Η νέα χωροταξική δομή της Λακωνίας

Πέντε δήμοι προβλέπει για το νομό Λακωνίας το σχέδιο «Καλλικράτης», που παρουσιάστηκε προχθές Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό...
Παρασκευή, 30 Απρίλιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πέντε δήμοι προβλέπει για το νομό Λακωνίας το σχέδιο «Καλλικράτης», που παρουσιάστηκε προχθές Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση.
Μετά και την επίσημη ανακοίνωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο νομός μας συντίθεται από τους παρακάτω δήμους:
- Σπάρτης με έδρα τη Σπάρτη. Συμπεριλαμβάνει τους σημερινούς δήμους Σπαρτιατών, Οινούντος, Μυστρά, Πελλάνας, Θεραπνών, Φάριδος και την κοινότητα Καρυών.   
- Μάνης με έδρα το Γύθειο και ιστορική έδρα την Αρεόπολη. Αποτελείται από τους
δήμους Γυθείου, Σμύνους, Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης.
- Ευρώτα με έδρα τη Σκάλα αποτελούμενος από τους δήμους Έλους, Κροκεών, Σκάλας, Νιάτων και Γερονθρών.
- Επιδαύρου Λιμηράς με έδρα τους Μολάους, συμπεριλαμβάνοντας τους δήμους Μονεμβασιάς, Μολάων, Ζάρακα, Ασωπού και Βοιών.
- Ελαφονήσου. Η κοινότητα Ελαφονήσου αναγνωρίζεται σε δήμο, με όνομα, έδρα και εδαφική περιφέρεια, όπως τη σημερινή.
- Σύμφωνα με την προχθεσινή παρουσίαση του σχεδίου, οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Αντίθετα στους ορεινούς το πλαφόν θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.
- Επιπλέον, καταργούνται οι πενήντα τέσσερεις νομαρχίες και στη θέση τους δημιουργούνται δεκατρείς Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις.
-Σε δύο από έξι χιλιάδες θα μειωθούν τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ. Έτσι οι δήμοι με σημαντικά οικονομικά προβλήματα θα έχουν όριο στο δανεισμό τους, ο οποίος δεν θα υπερβαίνει το 5% των ετήσιων εσόδων τους.
- Όσον αφορά στις συνενώσεις των δήμων των ΟΤΑ, αλλά και τις μεταφορές των αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και τους δήμους, θα ακολουθήσει η μετάταξη και του αντίστοιχου προσωπικού. Οι υπάλληλοι που θα μεταταχθούν σε αντίστοιχες θέσεις των συνενούμενων ΟΤΑ, θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος, θα αξιοποιηθούν -όπου υπάρχει ανάγκη- με μια εξορθολογισμένη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού.
- Οι προσλήψεις νέου προσωπικού, όπου αυτό είναι απαραίτητο, μετά την ορθολογική αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και με την προϋπόθεση ότι έχουν ήδη εξαντληθεί οι δυνατότητες μετατάξεων πλεονάζοντος προσωπικού, γίνονται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ.
- Οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
- Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του σχεδίου νόμου είναι η πρόταση για πενταετή θητεία των αιρετών, ενώ το δικαίωμα της συμμετοχής στη ψηφοφορία έχουν πλέον όσοι συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.
- Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι από τις εκλογές του 2014, οι αυτοδιοικητικές θα διεξάγονται μαζί με τις ευρωεκλογές (το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου), προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας.
- Αναφορικά με τους δημοτικούς συμβούλους, οι 16.150 από όλη τη χώρα συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από τους μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες.
- Επίσης, από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί, ενώ υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
- Ακόμη, σε κάθε δήμο άνω των 10.000 κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια, συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης για να έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να εκθέτει τις προτάσεις και τους προβληματισμούς του για κάθε θεσμικό, συλλογικό ή και ιδιαίτερο θέμα που μπορεί να απασχολεί αυτόν ή την κοινότητα στην οποία ζει.
- Τέλος, συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης. Θεσπίζονται θέσεις αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών με αποκλειστικά τοπικές αρμοδιότητες.
- Εξάλλου, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτο συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Λακωνίας, με θέμα τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti