Προβληματισμένα τα Επιμελητήρια

Σε γραφειοκρατική οδό και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Παρασκευή, 04 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προβληματισμένα τα Επιμελητήρια

Συντασσόμενο με τα επιμελητήρια όλης της χώρας, το Επιμελητήριο Λακωνίας, εκφράζει  προβληματισμό για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά στη σχετική διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Έχοντας και ως παράδειγμα τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών, σε μια οργανωμένη προσπάθεια διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η οποία -σύμφωνα με την ένωση- γνώρισε απαξίωση, τα επιμελητήρια εμφανίζονται διστακτικά  στη νέα πρόσκληση.
 
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν καλούνται μέσα σε μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης ολίγων ημερών, να καταθέσουν τις απόψεις του «για το έβδομο κατά σειρά νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση σχετικά με αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία».
 
Μιλώντας για προχειρότητα, αποσπασματικότητα και έλλειψη σχεδιασμού, επισημαίνουν ότι «οι αντιδράσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου που είδαν το φως της δημοσιότητας και οδήγησαν στην απόσυρση κάποιων ιδιαίτερα προβληματικών διατάξεων του νέου φορολογικού σχεδίου, μας κάνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς».
 
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τονίζονται και τα εξής:
 
«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προβλέψει νομοθετικές διαδικασίες ανάπτυξης προγράμματος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι ενδιαφέρουσα και θετική ως σκέψη αλλά δυστυχώς στο κείμενο του νομοσχεδίου, οι σχετικές ρυθμίσεις αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την συνήθη γραφειοκρατική οδό.
 
Παρά το γεγονός ότι όλοι παραδέχονται ότι το αδύνατο σημείο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης γενικά είναι οι πολλές συναρμοδιότητες, στο κρίσιμο ζήτημα της φοροδιαφυγής η κυβέρνηση απλώς δημιουργεί νέα όργανα συντονισμού συναρμοδίων, χωρίς να παρεμβαίνει στην ουσία των συναρμοδιοτήτων τους.
 
Η πρόβλεψη θέσπισης Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος μάλλον πιο πολύ εξυπηρετεί συμβολικούς λόγους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς οι προβλεπόμενες αρμοδιότητές του δεν διαφέρουν από αυτές των υπόλοιπων εισαγγελικών λειτουργών. Η λειτουργία του θεσμού θα δείξει εάν όντως, εκτός από συμβολικό, θα υπάρξει και ουσιαστικό αποτέλεσμα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος.
 
Ανάλογη είναι η εκτίμηση και για τις υπερβολικές κυρώσεις, ποινικού και διοικητικού χαρακτήρα που προβλέπει ο νόμος. Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι βασικός σκοπός είναι η καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων προς το Δημόσιο. Η φυλάκιση επιχειρηματιών που δεν τηρούν τη φορολογική νομοθεσία θα είχε λογική μόνο εάν το φορολογικό σύστημα ήταν απλό, κατανοητό και καθολικά εφαρμοζόμενο. Σε ένα σύνθετο, δαιδαλώδες σύστημα όπως το ελληνικό, μάλλον οι συνεπείς απειλούνται περισσότερο από την πιθανότητα λάθους που μπορεί να επισύρει μια μεγάλη κύρωση, παρά οι επιτήδειοι που αξιοποιούν την ασάφεια και τη πολυπλοκότητα των φορολογικών ρυθμίσεων για να εντοπίζουν διεξόδους και να μην ανταποκρίνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Τα εξοντωτικά πρόστιμα και οι μεγάλες ποινές δεν βοηθάνε στην αλλαγή αυτής της κατάστασης. Η απλοποίηση της νομοθεσίας είναι η λύση καθώς η απλή νομοθεσία εφαρμόζεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.
 
Ο ίδιος προβληματισμός ισχύει και για την αλλαγή του δικονομικού όρου του παραδεκτού της προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου για φορολογική διαφορά, με την αύξηση της υποχρεωτικής προκαταβολής από το 25% στο 50% του αμφισβητουμένου φόρου. Η συνταγματικότητα αυτής της ρύθμισης είναι αμφίβολη καθώς λειτουργεί αποτρεπτικά για κάποιον να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να δικαιωθεί, στερώντας έτσι από όσους δεν έχουν τη δυνατότητα της καταβολής του 50% του φόρου, το συνταγματικά προβλεπόμενο δικαίωμα δικαστικής προστασίας. Το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί ο δικαστικός μηχανισμός απονομής δικαιοσύνης, ώστε να εκδικάζονται ταχύτερα οι υποθέσεις και να εκδίδονται ταχύτερα οι αποφάσεις, όχι να στερούνται οι πολίτες τη δυνατότητα δικαστικής προστασίας έναντι ενός μηχανισμού, όπως ο φορολογικός, που και η ίδια η Κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχει αδυναμίες και εμφανίζει φαινόμενα αυθαιρεσίας και διαφθοράς.
 
Ως προς τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των οφειλετών του Δημοσίου, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το σχέδιο νόμου, αυτή μπορεί να λειτουργήσει θετικά, μόνο εάν δεν τύχει κατάχρησης από τις φορολογικές αρχές.
 
Η διοικητική αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών είναι όντως ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση, ιδίως με τη καθιέρωση μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου.
Παράλληλα όμως το Υπουργείο πρέπει να επιδιώξει να σταματήσει η συνεχής προσωπική επαφή του φορολογουμένου με τους εκπροσώπους του φορολογικού μηχανισμού, η οποία πρέπει να γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση παρέχει απεριόριστες δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αντικειμενικοποιηθεί η διαδικασία φορολογικού ελέγχου. Δυστυχώς, στο σχέδιο νόμου υπάρχουν διατάξεις που συντηρούν αυτή τη διαπροσωπική επικοινωνία, κάτι που υποθάλπει συχνά συμπεριφορές παράνομης συναλλαγής μεταξύ φορολογουμένων και στελεχών της εφορίας.
 
Η διάκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και μη εισπράξιμες, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις και δικαστικές εγγυήσεις που θέτει το σχέδιο νόμου είναι μια ρεαλιστική επιλογή, την φιλοσοφία της οποίας δεν δεχόμαστε επί της αρχής (δεν είναι δυνατόν να μην εισπράττονται βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο), αλλά αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη υιοθέτησης της υπό τις δεδομένες συνθήκες.
 
Ως προς τη φορολογία των νομικών προσώπων το νομοσχέδιο προβαίνει σε μια νέα ρύθμιση που είναι καταστροφική: Ο τρόπος φορολογίας των νομικών προσώπων που αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο είναι δυσμενέστερος σε σχέση με τα ισχύοντα στον ν. 3842/2010 για τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα (από 40% φορολογία σε 20+25=45%) και ευμενέστερος για τα αλλοδαπές εταιρείες.(20%). Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης για μείωση των φόρων στα επανεπενδυόμενα κέρδη.
 
Τέλος, ενώ και η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ως αναχρονιστικού και αναποτελεσματικού εργαλείου που αποτελεί τροχοπέδη στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται τροποποιήσεις του που καθιστούν τη χρήση του ακόμη πιο προβληματική καθώς αναδεικνύει το εισπρακτικό χαρακτήρα του ως μέσο επιβολής χρηματικών κυρώσεων».
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος