Στα 28 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Υψηλότερα του 11% εκτιμούν οι αναλυτές ότι διαμορφώθηκε ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2010, εξέλιξη που εκτοξεύει...
Τρίτη, 08 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στα 28 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Υψηλότερα του 11% εκτιμούν οι αναλυτές ότι διαμορφώθηκε ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2010, εξέλιξη που εκτοξεύει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα επίπεδα των 28 δισ. ευρώ.
 
Στο εννεάμηνο του 2010 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 10% από 9% στο εξάμηνο και 7,7% στο τέλος του 2009.
 
Ως εκ τούτου τα νέα καθυστερούμενα δάνεια που επιβάρυναν το πιστωτικό σύστημα το 2010 υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ περίπου, όταν το 2009 ήταν της τάξης των 7 δισ. ευρώ, με τις εκτιμήσεις για το 2011 να κάνουν λόγο για νέες επισφάλειες ύψους 32 δισ.
 
Για εφέτος –το πιο δύσκολο έτος της τρέχουσας ύφεσης όπως αναμένουν οι τραπεζίτες– ο δείκτης με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις θα διαμορφωθεί πάνω από το 12%, όταν για τους αναλυτές θεωρείται δεδομένο ότι θα υπερβεί ακόμη και το 14%. Όσον αφορά το ανώτατο, χρονικά, σημείο των επισφαλειών και με δεδομένο ότι υπάρχει χρονική υστέρηση δύο τριμήνων στις επισφάλειες, κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια, τοποθετείται περί τα μέσα του 2012.
 
Η ανησυχία επικεντρώνεται στην καταναλωτική πίστη, όπου ήδη οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά και στην επιχειρηματική πίστη, η οποία κρατιέται ακόμη σε ελεγχόμενο επίπεδο, καθώς ήταν και η πρώτη κατηγορία που είχε υποβληθεί σε ρυθμίσεις.
 
Συγκεκριμένα ο δείκτης των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων θα προσεγγίσει για το 2010 το 20% ενώ ο αντίστοιχος των επιχειρηματικών θα υπερβεί το 9%.
 
Όσον αφορά τις επισφάλειες, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι μεγαλύτερη σημασία από το ύψος του δείκτη των επισφαλειών έχει η εξέλιξη των νέων καθυστερήσεων ανά τρίμηνο. Στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2010 καταγράφεται επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης επισφαλειών για τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, δηλαδή οι νέες καθυστερήσεις είναι λιγότερες από τρίμηνο σε τρίμηνο, παρ ότι εντείνονται οι συνθήκες ύφεσης στην οικονομία.
 
Γενικότερα, η πολιτική διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων που υλοποιούν οι τράπεζες περιλαμβάνει γενναίες αναδιαρθρώσεις προκειμένου να μην εκτιναχθούν στο «κόκκινο». Με αυτό τον τρόπο, οι τραπεζίτες προσδοκούν ότι θα συγκρατηθεί ο δείκτης των επισφαλειών και παράλληλα τόσο ιδιώτες, όσο και επιχειρήσεις θα στηριχθούν προκειμένου να περάσουν τον σκόπελο της ύφεσης.
 
Τα επίσημα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναφέρονται σε 300.000 ρυθμισθέντα δάνεια, εκ των οποίων τα 50 χιλιάδες αφορούν επιχειρήσεις, με το συνολικό ύψος αυτών να υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ.