Σε αγαστή συνεργασία περιφέρεια Πελ/σου-Γερμανία: Υποσχέσεις μεσοπρόθεσμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια

Τη φιλοδοξία η περιφέρεια Πελοποννήσου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσα από την...
Δευτέρα, 27 Ιούνιος 2011 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τη φιλοδοξία η περιφέρεια Πελοποννήσου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μέσα από την εργατικότητα και τη φιλοτιμία της, εξέφρασε ο περιφερειάρχης κ. Π. Τατούλης, κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή 24/6 με το γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και Τουρισμού κ. Ernst Burgbacher και τη γενική γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κων/να Μπέη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο με αντικείμενο την αμοιβαία ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης μεταξύ της περιφέρειας Πελ/σου και της Γερμανίας, συμμετείχε ο αναπληρωτής πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. De La Croix, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Νικολάκου, Πουλάς και Παπαφωτίου, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Τ. Χειβιδόπουλος, όπως επίσης και μέλη της γερμανικής αποστολής στην Ελλάδα.

Εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του για την άφιξη στην Πελοπόννησο του γερμανού υφυπουργού, αλλά και μιας «καλής φίλης», όπως χαρακτήρισε την κ. Μπέη, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε την ευκαιρία που παρέχει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, ιδίως στις συνθήκες κρίσης που υφίστανται το παρόν διάστημα, ώστε να καταστεί η περιφέρειά μας οικονομικά αυτόνομη και μάλιστα στα πρότυπα των ευρωπαϊκών περιφερειών.

Εκτιμώντας δε, ότι η ΕΕ αποτελεί ύψιστο αγαθό και αναπόσπαστο κομμάτι για τη φιλία όλων των χωρών-μελών της, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζει την κρίση η περιφέρεια Πελοποννήσου, μιλώντας για εξωστρέφεια, συνεργασίες και συνέργειες, προκειμένου, όπως σημείωσε, να αναπτύξει τα πλεονεκτήματα του πολιτισμού, της φιλοσοφικής σκέψης, της πολιτικής αντίληψης, των ποιοτικών προϊόντων, της φιλοξενίας και της εγκαρδιότητας που διέπουν τους πολίτες της.

Εξαίροντας την κοιτίδα του πολιτισμού του Ελληνικού Έθνους, όπως χαρακτήρισε την περιφέρεια Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης, τόνισε ότι στους κόλπους της δεν υφίστανται οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και τα προβλήματα που εντοπίζονται στην υπόλοιπη χώρα, ενώ επεσήμανε ότι πρώτιστο μέλημά της είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου επιχειρηματικής ανάπτυξης σε τομείς όπως η αγροτική οικονομία και ο τουρισμός.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, βασική φιλοσοφία του επιχειρείν στην περιφέρεια είναι η ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών με το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης, ώστε -όπως τόνισε- να απεγκλωβιστεί η επιχειρηματικότητα από τα αδιέξοδα των αγκυλώσεων της κρατικοδίαιτης οικονομίας. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, είναι και ο ΕΟΤ, ο οποίος με την ικανότητα γρήγορης προσαρμογής που διαθέτει, αποτελεί εγγύηση αγαστής συνεργασίας.

Εντυπωσιασμένος από τον πολιτισμό, την ιστορία και τα τοπία της Πελοποννήσου δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός κ. Burgbacher, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην αρχαία ελληνική ιστορία του Άργους και των Μυκηνών. Συμφώνησε δε, με τον κ. Τατούλη ότι η ΕΕ αποτελεί ύψιστό αγαθό και τόνισε το ελληνικό στοιχείο που τη χαρακτηρίζει.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η εξεύρεση τρόπων αύξησης μιας πολύ σημαντικής αγοράς για τη χώρα μας, των γερμανών δηλαδή τουριστών, στην Ελλάδα και κυρίως στην Πελοπόννησο. Ο κ. Burgbacher, ανέφερε ότι μετά την επίσκεψη του στο υπουργείο, συστάθηκε ομάδα εργασίας για να εξετάσει τα ζητήματα καταπολέμησης των προκαταλήψεων στο τουρισμό, της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου και της βιωσιμότητας-φιλικότητας προς το περιβάλλον, ζητήματα πολύ σημαντικά για τον γερμανό τουρίστα.

Από την πλευρά του ο κ. De La Croix συνηγόρησε στις θέσεις του κ. υφυπουργού, προσθέτοντας ότι θεωρεί τον κ. Τατούλη σημαντικό φίλο, ενώ η κ. Μπέη εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται κοντά σε ένα φίλο, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, δηλώνοντας παράλληλα τη στήριξή της στο θεσμό της αιρετής περιφέρειας, ως πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης στη χώρα. Τόνισε ότι γίνεται πράξη η αποκέντρωση της αναπτυξιακής πολιτικής σε όλα τα ζητήματα και ασφαλώς και στον τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατόπιν απόφασης του υπουργού Πολιτισμού ετοιμάζεται η μεταφορά τμήματος της τουριστικής πολιτικής της χώρας στις αιρετές περιφέρειες, καθώς σκοπός του υπουργείου είναι η προώθηση του θεματικού τουρισμού, προσανατολίζοντας τα σχετικά νομοσχέδια προς στην κατεύθυνση αυτή.

Η κ. Μπέη, αφού ανέφερε ότι ήταν επιθυμία της γερμανικής αντιπροσωπείας να συναντηθεί με τον κ. Τατούλη, σημείωσε ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε μόνο στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Χαρακτήρισε, επίσης, το γεωγραφικό μας διαμέρισμα ως ιδιαίτερα προνομιούχα τουριστική περιοχή, με τους ωραιότερους δώδεκα μήνες του χρόνου, ενώ πρότεινε τη συμμετοχή εκπροσώπου της αιρετής περιφέρειας στην ομάδα εργασίας που συστάθηκε στο υπουργείο με τους γερμανούς εκπροσώπους, ως σημαντικού παράγοντα προώθησης της τουριστικής πολιτικής.     

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνάντηση αυτή θα αποδώσει συγκεκριμένους και άμεσους καρπούς, αλλά και την ισχυρή πολιτική βούληση για γρήγορες διαδικασίες ενδυνάμωσης των υποδομών και δημιουργίας ενός ισχυρού brand name «Πελοπόννησος», για το τουριστικό και αγροτικό προϊόν.

«Οι συνθήκες της σημερινής κρίσης μας παρέχουν την ευκαιρία να πρωτοτυπήσουμε εξ ανάγκης», υπογράμμισε ο κ. Τατούλης, προσθέτοντας: «Σκοπός μας είναι η εξωστρέφεια, όπως επίσης η απόλυτη και σταθερή συνεργασία με ομοειδείς διεθνείς φορείς. Η θέση μας στη Μεσόγειο μας δίνει τη δυνατότητα να αποτελέσουμε σημαντικό επίνειο για την όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο».

Ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι το αεροδρόμιο της Τρίπολης θα λειτουργεί σύντομα δίπλα σε αυτό της Καλαμάτας, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα ισχύουν νέα δεδομένα στο θεματικό τουρισμό της Πελοποννήσου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti