Παίρνει μπρος η ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης

Ακόμα και τις ημέρες του Πάσχα η έναρξη κατασκευής - Ενημέρωση για την πορεία του έργου από το ΙΣΝ στις 13 Μαΐου

Σάββατο, 20 Απρίλιος 2024 09:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παίρνει μπρος η ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης

Η ώρα της «Άνοιξης» για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης φτάνει μετά από ανατροπές, περιπέτειες και ζυμώσεις. Με πιστή τήρηση του ανανεωμένου χρονοδιαγράμματος συνεχίζονται οι πρόδρομες εργασίες, που οσονούπω θα οδηγήσουν στην έναρξη ανέγερσης της νοσηλευτικής μονάδας, μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η ανάδειξη του αναδόχου τον περασμένο Αύγουστο που έφερε ανακούφιση μετά τον άκαρπο διαγωνισμό στις αρχές του 2023, σε συνδυασμό με την εκπόνηση κι αποπεράτωση των απαραίτητων μελετών, αλλά και την υπέρβαση όποιων εμποδίων, άνοιξαν τον δρόμο για μετάβαση από το γραφειοκρατικό σκέλος στο πεδίο της πράξης και της εφαρμογής του σχεδιασμού. Βασικός όσο κι εφικτός -βάσει των σημερινών δεδομένων- στόχος είναι η υπερσύχρονη μονάδα με τις πρωτοποριακές προδιαγραφές, να είναι έτοιμη κατά μεγάλο ποσοστό, σε περίπου 2 χρόνια από σήμερα, δηλαδή εντός του 2026.

«Λαμπρή» περίοδος
Ύστερα από τη μεταστέγαση υπηρεσιών και τμημάτων του νοσοκομείου, σειρά πήραν οι εργασίες κατεδάφισης τμήματος των παλαιών εγκαταστάσεων από την εταιρεία «ΜΠΑΛΛΙΑΝ», που άρχισαν τους τελευταίους μήνες του 2023 και ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Αισίως, την τρέχουσα περίοδο αναπτύσσεται το εργοτάξιο της κατασκευάστριας εταιρείας «ΑΒΑΞ», που πήρε τη σκυτάλη για το κυρίως μενού, αυτό της οικοδόμησης. Ήδη, έχει γίνει καθαρισμός του οικοπέδου όπου θα αρχίσουν οι εργασίες αρχικά στο ανατολικό τμήμα, ενώ έχουν στηθεί τα απαραίτητα προκάτ των τεχνικών και έχουν λάβει θέσεις τα απαραίτητα μηχανήματα.

419862718 887603183153417 1094566475568905 n

Όπως πληροφορείται ο «Λακωνικός Τύπος», εκτός απροόπτου, ακόμα και εντός του επόμενου δεκαημέρου, δηλαδή ως και τα τέλη Απριλίου, αναμένεται να αναπτυχθεί πλήρως το εργοτάξιο και να ενταθούν οι εκσκαφικές εργασίες, που ήδη έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό. Ουσιαστικά, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν είναι απίθανο ακόμα και τις ημέρες του Πάσχα, να μιλάμε για είσοδο στη φάση θεμελίωσης-κατασκευής, καθώς η δουλειά θα συνεχιστεί εντατικά ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ανάδοχος, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες και πλέον αξιόπιστες του κλάδου της, έχει φροντίσει να λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων. Τα στελέχη της εταιρείας έχουν μεριμνήσει για τον κατάλληλο διαχωρισμό των χώρων, ώστε αφενός μεν να συνεχιστεί απερίσπαστα η λειτουργία του νοσοκομείου, αφετέρου να προοδεύει παράλληλα το έργο δίχως προβλήματα.

419862718 887603183153417 1094566475568965346

Τα επόμενα βήματα
Οι εργασίες ανέγερσης αναμένεται να συνεχιστούν σε φουλ ρυθμούς για τους επόμενους μήνες. Όπως προαναφέρθηκε, το πρότζεκτ θα εξελιχθεί σταδιακά ώστε να μην επηρεαστεί η λειτουργία της νυν μονάδας. Έτσι, με την ανέγερση των πρώτων κτιριακών υποδομών κι αφού μεταφερθούν τα εναπομείναντα τμήματα και κλινικές από το υφιστάμενο οικοδόμημα, θα γίνει κατεδάφιση και του εναπομείναντος παλαιού σκελετού και η ανάπτυξη των λοιπών εγκαταστάσεων. Σειρά θα πάρει η κατανομή και διαμόρφωση των τμημάτων και υπηρεσιών του νέου νοσοκομείου και ο σχηματισμός του περιβάλλοντα χώρου. Το τέλος αυτή της φάσης θα σηματοδοτήσει την παράδοση του έργου, που προσδιορίζεται σε πρώτη φάση εντός του 2026 και σε τελικό βαθμό έως τις αρχές του 2027.

Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», ο συνολικός προϋπολογισμός κατασκευής υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκ. ευρώ, καθώς το αρχικά προβλεπόμενο ποσό των 90 εκ. ευρώ, με το οποίο εκτελέστηκε ο άγονος διαγωνισμός του Φεβρουαρίου του 2023, αποδείχθηκε αρκετά χαμηλό για τις ανάγκες και της ιδιαιτερότητες του έργου. Η μορφολογία της τοποθεσίας, σε συνδυασμό με την πρόδηλη ανάγκη εκτέλεσης έργου, πλησίον μιας μονάδας που πρέπει να παραμείνει λειτουργική, αναπόφευκτα εκτόξευσαν τη σχετική δαπάνη. Έτσι, προκειμένου να ξεμπλοκάρει το έργο και να υπάρξει ανταπόκριση των ενδιαφερόμενων αναδόχων, κρίθηκε σκόπιμη η γενναία ενίσχυση του προϋπολογισμού, που ως γνωστόν θα καλύψει με γιγαντιαία δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η λύση για το πάρκινγκ
Μία από τις δυσκολίες που ανέκυψαν είναι αυτή του πάρκινγκ, καθώς ελέω εργοταξίου, χρειάστηκε η δέσμευση έκτασης που χρησιμοποιείται για τη στάθμευση οχημάτων, άρα περιορίζονται αισθητά οι θέσεις. Σύμφωνα με όσα «αλίευσε» ο «Λακωνικός Τύπος», η διέξοδος που προκρίνεται είναι η δημιουργία επιπλέον χώρου στάθμευσης στην απέναντι πλευρά. Πρόκειται για οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΓΝ Λακωνίας, που βρίσκεται στα αριστερά όπως ανηφορίζουμε στο ΓΝ Σπάρτης, μερικά μέτρα από το εκκλησάκι της Αγίας Υπομονής και την κεντρική πύλη του νοσοκομείου.

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν θα αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες στάθμευσης, ειδικά τις ώρες αιχμής. Έτσι, η διοίκηση προσανατολίζεται στην ενδυνάμωση της λεωφορειακής γραμμής του ΚΤΕΛ, ώστε να καλύπτεται ένα μέρος της μεταφοράς πολιτών από και προς το νοσοκομείο και να αποτρέπεται πιθανή κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Έρχονται ξανά για ενημέρωση
τα στελέχη του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος
Με αφορμή την περίοδο-ορόσημο που διανύουμε, μία ακόμα ενημερωτική συνάντηση αναφορικά με την πορεία κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Σπάρτης προγραμματίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η εκδήλωση με την οποία το Ίδρυμα αποσκοπεί να κρατά ανοιχτό τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 13 Μαΐου σε χώρο που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Εκεί, αναμένεται να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και την «ακτινογραφία» του έργου βάσει πιθανών αναθεωρήσεων.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής – Ομίλου «ΑΒΑΞ». Στη συζήτηση θα λάβει μέρος και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει μέσω ζωντανής σύνδεσης και ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος.

Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες
με φιλικότητα σε ασθενείς και περιβάλλον
Το νέο νοσοκομείο, σε σχέδια του διεθνώς αναγνωρισμένου Ιταλού αρχιτέκτονα, Ρέντσο Πιάνο, θα παρέχει υψηλής ποιότητας δευτεροβάθμια περίθαλψη. Θα περιλαμβάνει ιατρικές και χειρουργικές ειδικότητες, όπως αυτές της καρδιολογίας και της ουρολογίας, γυναικολογικές και παιδιατρικές μονάδες, καθώς και μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το ξύλο θα είναι το κυρίαρχο δομικό στοιχείο, ενώ έχει προβλεφθεί το κτίριο να έχει  φωτοβολταϊκές στέγες, οι οποίες θα καλύπτουν σημαντικό μέρος της καθημερινής ενέργειας που απαιτεί η λειτουργία του. Η μονάδα έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να εξασφαλίσει την πλατινένια πιστοποίηση LEED και να πετύχει ένα σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα, που μπορεί εν δυνάμει να το καταστήσει ένα από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά νοσοκομεία της κατηγορίας του.

Οι νέες εγκαταστάσεις θα επιτρέψουν την πλήρη ψηφιοποίηση των κλινικών υπηρεσιών, τη βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση και συντήρηση του νοσοκομείου, καθώς και τη συνεργασία με άλλες συνεργαζόμενες μονάδες υγείας.

Το νοσοκομείο θα περιλαμβάνει, επίσης, μία συστεγαζόμενη μονάδα ψυχικής υγείας ενηλίκων, με αυτοτελείς εγκαταστάσεις και εξωτερικούς χώρους, θέτοντας την αξιοπρέπεια των ασθενών στο επίκεντρο.

Εξάλλου, με όραμα τη δημιουργία ενός νοσοκομείου που θα βρίσκεται μέσα στη φύση, θα δημιουργηθεί ένα αισθητηριακό πάρκο ως αναπόσπαστο κομμάτι της υποδομής, προσφέροντας διέξοδο από την πίεση των εγγενώς απαιτητικών καθημερινών λειτουργιών ενός νοσοκομείου. Το πάρκο, οι κήποι και τα δέντρα θα ενισχύσουν τη σχέση ανάμεσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις και το φυσικό περιβάλλον, με σκοπό τη βελτίωση της θεραπευτικής διαδικασίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Αρκά
Το κλίκ της ημέρας
του Αρκά

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti