Άμεση χρηματοδότηση ζητά ο Τριχείλης

Ασφυκτιούν οι δήμοι λόγω κατάργησης του «Θησέα»
Τρίτη, 25 Ιανουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άμεση χρηματοδότηση ζητά ο Τριχείλης

Η διακοπή των ενταγμένων στο πρόγραμμα «Θησέας» έργων, ως αποτέλεσμα της μη χρηματοδότησής τους από το κράτος, επιβαρύνει οικονομικά τους νέους ΟΤΑ, στους οποίους πέφτει πλέον η πλήρης ευθύνη αποπληρωμής τους.

Τη συνέχιση χρηματοδότησης από την πλευρά της Πολιτείας των ενταγμένων στο πρόγραμμα «Θησέας» έργων ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση ο δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης.

Μιλώντας για την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στους ΟΤΑ, εναντίον των οποίων κινούνται δικαστικά οι εργοληπτικές εταιρίες, ο κ. Τριχείλης κάνει λόγο για ασφυκτική κατάσταση, η οποία επιβαρύνεται από περαιτέρω περικοπές που υφίσταται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και από τη σημαντική μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Προσθέτοντας στα παραπάνω τη μείωση των επιχορηγήσεων, αλλά και την πληθώρα υποχρεώσεων που απορρέουν για κάθε δήμο από τη χωροταξική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», ο δήμαρχος Μονεμβασίας υπογραμμίζει τη δυσκολία ορθής λειτουργίας της ΤΑ, προσθέτοντας ότι τα νέα δεδομένα οδηγούν σε ασφυξία ακόμα και υγιείς, μέχρι πρότινος, δήμους.
Θεωρώντας επιτακτική τη συνέχιση των έργων που παραμένουν ημιτελή και χαρακτηρίζοντας ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την ολοκλήρωση και χρηματοδότησή τους την Πολιτεία, ο κ. Τριχείλης αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Ραγκούση τα εξής:

«Το πρόγραμμα “Θησέας” θεσμοθετήθηκε με το Νόμο 3274/2004 με χρονικό ορίζοντα τα έτη 2005-2009 ως ένα χρήσιμο εργαλείο στα “χέρια” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εκτέλεση σημαντικών και απαραίτητων έργων σε όλη τη χώρα.

Στη συνέχεια, με την υπ’ αριθ. 27/22-12-2009 πράξη του, το Υπουργικό Συμβούλιο παρέτεινε τη διάρκεια του προγράμματος κατά δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι 31/12/2011.

Στο διάστημα που ακολούθησε, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση την παραπάνω απόφαση του Υπ. Συμβουλίου ενέταξαν οριστικά τα έργα που είχαν ανάγκη, προχώρησαν σε δημοπρατήσεις και συμβάσεις με τους αναδόχους και υλοποίησαν τα έργα αυτά.

Η Πολιτεία όμως δεν εξοφλεί τα έργα αυτά ως οφείλει, με αποτέλεσμα την διακοπή τους αλλά και την προσφυγή στη δικαιοσύνη των εργοληπτικών εταιρειών κατά των ΟΤΑ, οι οποίοι αν και δεν είναι υπαίτιοι καλούνται να πληρώσουν τα χρέη του κράτους και μάλιστα μαζί με τους νόμιμους τόκους.

Το γεγονός αυτό οδηγεί σε οικονομική ασφυξία ακόμα και τους υγιείς Δήμους, που ξαφνικά εμφανίζονται να χρωστάνε σε εργολάβους, ενώ διακόπτονται και παραμένουν ημιτελή χρήσιμα έργα απαραίτητα για την ανάπτυξη κάθε περιοχής.

Επιπλέον, η “ιδιότυπη” αυτή στάση πληρωμών για όλα τα έργα του “Θησέα” σε συνδυασμό με τις περικοπές στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη σημαντική απομείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποδυναμώνει οικονομικά τους νέους ΟΤΑ, με συνέπεια να περιορίζονται οι δυνατότητές τους και τελικά να απαξιώνεται και ουσιαστικά να ακυρώνεται από την ίδια την Πολιτεία η μεγάλη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”.

Ελπίζουμε στην άμεση συνειδητοποίηση των συνεπειών της διακοπής των χρηματοδοτήσεων του προγράμματος “Θησέας” και στην άμεση πληρωμή των νόμιμων και εμπρόθεσμων έργων, διότι η οικονομική κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολύ δύσκολη λαμβανομένων υπόψη της μείωσης των επιχορηγήσεων και των πρόσθετων υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή του προγράμματος “Καλλικράτης”».
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος