Συγκέντρωση μανιάτικων φορέων και συλλόγων στον Πειραιά. Δυναμική διεκδίκηση αιτημάτων της Μάνης

Με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου και γενικού διευθυντή του «Ελλάδα ΤV» κ. Αντώνη Φελούρη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 22/2...
Σάββατο, 27 Φεβρουάριος 2010 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συγκέντρωση μανιάτικων φορέων και συλλόγων στον Πειραιά. Δυναμική διεκδίκηση αιτημάτων της Μάνης

Με πρωτοβουλία του δημοσιογράφου και γενικού διευθυντή του «Ελλάδα ΤV» κ. Αντώνη Φελούρη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 22/2 συνάντηση των κοινωνικών και θεσμικών φορέων της Μάνης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πειραιά.
Θέματα της συζήτησης που ακολούθησε ήσαν η «επανένωση της Μάνης», το οποίο ανέπτυξε ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, πρώην αντιδήμαρχος κ. Στέλιος Γαϊτάναρος και «Υπαγωγή της Μάνης στη διάταξη του άρθρου 62 του 998/1979 (ιδιοκτησιακό καθεστώς)» με εισηγητή τον πρόεδρο του συλλόγου «Ευνομία» κ. Νίκο Μαντάγαρη.
Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν περισσότεροι από ογδόντα εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων που τάχθηκαν με θέρμη υπέρ της ένωσης όλης της Μάνης σε ένα δήμο, ως προϋπόθεση επιβίωση της, με γεωγραφικά όρια τα ιστορικά της, που ταυτίζονται με τα σημερινά εκκλησιαστικά.
Επίσης παρευρέθησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γρηγόρης Νιώτης, οι βουλευτές κ.κ Λεωνίδας Γρηγοράκος, Δημήτρης Καρύδης (ΠΑΣΟΚ), Βασίλης Μιχαλολιάκος, Αθανάσιος Δαβάκης, Γρηγόρης Αποστολάκος (ΝΔ) και Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν το αίτημα για την άρση της διχοτόμησης της Μάνης που επιβλήθηκε το 1937.
Η μεγαλύτερη επιτυχία της εκδήλωσης όπως δήλωσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν ότι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν μανιάτικοι φορείς και των δύο νομών και συζήτησαν από κοινού θέματα που τους απασχολούν.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των ακόλουθων ψηφισμάτων από όλους τους παρευρισκόμενους:
- Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι υπογράφοντες μανιάτες, κοινωνικοί και θεσμικοί φορείς της Μάνης, προτείνουμε:
Την διοικητική επαναθεμελίωση της Μάνης με την δημιουργία ενός Νέου ισχυρού και βιώσιμου «Δήμου Μάνης» με γεωγραφικά όρια τα Ιστορικά όρια της Μάνης όπως αυτά διατηρούνται ως Εκκλησιαστικά με τα όρια της Μανιάτικης Μητροπόλεως «Γυθείου, Οιτύλου, Ζαρνάτας και πάσης Μάνης».
Λόγοι ιστορικοί, πολιτιστικοί, πολιτισμικοί, περιβαλλοντικοί, αναπτυξιακοί και αντικειμενικοί με βάση την ανθρωπογεωγραφία και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, συντελούν στην αναγκαιότητα δημιουργίας του προτεινόμενου Δήμου Μάνης, ο οποίος θα συμπεριλάβει τους υφιστάμενους Δήμους Σμύνους, Γυθείου, Ανατολικής Μάνης, Οιτύλου, Λεύκτρου και Αβίας, καθώς και τα μανιάτικα δημοτικά διαμερίσματα Βέργας και Μαντίνειας του Δήμου Καλαμάτας.
Η ενοποίηση της κατακερματισμένης σήμερα Μάνης σε ένα δήμο θα αποτελέσει γεγονός εθνικής σημασίας που αφενός θα θεραπεύσει τον ιστορικά απαράδεκτο, ύποπτο και ύπουλο διαχωρισμό της σε λακωνική και μεσσηνιακή με τον ΑΝ 102 Β 24-12-1937 (παραμονή Χριστουγέννων) και αφετέρου θα συμβάλλει στην ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για την Χώρα ως ενιαία γεωγραφική, ιστορική και αναπτυξιακή οντότητα.
Καλούμε την κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να προβούν στην αποδοχή της παραπάνω πρότασης που αποτελεί διακαή πόθο και των απανταχού μανιατών.
- Στα πλαίσια της αποκατάστασης της δικαιοσύνης και της ιστορικής ακρίβειας στο νόμο 998/1079 στο άρθρο 62 «Βάρος αποδείξεως» στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 που αναφέρεται στις περιοχές της Ελλάδας που εξαιρούνται αναφορικά με την ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας εκτάσεων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου πρέπει να συμπεριληφθεί και η περιοχή της Μάνης, αφ’ ης στιγμής η περιοχή αυτή ουδέποτε είχε υποταγεί επί τουρκοκρατίας, διατήρησε την ανεξαρτησία της και μάλιστα ως ανεξάρτητη ηγεμονία κατά τα τελευταία έτη της τουρκοκρατίας, διοικούμενη από έλληνα ηγεμόνα (μπέη). Συνεπώς στην αυτοδιοικούμενη Μάνη, όπου δεν ίσχυαν οι οθωμανικοί νόμοι και δεν υπήρχαν περιουσίες που να ανήκουν σε τούρκους υπηκόους ή στο οθωμανικό δημόσιο, το ΒΔ του 1833 δεν προσπόρισε κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο επί ουδενός ακινήτου ευρισκομένου στη Μάνη.
Κατόπιν των παραπάνω προτείνεται να γίνει η ακόλουθη προσθήκη:
«Κατ’ εξαίρεσιν η διάταξις αύτη δεν ισχύει εις τας περιφερείας των πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, της Μάνης (από τον ποταμό Ξερίλα ανατολικά όρια Καλαμάτας μέχρι το Βαλτάκι Γυθείου δηλαδή τα όρια της Μητροπόλεως Γυθείου, Οιτύλου, Ζαρνάτας και πάσης Μάνης και των Νομών Λέσβου, Σάμου και Χίου και των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων και Κυκλάδων»

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti