Αποδυνάμωση της πυρασφάλειας

καταγγέλλει η ΕΥΠΣ Λακωνίας
Σάββατο, 20 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αποδυνάμωση της πυρασφάλειας

Με μια «σκληρή» ανακοίνωση η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος διαμαρτύρεται για αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν σε μείωση του προσωπικού των κλιμακίων και της βάρδιας όλων των υπηρεσιών του νομού καθώς και της νήσου Κυθήρων.
Η καταγγελία της ένωσης που κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης, στο νομάρχη Λακωνίας, στη διεύθυνση ΠΣΕΑ και σε άλλους φορείς του νομού έχει ως εξής:
Η ΕΥΠΣ Νομού Λακωνίας αισθανόμενη τη μεγάλη ευθύνη που φέρει απέναντι στον λακωνικό λαό για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του, για τη διάσωση και προστασία του εθνικού - δασικού είναι υποχρεωμένη να καταγγείλει την αποδυνάμωση της πυρασφάλειας της χώρας και κατ’ επέκταση του νομού μας μέσα από μια σειρά αποφάσεις της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας.
Η υπηρεσιακή κατάσταση του νομού αλλά και όλης της χώρας είναι κάτι παραπάνω από τραγικό, καθότι εδώ και λίγες ημέρες η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να συρρικνώσει το ΠΣ και να καλύψει τα οργανικά κενά (3.500 χιλιάδες) όχι με προσλήψεις, αλλά με την ανακατανομή της υπηρετούσας δύναμης και το κλείσιμο κάποιων κλιμακίων. Ακόμα αποτελεί εμπαιγμό και ειρωνική πρόκληση για όλους μας η διαταγή τόσο από την πολιτική όσο και από την φυσική ηγεσία στο γεγονός ότι έγινε αλλαγή του ωραρίου σε 8ωρη βάρδια και ο λόγος περί υγιεινής και ασφάλεια μας! Η δύναμη κάθε υπηρεσίας από το 1/3 που ήταν κάθε ημέρα σε βάρδια μειώθηκε στο 1/4.
Ποια ασφάλεια θα παρέχουν λοιπόν με την κατάσταση που δημιούργησαν οι πολιτικές του κ. υπουργού μας, όταν σε όλα τα κλιμάκια θα επεμβαίνουν στα συμβάντα δύο μόνο πυροσβέστες; Ο πυροσβέστης δεν έχει δουλέψει ποτέ με κανόνες περί υγιεινής και ασφάλειας και ποτέ με το ωράριο του δημόσιου υπαλλήλου και στο συμβάν κλείνουμε από 24 ώρες και παραπάνω. Το πενθήμερο και η εργασία των 37,5 ωρών δεν ισχύει και ούτε ποτέ εφαρμόστηκε πλήρως, καθότι το προσωπικό εργάζεται 6 μέρες την εβδομάδα και δεν προβλέπεται η πληρωμή της υπερωρίας.
Μας μιλάνε για κανόνες περί υγιεινής και ασφάλειας, όταν εδώ και 12 χρόνια ζητάμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τα δασικά συμβάντα, κράνη ελαφριού τύπου, ατομικές προσωπίδες με φίλτρα, ατομικά καταφύγια φωτιάς, σακίδια πλάτης, ασθενοφόρο στα μεγάλα συμβάντα όπως προβλέπεται, αλλά μας αγνοούν συστηματικά! Μας λένε για κανόνες περί υγιεινής και ασφάλειας, όταν τα πυροσβεστικά οχήματα είναι πεπαλαιωμένα και μας απαγορεύουν να τα περάσουμε από ΚΤΕΟ!
Είναι πλέον γνωστό και για το πιο μικρό συμβάν, ότι οι υπηρεσίες του νομού αδυνατούν να το καλύψουν πλήρως μειώνοντας τη δύναμη προσωπικού, ακόμα και στην πρώτη έξοδο διάσωσης και λειτουργούν μόνιμα με επιφυλακές.
Σας ενημερώνουμε και καταγγέλλουμε για την άνευ ουσιαστικού λόγου μείωση του προσωπικού των κλιμακίων και την μείωση της βάρδιας όλων των υπηρεσιών του νομού και της νήσου Κυθήρων. Σε μια κοινωνία που συνεχώς αναπτύσσεται σε πληθυσμό, τουρισμό, βιομηχανία, τεχνολογία και που οι ανάγκες για σωστή προστασία του πολίτη και της περιουσίας του αυξάνονται, το ΠΣ υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται. Το ΠΚ Νεάπολης και το ΠΚ Κυθήρων με δύο άτομα βάρδια πρέπει να καλύψουν εκτός των άλλων και τουριστικά λιμάνια, και από την πρώτη ενίσχυση απέχουν 60 χιλ. το πρώτο και μια μέρα το δεύτερο.
Οι ορεινοί όγκοι του Πάρνωνα και του Ταϋγέτου, πνεύμονες του νομού, να μένουν απροστάτευτοι και η εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης πυρκαγιά τους να φαντάζει όνειρο απατηλό!  Οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα σας κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Καλούμε την πολιτική και φυσική μας ηγεσία να αναλάβουν εμπράκτως τις ευθύνες τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και να μην συναινούν στη διάλυση του Πυροσβεστικού Σώματος, γιατί αυτοί γνωρίζουν παντός άλλου καλύτερα τα οικτρά αποτελέσματα που θα προκύψουν σε βάρος του ελληνικού λαού.
Τέλος, σας δηλώνουμε ότι ο πυροσβέστης θα συνεχίσει είναι πάντα πρώτος μπροστά σε κάθε συμβάν για την προστασία της ζωής του πολίτη και της περιουσίας του, για τη διάσωση και προστασία του εθνικού - δασικού πλούτου της χώρα, αλλά σας δηλώνουμε επίσης ότι οι νεκροί μας δεν ήταν βλάκες ούτε και φυσικά αφελείς. Φιλότιμοι και ευσυνείδητοι ήταν και αυτό «πλήρωσαν». Αλλοίμονο λοιπόν, αν όλα αυτά καταφέρουν με τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζουν σε βάρος του να τα παγώσουν μέσα του, όπως πάγωσαν την εισοδηματική πολική που εφαρμόζεται σήμερα.

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti