Στα 600 δισ. οι καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας

Εντυπωσιακή αποκάλυψη επεφύλασσε –για μία ακόμη φορά– το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σχετικά με την Ελλάδα, καθώς σε άρθρο του υπό...
Τετάρτη, 09 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στα 600 δισ. οι καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας

Εντυπωσιακή αποκάλυψη επεφύλασσε –για μία ακόμη φορά– το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σχετικά με την Ελλάδα, καθώς σε άρθρο του υπό τον τίτλο: «Ελλάδα: Επίθεση σε ελβετικούς λογαριασμούς», υποστηρίζει ότι Έλληνες πολίτες έχουν σε ελβετικές τράπεζες καταθέσεις συνολικής αξίας 600 δισ. ευρώ.
 
Κατά το γερμανικό περιοδικό, η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει το όλο θέμα, ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμί-Ρέι συζήτησαν το θέμα στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν ότι θα προωθήσουν «διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών».
 
Το «Spiegel» υποστηρίζει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω κεφαλαίων δεν έχει δηλωθεί στην εφορία, ενώ υπογραμμίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινής επιτροπής ελέγχου από τις δύο χώρες, αφού πρώτα, όμως, υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ τους από τα Kοινοβούλιά τους. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν μπορεί να συμβεί πριν από τις αρχές του 2012.
 
Εάν η Ελλάδα συνάψει συμφωνία με την Ελβετία οι φοροφυγάδες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εκ των υστέρων της τάξεως του 10% για τα κέρδη από τους τόκους δέκα ετών καθώς επίσης και πρόστιμα καθυστέρησης.
 
Από την άλλη πλευρά Έλληνες οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ποσό που αναφέρει το «Spiegel» πιθανώς να είναι υπερβολικό. Βασίζουν αυτήν τους την εκτίμηση σε υπολογισμούς βάσει των οποίων τα κεφάλαια από ευρωπαϊκές χώρες που έχουν «καταφύγει» στην Ελβετία δεν ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 800 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο, εξ αυτού του ποσού τα 600 δισ. ευρώ να προέρχονται μόνο από την Ελλάδα.
                                                                                                   Πηγή: express.gr
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος