Ασφαλείς διαδρομές στη Μάνη

Παρεμβάσεις 2 εκ. ευρώ στο κεντρικό οδικό δίκτυο του Δήμου Αν. Μάνης - Αναβαθμίζεται η σύνδεση παραδοσιακών οικισμών

Πέμπτη, 02 Φεβρουάριος 2023 16:34 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ασφαλείς διαδρομές στη Μάνη

Την ένταξη πρότασης του Δήμου Ανατολικής Μάνης στο «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας» της Δράσης 16631 «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο» προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Το έργο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας του δήμου έχει ύψος 1.987.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μάλιστα, για την υλοποίησή του υπεγράφη προγραμματική σύβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων εκτέλεσης των έργων.

Η πράξη αποτελείται από δύο κύρια υποέργα στα οποία προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, την ευκολότερη πρόσβαση και τη σύνδεση σημείων του δήμου με πολιτιστική - τουριστική - ιστορική - γεωγραφική και περιβαλλοντική σημασία.

Από Μαραθέα έως Ν. Οίτυλο
Πιο συγκεκριμένα, η πράξη αφορά στις εξής δύο διαδρομές:

- από Εθνική οδό Νέα Μαραθέα – Μαραθέα – Καρβελά – Κονάκια – Λυγερέα – Κρήνη - Πλάτανος – Σμύνος – Αιγιές – Εθνική οδός
Αναλυτικά τα σημεία παρέμβασης σύμφωνα με τη μελέτη:
Επαρχιακή οδός 18 Π.Ε. Λακωνίας, Γυθείου – Πάνιτσας (Μυρσίνη) και στη συνέχειά της, επί της οδού σύνδεσης Επαρχιακή οδός 18 – Λυγερέα – Κρήνη – Λιμπέρδο (Πλάτανος) – Σμύνος σε διάφορα τμήματα.

- από την επαρχιακή οδό Χωσιάρι – Βαθύ – Αγερανός – Καμάρες – Καλύβια – Σκουτάρι – Δροσοπηγή – Βαχός – Σταυρός – Νέο Οίτυλο
Αναλυτικά τα σημεία παρέμβασης σύμφωνα με τη μελέτη:
Οδός 1: Επαρχιακή οδός 21 Π.Ε. Λακωνίας, Σταυρού – Βαχού – Δροσοπηγής και στη συνέχειά της, επί της οδού σύνδεσης Δροσοπηγής – Ελαίας – Νεοχωρίου (κατά τμήματα).
Οδός 2: Κύριες δημοτικές οδοί σύνδεσης οικισμού Σκουτάρι με οικισμό Καλύβια και δημοτική οδός σύνδεσης οικισμού Αγερανός με την Επαρχιακή οδού Γυθείου – Αρεόπολης/ Επ. Οδός 19 (κατά τμήματα).
Οδός 3: Επαρχιακή οδός 20 Π.Ε. Λακωνίας, Καρβελά – Πάνιτσας – νυν Μυρσίνη (κατά τμήματα).

Στα παραπάνω οδικά τμήματα θα πραγματοποιηθούν ασφαλτοστρώσεις, προσθήκες στηθαίων ασφαλείας και κιγκλιδωμάτων, κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, τεχνικά έργα, κλαδοκοπές για την αποκατάσταση της ορατότητας, διαμόρφωση τάφρων και τοποθέτηση κιβωτοειδών οχετών, προκειμένου να βελτιωθεί η απορροή των όμβριων και να διασφαλιστεί η μη ολισθηρότητα του οδοστρώματος.

odiko diktuo Mani

Έργο με πολυσήμαντο χαρακτήρα
Με την ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται η πρόσβαση στους παραδοσιακούς οικισμούς του Δήμου Ανατολικής Μάνης να γίνει ευκολότερη και ασφαλέστερη τόσο για τους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες της περιοχής.

Τα αποτελέσματα από την υλοποίηση της πράξης αναμένονται σημαντικά και θα συμβάλουν στην αύξηση της οδικής ασφάλειας, στην αστική αναζωογόνηση και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

Ακόμα, προσδοκάται να ενισχύσουν και να τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα, να προωθήσουν την αξιοποίηση και ανάδειξη των πολιτιστικών και φυσικών πόρων, την αξιοποίηση της τουριστικής δυναμικής, με την αύξηση των επισκεπτών λόγω της ευχερέστερης πρόσβασης στα χωριά και φυσικά τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.

Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται από το πρόγραμμα «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών με κωδικό του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που εγκρίθηκε με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Υποβολή προσφορών
Οι προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερομένους αναδόχους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία και ώρα, σε ηλεκτρονικό φάκελο του υποσυστήματος.

Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η Τρίτη  7/3/2023 ημέρα και ώρα 2:00 μμ. Ως ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η Δευτέρα 13/3 και ώρα 10:00 πμ. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι 10 μήνες.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti