Κατά του φορολογικού ν/σ τα Επιμελητήρια

Εντονότατες ενστάσεις στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου εκφράζει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος εκδίδοντας σχετικό ψήφισμα στην έκτακτη γενική...
Πέμπτη, 10 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Εντονότατες ενστάσεις στις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου εκφράζει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος εκδίδοντας σχετικό ψήφισμα στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε στις 4 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, οι αντιδράσεις αφορούν στην αυτόφωρη διαδικασία και τις ποινές φυλάκισης του νέου νομοσχεδίου, ενώ η Ένωση Επιμελητηρίων ζητά από το υπουργείο Οικονομικών όχι απλά επαναδιατύπωση των εν λόγω άρθρων, αλλά πλήρης απόσυρσή τους, με την αιτιολογία ότι το ήδη υφιστάμενο πλαίσιο είναι αυστηρό και «το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή του».

Υπενθυμίζοντας τον κλοιό ανασφάλειας στον οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι επιχειρήσεις της χώρας από τη βαθιά ύφεση και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, η Ένωση προειδοποιεί ότι τίθεται σε αμφιβολία η ίδια η βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι η δημιουργία προϋποθέσεων και κινήτρων, με σκοπό την ανάκαμψη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή, προτείνει την τροποποίηση της νομοθεσίας, αφού όπως επισημαίνει «αυτή σήμερα ουσιαστικά αποκλείει τον επιχειρηματία από τη διεκδίκηση της οποιασδήποτε απαίτησής του, εφόσον για την προσφυγή του στα δικαστήρια προαπαιτείται η υπέρογκη προκαταβολή του 50% της οφειλής».

Το ψήφισμα κλείνει με την απαίτηση της Ένωσης για άμεσα μέτρα βελτίωσης της ρευστότητας στην αγορά, άμεση προκήρυξη των προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που δεν θα αιφνιδιάζει τις ΜΜΕ.