Με «ξεναγό» την ελιά στην Πελοπόννησο

Εργαλείο ανάπτυξης και για τη Λακωνία ο ελαιοτουρισμός - Οι άξονες που εστιάζει ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου

Τετάρτη, 01 Μάρτιος 2023 10:30 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Με «ξεναγό» την ελιά στην Πελοπόννησο

Ο ελαιοτουρισμός αποτελεί μια νέα ταξιδιωτική τάση που περιλαμβάνει αγροτουριστική δραστηριότητα, γευσιγνωσία, επισκέψεις σε λιοτρίβια, θεματικούς περιπάτους σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και μνημεία της φύσης. Τα τελευταία χρόνια ο ελαιοτουρισμός έχει καταγράψει αισθητή άνθιση στην Ελλάδα, προσελκύοντας σειρά δράσεων που έχουν ως επίκεντρο την ελιά και το ελαιόλαδο. Στην Πελοπόννησο και ειδικά στη Λακωνία, η ανερχόμενη αυτή εναλλακτική μορφή τουρισμού έχει πρόσφορο πεδίο εφαρμογής, με συγκριτικά πλεονεκτήματα την ελαϊκή κληρονομιά σε συνδυασμό με την εμπειρία στη φύση και την ιστορία.

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον ελαιοκομικό τομέα με τίτλο «Golden Olive Expo»  ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών «Detrop 2023», που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18 με 20 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «HELEXPO». Οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα, να εκπαιδευθούν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου και ελιάς, να γευθούν διαφορετικά ελαιόλαδα με τη διαδικασία του food pairing, να ενημερωθούν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον ελαιοκομικό τομέα και να παρακολουθήσουν την ημερίδα με θέμα «Η Βιωσιμότητα του Ελαιοκομικού Τομέα σε ένα Περιβάλλον Ανταγωνιστικότητας».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγιναν τοποθετήσεις από προσκεκλημένους εισηγητές υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής καταξίωσης, αναφορικά με την βιωσιμότητα του ελαιοκομικού τομέα, αλλά και την προοπτική ανάπτυξης του ελαιοτουρισμού στη χώρα μας,  ενώ σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.

Προώθηση σε τρεις κατευθύνσεις
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Μαρινάκος, αναφέρθηκε στους βασικούς παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη και η προώθηση του ελαιολάδου και του ελαιοτουρισμού, με έμφαση: α) στην ανάπτυξη καλών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών που να λειτουργούν σε «συγκεκριμένα τοπικά πλαίσια με την υποστήριξη τοπικών δημόσιων παραγόντων», β) στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ δημόσιων φορέων για την ενεργοποίηση δράσεων και την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και τέλος γ) στην αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός cluster (ομάδα), που  να συνδυάζει όλα τα ανωτέρω: κρατικούς φορείς, εμπορικές ενώσεις (ελαιοκαλλιεργητές, ελαιουργεία κλπ), tour operators, τουριστικούς επιχειρηματίες, ερευνητικά ιδρύματα, τουριστικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς κ.α. 

Επίσης, μείζονος σημασίας θεωρεί ο κ. Μαρινάκος και μια σειρά δευτερογενών παραγόντων όπως τα λογότυπα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), τα οποία αποτελούν -θεσμικά και εμπορικά- το βασικό «εργαλείο» επίτευξης προστιθέμενης αξίας, που μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι μέτοχοι της αγροδιατροφικής αλυσίδας, καθώς και  την ομάδα των tour operators, αγροτών, ελαιουργείων και ελαιοτριβείων, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία και ανάπτυξη της ελαιοπαραγωγής και του ελαιοτουρισμού.

Το σήμα επισκέψιμου ελαιοτριβείου
Ο όρος «ελαιοτουρισμός» δεν είναι καινούργιος, καθώς έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στην Ισπανία το 2002, όπου χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το σύνολο των ταξιδιωτικών εμπειριών που σχετίζονται με την ελιά και το ελαιόλαδο. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια ο ελαιοτουρισμός έχει γνωρίσει σημαντική άνθιση, συγκεντρώνοντας γύρω του όλες τις δράσεις που έχουν ως επίκεντρο την ελιά.

Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στη θέσπιση «Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου» με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης – γευσιγνωσίας σε χώρους  ελαιοτριβείων σε λειτουργία.

Σκοπό έχει την προαγωγή της παροχής υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης-γευσιγνωσίας σε χώρους όπου λειτουργούν ελαιοτριβεία, τα οποία παράγουν ελληνικό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτουν χώρους και εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών που διασφαλίζουν την επισκεψιμότητα.

Το Σήμα Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου είναι σήμα με ειδικό λογότυπο που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο πιστοποιείται ότι ένα ελαιοτριβείο πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι οι ακόλουθες:
- Μεμονωμένα ή συνδυαστικά, χώρος υποδοχής και αναμονής επισκεπτών, αίθουσα κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη για γευστική δοκιμή ελαιολάδου από βαρέλι ή/και φιάλη (γευσιγνωσία), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος τοποθέτησης, παρουσίασης και -εάν η επιχείρηση επιθυμεί- πώλησης προϊόντων, υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων.
- Ανάρτηση σε εμφανές σημείο κάτοψης του ελαιοτριβείου με καταγεγραμμένους, αποτυπωμένους και σημασμένους τους χώρους, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι στους επισκέπτες. Σήμανση για τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών που μπορούν να ξεναγούνται ταυτόχρονα σε κάθε ένα από τους ως άνω επισκέψιμους χώρους.
- Ορισμός υπευθύνου για την υποδοχή, φιλοξενία και ξενάγηση των επισκεπτών.
- Πινακίδα στην είσοδο του ελαιοτριβείου με χρηστικές πληροφορίες που αφορούν κατ’ ελάχιστο τις ώρες λειτουργίας και ημέρες επίσκεψης του ελαιοτριβείου και τηλέφωνα επικοινωνίας.
- Ανάρτηση σε εμφανές σημείο του χώρου υποδοχής τιμοκαταλόγου ελαιολάδου (εάν πωλούν λιανικώς) και κόστους της γευστικής δοκιμής (εάν χρεώνεται) καθώς και τιμοκαταλόγου λοιπών παρεχόμενων υπηρεσιών.
- Τοποθέτηση του «Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου» στην είσοδο της εγκατάστασης και ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της επιχείρησης

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti