Στο έλεος της κακοκαιρίας και πάλι ο Δ. Ευρώτα (ΦΩΤΟ)

Πλημμύρισαν εκτάσεις, σπίτια κι επιχειρήσεις λόγω της ισχυρής νεροποντής - Στο ύψος της γέφυρας το νερό στη Σκάλα, κλειστή η Εθνική οδός

Πέμπτη, 26 Ιανουάριος 2023 12:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στο έλεος της κακοκαιρίας και πάλι ο Δ. Ευρώτα (ΦΩΤΟ)

Τεράστια προβλήματα έχουν προκαλέσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν από το πρωί της Πέμπτης (26/1) στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Αναφορές που φτάνουν στον «ΛΤ» κάνουν λόγο για εκτεταμένες πλημμύρες, λόγω της ισχυρής και αδιάκοπης βροχόπτωσης, σε μία έκταση από την περιοχή του Βρονταμά έως το Έλος και τον Λεήμονα, ενώ ο Ευρώτας έχει «φουσκώσει» και η στάθμη του έχει ανεβεί σε επικίνδυνα επίπεδα, λίγους πόντους από το ύψος του οδοστρώματος. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της Εθνικής οδού, από το ύψος της μεταλλικής γέφυρας έως τον Βλαχιώτη, καθώς αρκετά σημεία είναι αδιάβατα, μετά την υπερχείλιση παραποτάμων και ρεμάτων, όπως αυτό του επικίνδυνου «Βορβά». Επιπλέον, έχουν εκκενωθεί επιχειρήσεις κατά μήκος του δρόμου Σκάλα-Βλαχιώτη και στην ευρύτερη περιοχή, που στο παρελθόν -όπως το 2016- είχαν καταγραφεί ζοφερές εικόνες με εγκλωβισμό ανθρώπων και κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή τους.

Επίσης, στο ύψος της Στεφανιάς, τμήμα του δρόμου έχει αποκλειστεί λόγω κατολίσθησης, όπως γνωστοποίησε στον «ΛΤ» ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης, ο οποίος από νωρίς έχει μεταβεί στην πληγείσα περιοχή του Δ. Ευρώτα για την επιθεώρηση και τον συντονισμό των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλα προβλήματα καταγράφονται και στην περιοχή του Γερακίου, όπου δρόμοι της περιοχής έχουν κλείσει, καθώς έχουν ξεχειλίσει ρέματα και σε αρκετά σημεία είναι δύσκολη ως αδύνατη η κίνηση των οχημάτων.

Δεκάδες είναι οι κλήσεις που έχει δεχθεί η Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων σε κατοικίες κι επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο «μάτι» των καιρικών φαινομένων.

Βέρδος: «Όχι άσκοπες μετακινήσεις»
Ο «ΛΤ» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ευρώτα, Δήμο Βέρδο, ο οποίος βρίσκεται επί ποδός όπως και τα υπόλοιπα στελέχη της Δημοτικής Αρχής στα σημεία που τέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τη δυσκολία της κατάστασης, ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία σε όλους, καθώς καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την αποφυγή περαιτέρω δυσάρεστων συνεπειών. Έχει γίνει ενεργοποίηση του μνημονίου Πολιτικής Προστασίας και τεχνικά συνεργεία και μηχανήματα εργάζονται σε κομβικές τοποθεσίες για να δημιουργήσουν ειδικά αναχώματα, μήπως προληφθούν τα χειρότερα.

Ο κ. Βέρδος ζήτησε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών, ενώ ισχυρίστηκε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για άνθρωπο που να βρίσκεται σε κίνδυνο. Ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί η ισχυρή βροχή, που αν και κοπάζει κατά διαστήματα, συνεχίζεται με έντονη δυναμική.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την απουσία κατάλληλων παρεμβάσεων: «Εδώ και χρόνια ζητώ να γίνει ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Είμαστε η λεκάνη απορροής Ταϋγέτου-Πάρνωνα και, λόγω της γεωμορφολογίας, αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα».

Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιους φορείς, εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού της κοίτης του Ευρώτα στο ύψος της Σπάρτης και της Σκάλας, τους προηγούμενους μήνες, οι συνθήκες που θα διαμορφώνονταν με τη σημερινή κακοκαιρία, εκτιμάται, ότι θα ήταν δυσμενέστερες.

Καταγγελίες κατοίκων:
«Μεγάλες ζημιές, δεν έρχεται κανείς»
Ο «ΛΤ» δέχτηκε καταγγελία πολίτη που κάνει λόγο για σοβαρότατα προβλήματα, ιδίως στην περιοχή του Έλους, όπου επιχειρήσεις και σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ όπως λέει «έχουμε καλέσει το 112, αλλά έχει περάσει αρκετή ώρα και δεν έχει έρθει κανείς. Περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά η καταστροφή είναι μεγάλη». Οι κάτοικοι ξεσηκώνονται για το γεγονός ότι η περιοχή του Ευρώτα υφίσταται ένα ακόμα πλήγμα τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως δεν έχουν υλοποιηθεί τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση της περιοχής.

Κλειστά τα σχολεία
Με απόφαση του δημάρχου Ευρώτα, ανεστάλη η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Ευρώτα, για σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα.

Στη Λακωνία
τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Για τη ένταση των φαινομένων και τα αποτελέσματά τους, δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης -έως τις 10:45 το πρωί της Πέμπτης- κατεγράφησαν στον νομό Λακωνίας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti