Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής και η εκλογή προεδρείου

Ξανά πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Τασούλας

Δευτέρα, 29 Μάιος 2023 13:55 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής και η εκλογή προεδρείου

Το πρωί της Κυριακής 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής των Ελλήνων, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά.

Από πολύ νωρίς άρχισαν να προσέρχονται στο Μέγαρο της Βουλής οι νεοεκλεγέντες βουλευτές, οι 89 από τους οποίους περνούσαν το κατώφλι του Κοινοβουλίου για πρώτη φορά. Αρκετοί έκαναν την εμφάνιση τους συνοδευόμενοι από την οικογένειά τους, ενώ σε όλους τους χώρους μέσα κι έξω από τη Βουλή, επικρατούσε το αδιαχώρητο μέχρι την ώρα που οι βουλευτές εισήλθαν στην Ολομέλεια για την ορκωμοσία.

Τον κάθε βουλευτή περίμενε στο έδρανό του μία τσάντα η οποία περιείχε την βουλευτική του ταυτότητα, ενημερωτικό υλικό, δύο βιβλιαράκια για το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και άλλα βιβλία.

Η πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της ΙΘ΄ Περιόδου Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος. Ακολούθως, οι βουλευτές έδωσαν τον προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όρκο, σύμφωνα με τον τύπο της θρησκείας κάθε βουλευτή ή πολιτικό όρκο.

Της συνεδρίασης προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α΄ Αθηνών και α΄ αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε στο Σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων: Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την Α΄ Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης την Α΄ Θεσσαλονίκης, ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τη Φθιώτιδας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος την έδρα της Λάρισας.

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές, πέντε κόμματα εισήλθαν στη Βουλή, ξεπερνώντας το σχετικό «κατώφλι» του 3%. Η ΝΔ με 40,79% που εξέλεξε 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07% και 71 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 11,46% και 41 βουλευτές, το ΚΚΕ με 7,23% και 26 βουλευτές, και η Ελληνική Λύση με 4,45% και 16 βουλευτές.

Εντός της Δευτέρας, ωστόσο, αναμένεται η διάλυση της νέας Βουλής με Προεδρικό Διάταγμα και η προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Πρόκειται για τη δεύτερη διήμερης διάρκειας Βουλή στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μετά τη Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 6ης Μαΐου 2012.

Εκ νέου πρόεδρος
ο Κ. Τασούλας
Το πρωί της Δευτέρας, παρουσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, πραγματοποιήθηκε και η εκλογή του προεδρείου της Βουλής. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10.30΄ πμ, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να προτείνει εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α΄ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α΄ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β΄ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου και για γ΄ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β΄ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία και επί 296 ψηφισάντων βουλευτών, ο Κωνσταντίνος Τασούλας επανεκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής με 270 ψήφους. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Ζεϊμπέκ Χουσείν, ενώ δεν ψήφισαν οι Α. Σαμαράς (ΝΔ) και Όθων Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς δεν πρόλαβαν να ορκιστούν την Κυριακή, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό. Απουσίαζαν, επίσης, αλλά είχαν στείλει επιστολική ψήφο υπέρ του κ. Τασούλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν.

Αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο κ. Τασούλας εξήγησε ότι «εν ονόματι της Αρχής της Δεδηλωμένης και της πλειοψηφικής Αρχής, αυτών των δύο κορυφαίων παραμέτρων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, η Βουλή αυτή είναι φευγαλέα». «Αυτή η "φευγαλέα" Βουλή δεν συνιστά ένα στίγμα γι’ αυτή, όπως υπονοείται από κάποιες διατυπώσεις περί Βουλής μιας ημέρας ή περί βουλευτών ορισμένων ωρών. Το "φευγαλέο" της Βουλής υπαγορεύεται από ύψιστες θεσμικές πρωταρχίες και προτεραιότητες, οι οποίες συγκροτούν κατακτήσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος», επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής.

Σημείωσε ακόμη την βεβαιότητά του, πως «η επόμενη Βουλή θα είναι καρπερή, γόνιμη και δημιουργική». «Και νομίζω ότι από σήμερα όλοι κατανοούμε ότι το "φευγαλέο" αυτής της θητείας δεν μειώνει καθόλου το σημαντικό της εκλογής σας» συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας, απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Ολοκλήρωση της ΙΘ΄ Περιόδου
και προκήρυξη της δεύτερης κάλπης
Η λήξη της συνεδρίασης για εκλογή Προεδρείου σήμανε ταυτόχρονα και την ολοκλήρωση της θητείας της πρώτης και μόνης Συνόδου της ΙΘ΄ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, θα προκηρύξει τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και θα ορίσει την ημέρα ορκωμοσίας της Κ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Το Προεδρικό Διάταγμα θα το συνυπογράφουν ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς και τα μέλη του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου. Ακολούθως, το ΠΔ θα αποσταλεί στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να το θυροκολλήσει ο Φρούραρχος της Βουλής.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 27 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti