Το e-Newsletter του ΕΒΕΑ και του Επιμελητηρίου Λακωνίας

Το οικονομικό δελτίο  e-Newsletter που δημοσιοποιεί το Επιμελητήριο Λακωνίας σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ενημερώνει: 250.000...
Παρασκευή, 11 Φεβρουάριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το e-Newsletter του ΕΒΕΑ και του Επιμελητηρίου Λακωνίας

Το οικονομικό δελτίο  e-Newsletter που δημοσιοποιεί το Επιμελητήριο Λακωνίας σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ενημερώνει:

250.000 λουκέτα σε 14 μήνες
Στις 250.000 θα ανέλθουν οι επιχειρήσεις που θα βάλουν «λουκέτο» μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, συνυπολογίζοντας και το 2010. Ο αριθμός εκείνων που θα κλείνουν από κει και πέρα θα είναι όλο και μικρότερος, επισημαίνουν εκπρόσωποι των επιμελητηρίων. Την ίδια στιγμή, στοιχεία των επιμελητηρίων που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας δείχνουν ότι το 2010 οι επιχειρήσεις που άνοιξαν σε σχέση με εκείνες που έκλεισαν ήταν 6.744 περισσότερες. Οι πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Κ. Μίχαλος και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Π. Ραβάνης, εκτιμούν ότι ο καταιγιστικός ρυθμός του κλεισίματος επιχειρήσεων φαίνεται πως μετά τον Φεβρουάριο θα μειωθεί. Όπως εξηγεί ο κ. Μίχαλος, «τα προηγούμενα χρόνια οι εγγραφές ήταν περισσότερες έναντι των διαγραφών».

ΙΟΒΕ: Μικρή ανάκαμψη του οικονομικού κλίματος
Μικρή βελτίωση εμφάνισε τον πρώτο μήνα του 2011 ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 75,6 μονάδες από 73,3 το Δεκέμβριο του 2010, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Η βελτίωση αυτή εκπορεύεται από μικρή άνοδο των δεικτών στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ στις Υπηρεσίες και ιδιαίτερα στις Κατασκευές, οι σχετικοί δείκτες υποχωρούν. Από την πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει μικρή άνοδο, με το σχετικό δείκτη ωστόσο να παραμένει εξαιρετικά χαμηλός. Πάντως αναδεικνύεται περισσότερο εικόνα σταθεροποίησης στην οικονομία με το δείκτη να παγιώνεται, έστω σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα και να μην επιδεινώνεται.

Στο αυτόφωρο οι φοροφυγάδες
Εμμένει στις θέσεις της για αυστηρότατες ποινές στους φοροφυγάδες η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδιάζει να βάλει όριο το ποσό των 75.000 ευρώ για παρακρατηθέντες και μη αποδοθέντες φόρους, πάνω από το οποίο θα προβλέπεται η άμεση σύλληψη και παραπομπή του ελεγχόμενου σε δίκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία θα διαπιστώνεται από τις φορολογικές αρχές ότι δεν αποδόθηκε στο Δημόσιο ΦΠΑ ή Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών άνω των 75.000 ευρώ θα προβλέπεται η άμεση σύλληψη και παραπομπή του ελεγχόμενου σε δίκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Το αδίκημα αυτό, το οποίο επισύρει σήμερα ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, θα θεωρείται «διαρκές», σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση.

ΣΕΒ: Παράλογη η περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Μετά το θέμα που ανέκυψε για το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και 14ου  μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν ήδη το σκληρότερο τίμημα «στον βωμό μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται», ενώ άσκησε σκληρή κριτική στο πολιτικό σύστημα, το οποίο, δεν μπορεί ή δεν θέλει να βάλει μαχαίρι «στο κρατικό, πελατειακό εποικοδόμημα που επιχειρήσεις επιδοτούν με τη δουλειά και τα κέρδη τους». Συνεχίζοντας ο κ. Δασκαλόπουλος δήλωσε  ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να βελτιωθεί με πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους και υπενθύμισε τις προτάσεις του Συνδέσμου για μείωση του όγκου του κράτους «που καταπνίγει» την οικονομία, την ανάσχεση του «αναχρονιστικού κρατικού παρεμβατισμού», την κατάργηση των εμποδίων που καθιστούν ασφυκτικό το επιχειρηματικό περιβάλλον και το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων.

Ηλεκτρονικά οι δηλώσεις υποβολής του Ε9
Τις προθεσμίες για την υποβολή του εντύπου Ε9 (δήλωση στοιχείων ακινήτων) ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων υποβάλλεται αυτοτελώς τις ίδιες καταληκτικές ημερομηνίες με αυτές των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Όταν η δήλωση υποβληθεί ηλεκτρονικά, για τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλεται μέχρι την 30η Ιουνίου 2011. Για τα νομικά πρόσωπα οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέχρι 30 Ιουνίου 2011.

Ξεκινάει η απόσυρση οχημάτων
Στα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει το μέτρο της απόσυρσης. Μετά από διαβούλευση που είχε η κυβέρνηση με τον κλάδο των αυτοκινήτων, η κοινή υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και ήδη προωθείται προς υπογραφή στους τρεις υπουργούς, που εμπλέκονται. Η κυβέρνηση τελικά δέχτηκε το αίτημα του κλάδου να μπορεί το οικονομικό όφελος που προκύπτει με τη μείωση του τέλους ταξινόμησης από αποσυρόμενο όχημα, να μεταβιβάζεται σε κάποιον άλλον χωρίς,  να υπάρχει η προϋπόθεση συγγένειας. Στην απόσυρση δε θα περιλαμβάνονται τα επαγγελματικά οχήματα. Το μέτρο θα αφορά μόνο τα αυτοκίνητα που θα εκτελωνίζονται από την ημέρα έναρξης του και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου που θα λήξει.

Με επιταγές από 1η Απριλίου οι συναλλαγές άνω των 3000 ευρώ
Αυξάνεται σε 3.000 ευρώ από 1.500 ευρώ το όριο των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η εξόφληση τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή  με επιταγές. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2011.