Οι ζημιές στην επιφάνεια του πλημμυρισμένου Δ. Ευρώτα (ΦΩΤΟ)

Υποχώρησε αισθητά η στάθμη του ποταμού, βελτιώνεται η κατάσταση- Τι άφησαν πίσω τους τα καιρικά φαινόμενα που σάρωσαν εκ νέου την περιοχή

Παρασκευή, 27 Ιανουάριος 2023 15:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι ζημιές στην επιφάνεια του πλημμυρισμένου Δ. Ευρώτα (ΦΩΤΟ)

Εικόνες καταστροφής αντικρίζουν από το πρωί της Παρασκευής (27/1) όσοι διαμένουν και κινούνται σε περιοχές του Δήμου Ευρώτα. Η έντονη κακοκαιρία της Πέμπτης (26/1), που σφυροκόπησε την κεντρική Λακωνία και προξένησε πλημμυρικά φαινόμενα σε μια εκτεταμένη ζώνη από το ύψος του Γερακίου στα βόρεια έως το Έλος-Λεήμονα στο νότιο τμήμα του δήμου, κόπασε σταδιακά από το μεσημέρι της Πέμπτης, όμως άφησε πίσω της βαθιά σημάδια, χωρίς ευτυχώς να απειληθούν ανθρώπινες ζωές.

Η στάθμη των υδάτων στον Ευρώτα και τους γύρω παραποτάμους μπορεί να έχει υποχωρήσει αισθητά και η κατάσταση να είναι βελτιωμένη, όμως οι ζημιές από την υπερχείλιση των ρεμάτων σε υποδομές, καλλιέργειες, σπίτια, επιχειρήσεις κι αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οι Αρχές και κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Ο  μεγαλύτερος όγκος των προβλημάτων εντοπίζονται κατά μήκος της Εθνικής οδού μεταξύ Σκάλας-Βλαχιώτη, όπου μάλιστα μία επιχείρηση υπέστη σοβαρό πλήγμα. Ισχυρό χτύπημα δέχτηκε και η ευρύτερη περιοχή Έλους, που βρίσκεται στο «μάτι» για μία ακόμα φορά τις τελευταίες δεκαετίες, ευρισκόμενη και πάλι κάτω από αρκετά κυβικά νερού.
 
Αποτύπωση των ζημιών
κι αίτημα για κήρυξη σε έκτακτη ανάγκη
Με το πρώτο φως της ημέρας, όπως αναφέρει στον «ΛΤ» ο δήμαρχος Ευρώτα, Δήμος Βέρδος, ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τα συνεργεία δήμου και περιφέρειας δουλεύουν πυρετωδώς για να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος της θεομηνίας και να εξομαλυνθεί η κατάσταση. «Εργαζόμαστε για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε επιχειρήσεις και ποιμνιοστάσια. Μία επιχείρηση στον δρόμο από Σκάλα προς Βλαχιώτη έχει υποστεί σημαντικές ζημιές», σημειώνει ο κ. Βέρδος και προσθέτει ότι «μετά την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου πολιτικής προστασίας, μηχανήματα του δήμου, αλλά και ιδιωτών που μίσθωσε ο δήμος προχωρούν στις κατάλληλες παρεμβάσεις».

Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή συντάσσει αίτημα για την κήρυξη του Δήμου Ευρώτα σε κατάσταση έκτασης ανάγκης, όπως ζήτησαν ο βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης, αλλά και η παράταξη του Γ. Μαρουδά στο ΔΣ Ευρώτα.

Σημειώνεται ότι τα σχολεία στον Δήμο Ευρώτα δεν λειτούργησαν ούτε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.

Κλειστός ο δρόμος Βρονταμά-Σκάλας
Τα φαινόμενα και τα κατάλοιπά τους είχαν ως συνέπεια και τον αποκλεισμό τμημάτων του εθνικού κι επαρχιακού οδικού δικτύου, αλλά και βοηθητικών-αγροτικών οδών.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΠΥ Γυθείου, Αντιπύραρχο Κ. Γραφάκο, που μίλησε στον «ΛΤ», η κυκλοφορία στην Εθνική οδό μεταξύ Σκάλας-Βλαχιώτη, που είχε διακοπεί από το πρωί της Πέμπτης, αποκαταστάθηκε γύρω στις 8:30΄ μμ της Πέμπτης, μετά την απομάκρυνση των υδάτων, που είχαν καλύψει το οδόστρωμα, κυρίως λόγω της υπερχείλισης των ρεμάτων «Βορβάς» και «Μαγιόρεμα».

Το πέρασμα της κακοκαιρίας, ωστόσο, έκοψε στα δύο τμήμα του δρόμου από Βρονταμά προς Σκάλα, καθώς ένα γεφύρι κατέρρευσε και το οδόστρωμα υπέστη καθίζηση.

Προβλήματα στη διέλευση παρουσιάστηκαν και στον δρόμο Γερακίου-Μυρτιάς, ωστόσο σύμφωνα με τον δήμαρχο Δ. Βέρδο, έχουν πλέον αποκατασταθεί.

Την Πέμπτη υπήρξε μερικός ή ολικός αποκλεισμός της κυκλοφορίας και στην περιοχή Γερακίου, τη Ζαραφώνα, στο ύψος της Στεφανιάς κ.α.. Νωρίτερα, προβλήματα στην κυκλοφορία υπήρξαν στην περιοχή του Γερακίου με προσωρινή ακινητοποίηση οχημάτων, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, στο τμήμα Σκάλας-Κροκεών, αλλά και στην παραλιακή οδό Σκάλας-Γυθείου.

Κλήσεις για άντληση υδάτων
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΠΥ Γυθείου, Αντιπύραρχο Κ. Γραφάκο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε συνολικά περί τις 15 κλήσεις για άντληση υδάτων από κατοικίες-επιχειρήσεις στους Δήμους Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή Τρινήσων κινδύνεψε καταυλισμός Ρομά, με την Πυροσβεστική να προχωρά σε επέμβαση απάντλησης.

Επί ποδός η Πυροσβεστική κι εθελοντές
Από τη πρώτη στιγμή, που φάνηκαν οι διαστάσεις της κρίσης, αναπτύχθηκαν στο σύνολό τους οι πυροσβεστικές κι εθελοντικές δυνάμεις. Επί τόπου μετέβησαν ο νέος περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου, Αρχιπύραρχος Δ. Γεωργανάς, ο επικεφαλής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λακωνίας, Αλ. Μαυραγάνης, ο διοικητής και υποδιοικητής της ΠΥ Γυθείου, Αντιπύραρχος Κ. Γραφάκος και Υποπυραγός Ευγ. Γεωργιάκος, αντίστοιχα, ο υποδιοικητής της ΠΥ Μολάων Π. Σαραντάκος και αξιωματικοί από την ΠΥ Σπάρτης.

Πολύτιμη ήταν η βοήθεια και των στελεχών των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών Μυρτιάς και Πετρίνας και του Εθελοντικού Κλιμακίου Κροκεών, αλλά και διασωστών από την ΠΥ Γυθείου, που ρίχτηκαν στη μάχη με πόστα σε Δέλτα Ευρώτα, Αιγιές και τμήμα Κροκεών-Σκάλας, αντίστοιχα.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά και του ειδικού τμήματος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) Λακωνίας που προσέτρεξε σε επικουρική βοήθεια των Αρχών.

Εξάλλου, από το πρωί της Πέμπτης τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή όλος ο μηχανισμός της Πυροσβεστικής κατόπιν εντολής του Λακωνάρχη της Πυροσβεστικής, Πυράρχου Αλέξανδρου Μαυραγάνη.

Επιχειρήσεις για διάσωση ζώων
Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές προχώρησαν και σε διάσωση εγκλωβισμένων ζώων, που βρέθηκαν σε κίνδυνο λόγω των πλημμυρών. Έξω από τη Σκάλα, σε πεδινή έκταση που είχε μετατραπεί σε λίμνη, απομάκρυναν ένα άλογο, ενώ σε άλλο σημείο της ίδιας περιοχής μετακίνησαν βοοειδή.

«Πρωταθλήτρια» η Λακωνία
στα ύψη βροχής
Ενδεικτικό της έντασης των καιρικών φαινομένων είναι πως το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης κατεγράφη στο μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στις Κροκεές Λακωνίας και ήταν ίσο με 146 χιλιοστά, ενώ στο Γύθειο η βροχή άγγιξε τα 131 χιλιοστά.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια
Όπως επισημάνθηκε σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, τα περισσότερα προβλήματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπήρξαν στον Δήμο Ευρώτα, από την περιοχή του Βρονταμά έως το Έλος και τον Λεήμονα, αλλά και στην περιοχή μεταξύ της Σκάλας και του Βλαχιώτη. Λιγότερα προβλήματα προέκυψαν στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Στις πιο πάνω περιοχές, όπου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ενεργούσαν μηχανήματα της ΠΕ και του δήμου, προκειμένου να αποτρέψουν κλιμάκωση των προβλημάτων.

«Να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
οι περιοχές Ευρώτα και Αν. Μάνης»
Σε δήλωσή του ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος βρέθηκε την Πέμπτη στις πληγείσες περιοχές, αξιώνει την κήρυξη των Δήμων Ευρώτα κι Αν. Μάνης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τονίζοντας: «Τόσο στην Ανατ. Μάνη όσο και στο Δήμο Ευρώτα υπάρχουν πλημμυρισμένες ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, δημόσιες υποδομές  (επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο).

Οι περιοχές αυτές  πρέπει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί οι ζημιές είναι εκτεταμένες και χρειάζονται άμεσες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάστασή τους.

Τα συγχαρητήριά μας στις υπηρεσίες των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας, στους εργαζόμενους και τους εθελοντές για την άμεση παρέμβασή τους.

Ευχαριστούμε επίσης το Αστεροσκοπείο και τον μετεωρολόγο κ. Λαγουβάρδο για τη συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti