Άργησε αλλά φόρεσε τον λευκό «μανδύα» ο Ταΰγετος! (ΦΩΤΟ)

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην κορυφογραμμή – Χιόνισε και στον Πάρνωνα

Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2023 13:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άργησε αλλά φόρεσε τον λευκό «μανδύα» ο Ταΰγετος! (ΦΩΤΟ)

Η παρατεταμένη καλοκαιρία και οι αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες του τελευταίου διαστήματος είχαν ως συνέπεια την αργοπορημένη έλευση του χειμερινού σκηνικού στο σύνολο σχεδόν της χώρας. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και η Λακωνία, που έτσι κι αλλιώς, ευρισκόμενη στο νότιο τμήμα της χώρας, καταγράφει συνήθως υψηλότερες τιμές του υδραργύρου συγκριτικά με βορειότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Το παράδοξο φετινό μοτίβο του καιρού απέτρεψε τις αρχικές χιονοπτώσεις, που παραδοσιακά και κατά «κανόνα» εμφανίζονται στα υψόμετρα του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα εντός του Δεκεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Γενάρη. Οι γιορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς θύμιζαν περισσότερο άνοιξη και… Πάσχα, καθώς μια ματιά στον Ταΰγετο αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς ότι το μόνο ορατό σημείο που είχε ως τώρα μία… υποψία χιονιού ήταν το περιορισμένο τμήμα της κορυφής στα 2.407 μέτρα.

Όλα αυτά έως τις 10 Ιανουαρίου, καθώς το πρωινό της Τετάρτης 11/1 βρήκε τους κατοίκους της Σπάρτης και των γύρω περιοχών να αγναντεύουν την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου να έχει «ενδυθεί» -μέσα στη νύχτα- το ολόλευκο «κοστούμι» του. Από τον Προφήτη Ηλία έως τα υψώματα των «βορείων δήμων», το «αρσενικό» βουνό υποδέχτηκε τις πρώτες νιφάδες χιονιού, δημιουργώντας τη γνωστή αντίθεση χρωμάτων κι αισθήσεων στο φυσικό φόντο. Μάλιστα, το χιόνι «άσπρισε» και το οδόστρωμα στην παλαιά Εθνική οδό Σπάρτης-Καλαμάτας (στο ύψος του «Τουριστικού»), όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τους διερχόμενους οδηγούς. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν η χιονόπτωση έχει καλύψει και άλλα σημεία του οδικού δικτύου (κύριου ή δευτερεύοντος) Λακωνίας-Μεσσηνίας.

Τα πρώτα χιόνια όμως παρατηρήθηκαν και στα υψόμετρα του Πάρνωνα, γεγονός που σημαίνει ότι κι επίσημα η Λακεδαίμονα εισήλθε σε χειμερινό «κλοιό», όπως αποτυπώνεται και σε επίπεδο θερμοκρασίας που έχει υποχωρήσει σχετικά με το προηγούμενο διάστημα.


φωτο: Δ. Μπαγιώκος, π. Λουκάς Ξουραφάς, «Θάρρος»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti