«Πυρανθός»: Λακωνικό μοντέλο-υπόδειγμα στην αναχαίτιση πυρκαγιών

Επιτυχημένη η άσκηση στο Βασιλάκιο για διαχείριση δασικής φωτιάς - Η ισχύς εν τη ενώσει και η αποτελεσματικότητα πήραν άριστα

Παρασκευή, 19 Απρίλιος 2024 10:08 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Πυρανθός»: Λακωνικό μοντέλο-υπόδειγμα στην αναχαίτιση πυρκαγιών

Παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, διεξήχθη τη Δευτέρα 15 Απριλίου η ευρεία διακλαδική άσκηση πεδίου με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πυρανθός Βασιλάκιο 2024», στην περιοχή Βασιλακίου Δ. Ευρώτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ», το προηγούμενο διάστημα, ο υπουργός αποδέχτηκε εισήγηση για διεξαγωγή μιας τέτοιας προληπτικής δράσης στη Λακωνία, εκφράζοντας μάλιστα την ιδιαίτερη επιθυμία να την παρακολουθήσει δια ζώσης, όπως κι έπραξε. Μαθαίνουμε, μάλιστα, ότι μετά το τέλος της άσκησης, δήλωσε σε συνεργάτες του απόλυτα ικανοποιημένος από όσα αντίκρισε, ειδικά σε επίπεδο συντονισμού και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σε ένα δύσβατο και ανομοιογενή χώρο. Μάλιστα, μεταφέρεται η πληροφορία, ότι από τους αρμόδιους φορείς, εξετάζεται να χρησιμεύσει η προσομοίωση αυτή, ως οδηγός για ανάλογες εκπαιδευτικές δράσεις σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η άσκηση ήταν μία συνεργασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου «Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής» και των εμπλεκόμενων φορέως (ως στοιχείο διοίκησης), που λαμβάνουν μέρος στην αντιμετώπιση και διαχείριση μια δασικής πυρκαγιάς σε εφαρμογή του νέου δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος.

Το σενάριο της απαιτητικής άσκησης αφορούσε εξάπλωση φωτιάς, που στην εξέλιξή της αναπτύσσεται στη ζώνη μίξης δάσους-οικισμού και απειλεί τοπική κοινότητα, εν προκειμένω το χωριό Βασιλάκιο. Εκτός από τη διασπορά δυνάμεων για την αντιμετώπιση και κατάσβεση της πυρκαγιάς, προέβλεπε την ανάγκη διαχείρισης των πολιτών-κατοίκων (υπερήλικες, παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες). Έπρεπε να διασφαλιστεί η απομάκρυνση σε ασφαλές σημείο και η αντιμετώπιση των τραυματιών και των ψυχολογικά επηρεασμένων από την πυρκαγιά. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις επέμβασης  ελέγχουν για απομάκρυνση ακόμα και για ζώα συντροφιάς. Η ανάγκη απεγκλωβισμού των τραυματισμένων ατόμων σε συνδυασμό με την αρχική κατάσβεση της πυρκαγιάς, υποχρέωσαν το προσωπικό των δυνάμεων κατάσβεσης να δράσουν υπό πίεση και να επιχειρήσουν σε δύο διαφορετικά συμβάντα άμεσης προτεραιότητας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όλοι οι παθόντες πολίτες, όλων των ηλικιών, δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες από το γρήγορα εγκατεστημένο κέντρο διαχείρισης πληγέντων και τραυματιών (TRIAGE), στα σημεία πρώτης αντιμετώπισης των παθόντων, που στήθηκαν με υλικά της Πολιτικής Προστασίας από το αρμόδιο προσωπικό. Εκεί, γιατροί οι οποίοι κλήθηκαν από το ΕΚΑΒ για να συνδράμουν, έχοντας μαζί τους το απαραίτητο υγειονομικό υλικό, ανέλαβα την διαχείριση των τραυματιών σε δύο στάδια:
1. Τη διαλογή των τραυματιών βάσει του μεγέθους της βλάβης και του βαθμού κινδύνου της ζωής.
2. Την τοποθέτησή τους σε σκηνή ανάλογα με την κατάσταση του τραυματισμού τους.

Μετά τη διαλογή, την καταγραφή και τις πρώτες βοήθειες, οι διασωθέντες φυγαθεύτηκαν με ασθενοφόρα ή με λεωφορεία από το συμβάν.

Πανστρατιά φορέων
Οι φορείς που έλαβαν μέρος ήταν: α) Το Πυροσβεστικό Σώμα: Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου, Εθελοντικές Πυροσβεστικές Δομές Ευρώτα, Πετρίνας και Κροκεών, β) η Ελληνική Αστυνομία: Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας και Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου, γ) η Διεύθυνση Δασών Λακωνίας & το Δασαρχείο Σπάρτης, δ) οι Διευθύνσεις και τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ε) Τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Ευρώτα και Σπάρτης, στ) ο  Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας.

Για τη ρεαλιστικότερη απεικόνιση της πραγματικότητας συμμετείχαν ως ηθοποιοί, υποδυόμενοι τους διασωθέντες-τραυματίες, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, των Τμημάτων Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού και Φυσικοθεραπείας, καθώς και πολίτες της Τοπικής Κοινότητας Βασιλακίου.

Καθοριστικός ο ρόλος των εθελοντών
Οι Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας (ΕΟΔ & ΕΕΣ) - παραρτήματα Λακωνίας, συμμετείχαν και εργάστηκαν με σκοπό:
- Την εφαρμογή του νέου δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των συμβάντων πυρκαγιάς και  ιδιαίτερα κατά την αντιπυρική περίοδο.
- Τον βαθμό ετοιμότητας των εμπλεκομένων δυνάμεων για την αντιμετώπιση όμοιου περιστατικού δασικής πυρκαγιάς με ταυτόχρονη  διάσωση.
- Την ικανότητα διαχείρισης της κρίσης από το σύνολο των συναρμόδιων φορέων και την αποφυγή μετάπτωσής της σε καταστροφή τοπικής εμβέλειας.
- Την ικανότητα επιχειρήσεων διάσωσης και συντονισμού από τους αρμόδιους φορείς σε περιοχή με καταγεγραμμένη αυξημένη τρωτότητα (ευπάθεια) συνεπώς και υψηλότατη διακινδύνευση.

Επιτεύχθηκαν τα επιδιωκόμενα
Οι επιμέρους στόχοι της διακλαδικής άσκησης «Πυρανθός Βασιλάκιο 2024», ήταν και εκπληρώθηκαν, όπως πληροφορείται ο «Λακωνικός Τύπος»:
• Η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας, η άμεση ανταπόκριση και η συντομότερη δυνατή οργάνωση του συντονισμού των επιχειρησιακών συναρμόδιων φορέων, στο πεδίο που εξελίσσεται το σενάριο.    
• Η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας του πυροσβεστικού προσωπικού για την αντιμετώπιση συμβάντος δασικής πυρκαγιάς με ταυτόχρονη διάσωση.
• Η καταγραφή του επιπέδου συντονισμού και συνέργειας όλων των εμπλεκόμενων  φορέων σε συνθήκες εξελισσόμενης κρίσης.
• Η διαπίστωση της καλής λειτουργίας και των δυνατοτήτων του εξοπλισμού των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων που συμμετείχαν στην άσκηση.
• Η εξακρίβωση και καταγραφή των ελλείψεων, δυσκολιών και αδυναμιών του μηχανισμού αντιμετώπισης του φυσικού φαινομένου με στόχο τη επίλυση τους σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος.
• Η ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της κοινωνίας και η ικανότητα εφαρμογής σχεδίων ασφαλούς απομάκρυνσης σε περιοχές που γειτνιάζουν με δασικά συμπλέγματα.

Οι μάχιμες υπηρεσίες της Πολιτείας, στο μέσον της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο 2024 που ήδη έχει τεθεί σε ισχύ στην Πελοπόννησο, έλεγξαν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες τους, ώστε να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ενόψει του ερχόμενου καλοκαιριού.

Παρούσα σύσσωμη η ηγεσία
της Πολιτικής Προστασίας
Την άσκηση παρακολούθησαν, διατυπώνοντας τη γνώμη τους και τις παρατηρήσεις τους, μεταξύ άλλων οι:
• Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
• Ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Νεοκλής Κριτικός.
• Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.
• Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός.
• Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θοδωρής Βερούτης.
• Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Χωρικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, Σπύρος Τζινιέρης.
• Ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος.
• Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.
• Ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιωνίων Νήσων,  Υποστράτηγος Δημητριάς Γεωργανάς.
• Ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Αρχιπύραρχος Ιωάννης Δαληβίγκας.
• Ο περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας, Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης.
• Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, Ταξίαρχος Βασίλειος Τσιγαρίδης.
• Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας, Πύραρχος Χρήστος Νικολέτος.
• Ο διευθυντής Δασών Λακωνίας, Ηλίας Κοντάκος.
• Ο δασάρχης Σπάρτης, Γεώργιος Ζάκκας.

Εύσημα σε προσωπικό
και Κ. Γραφάκο
Μετά το τέλος της άσκησης, ο Αρχηγός του ΠΣ, Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, έδωσε συγχαρητήρια μέσω ασυρμάτου, σε όλο το προσωπικό που ενεπλάκη στην άσκηση. Ο δε διοικητής της ΠΥ Γυθείου, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος, ο οποίος ήταν ο ενορχηστρωτής και εγκέφαλος του όλου εγχειρήματος, απέσπασε θετικά σχόλια από την πολιτική, τη φυσική ηγεσία και τους επικεφαλής των εμπλεκομένων δυνάμεων που παρακολούθησαν την άσκηση. Η περσινή αντίστοιχη άσκηση «Πυρανθός» στο Βαθύ Αν. Μάνης, άλλωστε, η οποία ήταν εξίσου επιτυχημένη, είχε αποδείξει τις ικανότητες και δεξιότητες στο στήσιμο και ανάπτυξη μιας τέτοιας εκτεταμένης άσκησης.

Τον Φεβρουάριο
γεννήθηκε η ιδέα
Ο βουλευτής Ν. Κρητικός ήταν εκείνος που υποδέχτηκε στο Βασιλάκιο τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας,  Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο συνέπραξαν γι’ αυτήν τη δράση. Σε συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου, οι δύο άνδρες προγραμμάτισαν δράσεις δασοπροστασίας που θα έπρεπε να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα στη Λακωνία. Έτσι, γρήγορα δρομολογήθηκαν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της άσκησης.

«Τον ευχαριστώ θερμά, γιατί ενστερνίσθηκε την πρόταση», σημείωσε για τον Β. Κικίλια ο Ν. Κρητικός, συνεχίζοντας: «Πολλές ευχαριστίες στον διοικητή ΠΥ Γυθείου, Αντιπύραρχο Κώστα Γραφάκο, που σχεδίασε τη δράση. Ευχαριστούμε τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, τον  περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχό και τον Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια, για την παρουσία τους». «Χωρίς υπερβολή, ήταν όλοι εκεί, αποδεικνύοντας πως “η ισχύς εν τη ενώσει”», πρόσθεσε ο βουλευτής, τονίζοντας ότι ήταν «τιμή μου, που ήμουν μέλος της ομάδας σχεδιασμού».

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti