Οι εκδηλώσεις για την χθεσινή γιορτή του Αϊ Γιάννη

Το  Γενέθλιον του Ιωάννου του Προδρόμου γιόρτασε χθες Πέμπτη 24/6 η ορθόδοξη εκκλησία μας. Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης...
Παρασκευή, 25 Ιούνιος 2010 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι εκδηλώσεις για την χθεσινή γιορτή του Αϊ Γιάννη

Το  Γενέθλιον του Ιωάννου του Προδρόμου γιόρτασε χθες Πέμπτη 24/6 η ορθόδοξη εκκλησία μας.
Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος τέλεσε πανηγυρική θεία λειτουργία στον εορτάζοντα ενοριακό ναό της Μεγάλης Βρύσης, όπου όπως κάθε χρόνο συνέρευσε πλήθος πιστών.
Πανηγυρικά γιόρτασαν εξάλλου και πολλά εξωκλήσια της ιεράς μητροπόλεως μας. Στο γραφικό εκκλησάκι της Βορδόνιας τη θεία λειτουργία τέλεσε ο οικείος εφημέριος π. Σπυρίδων Καλομοίρης ενώ στο ψαλτικό ήταν το μέλος του συλλόγου Ιεροψαλτών Λακωνίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος», Βασίλειος Αδαμάκος.
Έθιμα και παραδόσεις
Ο λαός μας τιμά το Γενέθλιον του Ιωάννου του Προδρόμου στις 24 Ιουνίου, μέρα που είναι πολύ κοντά στις 21 Ιουνίου, τότε που γίνονται οι θερινές τροπές του ήλιου, γι’ αυτό και ο Αϊ-Γιάννης έχει πάρει πολλά ονόματα όπως Κλήδονας, Λαμπαδιάρης, Ριζικάρης, Ριγανάς. Επίσης λέγεται και Βλαστολόγος, Μελάς (για το μέλι) και Απαρνιαστής (από τους ορνιούς για τα σύκα).
Η συγκεκριμένη γιορτή συνδέεται με πολλά έθιμα του λαού μας με πιο γνωστά αυτά του Κλήδονα και το άναμμα φωτιών, που σε κάποιες περιοχές της χώρας διατηρούνται έως και σήμερα.
Την παραμονή της γιορτής άναβαν φωτιές και πετούσαν μέσα, όχι μόνο τα άχρηστα αντικείμενα του νοικοκυριού, αλλά και παλιωμένα εθιμικά του χρόνου γιατί πίστευαν ότι αυτός ο σεβασμός τους ταίριαζε. Πηδούσαν τρεις φορές τη φωτιά πρώτα οι άντρες ,μετά οι γυναίκες και τέλος τα παιδιά. Αυτό το έθιμο ήταν για την υγεία, την καλή τύχη αφού θεωρούσαν ότι έτσι καθαρίζει ο τόπος από τα επιβλαβή στοιχεία. Την μέρα εκείνη, τα κορίτσια μαζευόντουσαν σε κάποιο σπίτι και έριχναν σ’ ένα βάζο με νερό τα ασημικά τους ,χωρίς να μιλάνε, και το άφηναν κάτω από τον έναστρο ουρανό. Το επόμενο βράδυ ανοιγόταν ο κλήδονας και έβγαζε τα ασημικά η πρωτοστέφανη γυναίκα λέγοντας στιχάκια. Οι κοπέλες έπιναν αμίλητες μια γουλιά νερό και βγαίνοντας στο δρόμο περίμεναν να ακούσουν το όνομα του άνδρα που θα παντρευτούν.
Επίσης, ανήμερα της γιορτής οι νοικοκυρές έκαιγαν το μαγιάτικο στεφάνι, παράδοση που ισχύει και στις ημέρες μας.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti