Ισχυρή η «φλόγα» του '21 στη Μάνη (ΦΩΤΟ)

202 χρόνια μετά την ύψωση του λαβάρου του Αγώνα - Λαμπρές και φέτος οι επετειακές εκδηλώσεις στην Αρεόπολη

Παρασκευή, 17 Μάρτιος 2023 21:53 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ισχυρή η «φλόγα» του '21 στη Μάνη (ΦΩΤΟ)

Με πάνδημη συμμετοχή και τη δέουσα επισημότητα, παρουσία κορυφαίων υπουργών και κυβερνητικών εκπροσώπων, κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για την  ιστορική επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821 στη Μάνη, ημερομηνία κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης κατά των Τούρκων, που αποτέλεσε τη «σπίθα» για την επέκταση του απελευθερωτικού Αγώνα στην υπόλοιπη επικράτεια.

Ατυχής συγκυρία ήταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που μετέβαλαν το πρόγραμμα,  μεταφέροντάς το στην πλειονότητά του στο κλειστό γυμναστήριο της Αρεόπολης, κάτι που δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή μέρους των εκδηλώσεων όπως η παρέλαση σχολείων και συλλόγων.

Το εορταστικό κλίμα για τους ήρωες και τα γεγονότα του ‘21, πάντως, επικρατούσε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (17/3), καθώς παρά τη βροχόπτωση οι κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Αρεόπολης σηματοδότησαν τον πανηγυρικό τόνο, ενώ λίγο αργότερα η έπαρση της μανιάτικης σημαίας στην πλατεία Αθανάτων συμπλήρωσε το σκηνικό μνήμης και τιμής.

«Αδούλωτο φρόνημα,
ηρωϊσμός, εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια»
Παρουσία εκπροσώπων κεντρικών και τοπικών Αρχών, φορέων και συλλογικοτήτων, το τελετουργικό της ημέρας ξεκίνησε με δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό Ταξιαρχών Αρεόπολης (Τσίμοβα), υπό του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ΄.

Κατά τον χαιρετισμό του στην επίσημη τελετή, ο Ιεράρχης της Μάνης, μεταξύ άλλων, είπε: «Όλα όσα είδαμε, ακούσαμε και ζήσαμε σήμερα εδώ, στην ιστορική Αρεόπολη, αποδεικνύουν ότι έχουμε ιστορία, αγάπη προς την πατρίδα. Έχουμε αδούλωτο φρόνημα, ηρωϊσμό και εμπιστοσύνη στη Θεία Πρόνοια. Αλλά, μην ξεχνάμε, ότι κάμνουν την εμφάνισή τους κατά καιρούς και η διαστρέβλωση της ιστορίας, η προδοσία, η διχόνοια, η αθεΐα. Τα πρώτα είναι ως η καλλιέλαιος, τα δεύτερα η αγριέλαιος. Αυτά τα δεύτερα, τα αρνητικά, να τα αφήσουμε. Απεργάζονται τη φθορά. Τα πρώτα εμείς θέλουμε, την καλλιέλαιο. Την φιλοπατρία, την ομόνοια, την πίστη στο Θεό. Αυτά μας δοξάζουν», εξήγησε ο κ. Χρυσόστομος Γ΄.

Αναπαράσταση, ομιλίες και χοροί  
στο κλειστό της Αρεόπολης
Λόγω της κακοκαιρίας οι συμμετέχοντες μετέβησαν στο κλειστό γυμναστήριο Αρεόπολης, όπου και διεξήχθη μέρος των προγραμματισμένων δρώμενων που προσαρμόστηκαν στις δυνατότητες του χώρου.

Στο καλωσόρισμα και τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, εκτός από την αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, κάλεσε το κράτος να στρέψει το ενδιαφέρον του στη Μάνη, προασπίζοντας το κύρος και το ιστορικό της «αποτύπωμα». Έθιξε δε για μία ακόμα φορά το ζήτημα ενοποίησης Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, καθώς και την εφαρμογή πολιτικών για την ανάσχεση της συρρίκνωσης του ντόπιου πληθυσμού.

Ακολούθησε η καθιερωμένη αναπαράσταση της ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών, που προκάλεσε για μία ακόμα φορά ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας, ενώ η δράση πλαισιώθηκε από σκετς κι εκφώνηση ποιημάτων από μαθητές. Οι εκδηλώσεις στο  γυμναστήριο ολοκληρώθηκαν με μουσική εκδήλωση από κρητική ορχήστρα και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από συλλόγους.

Στις δράσεις συμμετείχε και ένας μεγάλος αριθμός πολιτιστικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

Στο τέλος του προγράμματος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Θεοδωρικάκος:
«Πορευόμαστε με τις αξίες
των πρωτεργατών της Επανάστασης»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις, έστειλε επίκαιρο μήνυμα. Έθεσε ως προϋπόθεση τη διασφάλιση της ενότητας των Ελλήνων, προκειμένου «η χώρα να προχωρήσει μπροστά». Όπως τόνισε, «πορευόμαστε με τις αξίες των πρωτεργατών της Επανάστασης, τον πατριωτισμό, την ελευθερία και την αλληλεγγύη», ενώ αναφέρθηκε στη διαχρονική ανάγκη «οι Έλληνες να προχωρούν πάντα ενωμένοι», επισημαίνοντας ότι «η διχόνοια οδηγεί πάντα σε αποτυχία».

«Οι Έλληνες είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία και οποιαδήποτε πρόκληση όταν είμαστε ενωμένοι. Και πέφτουμε σε τραγωδίες και αποτυχίες όταν ανάμεσά μας σπέρνεται το δηλητήριο της διχόνοιας. Ενωμένοι, λοιπόν, σήμερα οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε.

Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Στη Μάνη, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, κρατάμε ισχυρά τα μηνύματα της σημερινής επετείου. Για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες πάνω από όλα είναι η αγάπη μας για την πατρίδα μας, ο πατριωτισμός, η ελευθερία και η αλληλεγγύη. Και ένα ισχυρό μάθημα που οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ. Οι Έλληνες είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία και οποιαδήποτε πρόκληση όταν είμαστε ενωμένοι. Ενωμένοι, λοιπόν, σήμερα οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι προχωράμε μπροστά, με γνώμονα τον πατριωτισμό, την ελευθερία και την αλληλεγγύη, φυλάμε τα σύνορά μας στον Έβρο και στο Αιγαίο, διασφαλίζουμε την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια της πατρίδας μας και των πολιτών.»

Μιχαηλίδου:
«Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές
της ιστορίας της Ελλάδας»
Η υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ήταν αυτή που εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, αναφερόμενη στη σημασία και τον καθοριστικό ρόλο της εξέγερσης των Μανιατών και του ηρωικού τους φρονήματος προς τη μετέπειτα κατάκτηση της Ελευθερίας. Η ίδια έκανε λόγο για «μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας» και «μία ιστορική ημέρα μνήμης για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «η Μάνη παραμένει θύλακας των παραδόσεων και των ιδανικών, που όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια.»

Με επιμνημόσυνη δέηση
η αυλαία των εκδηλώσεων
Παρά τη βροχόπτωση, στη συνέχεια, επίσημοι και πολίτες μετέβησαν στο ηρώο της πλατείας Αθανάτων, όπου μπροστά από τον ανδριάντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Μάνης και τα επετειακά δρώμενα ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφάνων.

Οι παρουσίες
Μεταξύ άλλων, στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κατσαφάδος, οι βουλευτές Λακωνίας, Θανάσης Δαβάκης -ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής-, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο λακωνικής καταγωγής βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, οι βουλευτές Ά Πειραιώς Ιωάννης Μελάς και Νικόλαος Μανωλάκος.  Ακόμα, παρευρέθηκαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης και Υποδομών & Περιβάλλοντος, Νίκωνας Τζινιέρης, ο πρώην περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι άλλων περιοχών.

Ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στην Αρεόπολη βρέθηκε ο διευθυντής του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος, ενώ ανάμεσα σε άλλους, παρόντες ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, Βασίλης Τσιγαρίδης, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρος Μαριόλης, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη συλλόγων και φορέων.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, ο «ΛΤ» διέκρινε τον πρώην βουλευτή και υπουργό, Λεωνίδα  Γρηγοράκο, με την κόρη του και υποψήφια βουλευτή Λακωνίας, Νάγια Γρηγοράκου, τους δημάρχους Πειραιά, Γιάννη Μώραλη και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti