Kοινωνικά επίκαιρος o Ν.Τσούκλερης: Πρόταση για «safe houses» και δομές στον Δήμο Σπάρτης

Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2024 09:40 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Kοινωνικά επίκαιρος o Ν.Τσούκλερης: Πρόταση για «safe houses» και δομές στον Δήμο Σπάρτης

Επίκαιρη όσο ποτέ φαντάζει η πρόταση του Νίκου Τσούκλερη, στην τοπική συνάντηση διαβούλευσης (3/4) για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στον Δήμο Σπάρτης, ειδικά στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων. Συγκεκριμένα, πρότεινε και εγγράφως, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία «safe houses», σε διαμερίσματα ιδιοκτησίας του Δήμου, για τη φιλοξενία ατόμων που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.

Ύστερα, τα «safe houses» ή «ασφαλή καταφύγια» μπήκαν στο λεξιλόγιό μας μετά από το τελευταίο τραγικό γεγονός της στυγερής δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Τότε η ΕΛΑΣ, μπροστά στην «ανάγκη ανασυγκρότησης της Αστυνομίας προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών», διακήρυξε πως στο εξής «για κάθε θύμα θα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο -safe house- μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του». Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου» η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας έχει ήδη εξασφαλίσει έναν αντίστοιχο χώρο, έτοιμο για «όποτε ζητηθεί». Υπενθυμίζεται ότι κρούσμα ενδοοικογενειακής βίας, κατά το παρελθόν, έχει καταγγελθεί και στην περιοχή μας.

Επιπλέον ο Νικ. Τσούκλερης, στις έγγραφες προτάσεις του για δράσεις και έργα στο χρηματοδοτικό πλαίσιο, συμπεριέλαβε και τη φιλοξενία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων -όπως οι άστεγοι ή οι άποροι συνδημότες μας- σε διαμερίσματα του Δήμου Σπάρτης, ιδιαίτερα για τις ακραίες κλιματολογικά ημέρες του χρόνου, όπου επικρατεί καύσωνας ή δριμύ ψύχος.

Όλοι θυμόμαστε ότι συχνά έρχονται στην τοπική επικαιρότητα περιπτώσεις απόρων ατόμων ή οικογενειών που υπάρχει άμεση ανάγκη να φιλοξενηθούν προσωρινά σε κάποιον χώρο και τη δυσχέρεια που δείχνει η εκάστοτε δημοτική αρχή, να ανταποκριθεί έγκαιρα, αν και το επιθυμεί. Κατά το παρελθόν χρειάστηκαν δημόσιες εκκλήσεις για να φιλοξενηθούν είτε άστεγοι της πόλης είτε μητέρες με παιδιά. Χρειάστηκαν πρωτοβουλίες πολιτών για την εξεύρεση λύσεων. Δεδομένης και της κατάργησης των Νομικών Προσώπων Κοινωνικής Προστασίας που επέφερε ο νέος νόμος ΟΤΑ, που δυσχεραίνει περαιτέρω την άμεση ανάληψη δράσης, καλό θα ήταν να εξεταστούν, αρμοδίως, προτάσεις στην κατεύθυνση του «προλαμβάνειν», παρά του «θεραπεύειν». Και βέβαια, πριν χρειαστεί το πρόβλημα να χτυπήσει τη δική μας πόρτα, για να ενεργοποιηθούμε…

Δ.Π.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti