότερο δραστήριοι και περισσότερο νωχελικοί, ίσως επειδή αισθάνονταν κουρασμένοι.
Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τη μελέτη τους, για να δουν πώς η βιολογία προκαλεί αλλαγές στην κανονικότητα του ύπνου και το αντίστροφο.
"Ίσως υπάρχει κάτι στην παχυσαρκία, που διαταράσσει την κανονικότητα του ύπνου. Ή ίσως ο κακός ύπνος να παρεμβαίνει στον μεταβολισμό του σώματος, οδηγώντας σε αύξηση βάρους και γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Με περισσότερη έρευνα ελπίζουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει βιολογικά και ίσως τότε θα μπορούσαμε να πούμε αν κάνει η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα", κατέληξε η επικεφαλής ερευνήτρια.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα