Οι θάνατοι που σημάδεψαν το 2022 στη Λακωνία

Μέσα από το αρχείο του «ΛΤ»

Τετάρτη, 11 Ιανουάριος 2023 10:44 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι θάνατοι που σημάδεψαν το 2022 στη Λακωνία

Το 2022 ανήκει στο παρελθόν και μαζί με όλες τις καλές κι άσχημες στιγμές που έφερε, συνοδεύτηκε και από σημαντικές απώλειες που σημάδεψαν τη Λακωνία.
Διακεκριμένα και αναγνωρίσιμα πρόσωπα, από τους χώρους της πολιτικής, του πολιτισμού κι ευρύτερα της κοινωνικής ζωής του τόπου, άφησαν την τελευταία τους πνοή τη χρονιά που πέρασε.

Ο «ΛΤ» καταγράφει μέσα από το αρχείο του ορισμένους από τους θανάτους ανθρώπων, που με τη δράση και το έργο τους προσέφεραν στα κοινά του τόπου.

Αιμιλία Μπακούρου
Απεβίωσε τον Ιανουάριο η επί σειρά ετών προϊσταμένη της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (1980–2006), Αιμιλία Μπακούρου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας αποχαιρέτησε με βαθιά θλίψη την αρχαιολόγο που υπηρέτησε από την αρχή σχεδόν της καριέρας της (1975) και μέχρι τη συνταξιοδότησή της (2006) τη Λακωνία και τον Μυστρά
 Μια δυναμική γυναίκα, με έμπνευση, άοκνη, μαχόμενη αρχαιολόγο πεδίου, στην οποία οφείλεται ένα μακρόπνοο έργο για τη διάσωση του μνημειακού πλούτου, για τον οποίο διασφάλισε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας και ανάδειξης, που αποτέλεσε πολύτιμη παρακαταθήκη για το σημερινό έργο της Εφορείας.

Κυριάκος Μιχαλολιάκος
Στο πένθος βυθίστηκε στα τέλη Ιανουαρίου η τοπική κοινωνία της Μάνης στο άγγελμα θανάτου του Κυριάκου Ι. Μιχαλολιάκου σε ηλικία 67 ετών.
Ο εκλιπών ήταν επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τον τόπο μας» της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Μάνης και πρώην δήμαρχος του «καποδιστριακού» Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Μαριέττα Γιαννάκου
Την απώλεια της διακεκριμένης γυναίκας, πολιτικού κι επιστήμονος, Μαριέττας Γιαννάκου, με τη μεγάλη και διαχρονική προσφορά, πένθησε η Λακωνία, καθώς η πρώην υπουργός, ευρωβουλευτής και βουλευτής έχασε τη μάχη που έδινε για τη ζωή στις 27 Φεβρουαρίου, νοσηλευόμενη στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251.
Ο θάνατος της Μαριέττας Γιαννάκου σε ηλικία 71 ετών σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο, αλλά και ιδιαίτερα στον τόπο καταγωγής της, το Γεράκι Λακωνίας.

Πέτρος Τζωρτζάκης
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος του «καποδιστριακού» Δήμου Γυθείου, Πέτρος Τζ. Τζωρτζάκης.
Ο άνδρας, που άφησε το «αποτύπωμά» του στα κοινά του τόπου, έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαρτίου, σε ηλικία μόλις 57 ετών, μετά από μάχη με σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, βυθίζοντας στο πένθος την τοπική κοινωνία της Μάνης.

Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου
Ο Πολιτισμός και η Τέχνη στη Λακωνία αποχαιρέτησαν με θλίψη τη Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου, σύζυγο του αείμνηστου Γεωργίου Σαϊνόπουλου κι επί σειρά ετών προέδρου του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος.
Η γυναίκα, η οποία μαζί με τον σπουδαίο σύντροφό της ταύτισαν το όνομά τους με τον οργανισμό του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος και την πολύπλευρη δράση και προσφορά του, έφυγε από τη ζωή στις 14 Απριλίου, σε ηλικία 89 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία.
Μοιραζόμενοι την ίδια στάση και κουλτούρα ζωής, το ζεύγος Σαϊνόπουλου  συνδημιούργησαν το Ίδρυμα που ανέπτυξε εμβληματική κοινωνική προσφορά, εκπληρώνοντας κοινωφελείς, πολιτιστικούς, αθλητικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Ιωάννης Πίκουλας
Φτωχότερος κατέστη ο ευρύτερος χώρος της ελληνικής αρχαιογνωσίας μετά την απώλεια του Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννη Α. Πίκουλα, ο οποίος έφυγε απρόσμενα  από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Ο εκλιπών έχασε τη μάχη ενώ νοσηλευόταν, μετά από τροχαίο που είχε στις 4 Μαΐου στα Πικουλιάνικα Δ. Σπάρτης.
Ο Ι. Πίκουλας ήταν γέννημα και θρέμμα της Αθήνας με ισχυρές πελοποννησιακές και προσφυγικές καταβολές. Αγαπούσε βαθιά τη Λακωνία την οποία υπηρέτησε και στη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης, ενώ με τη σύζυγό του διατηρούσαν κατοικία στα Πικουλιάνικα.

Σταύρος Μυλωνάκος
 Έφυγε από τη ζωή στις 26 Αυγούστου, πλήρης ημερών, ο Σταύρος Μυλωνάκος, τέως επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης με καταγωγή από το Δαφνί Λακωνίας.
Ο εκλιπών υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα για την Εκπαίδευση και την κοινωνία στη Λακωνία, ενώ επί σειρά ετών αρθρογραφούσε και στον «Λακωνικό Τύπο».

Χρήστο Μπουγάδης
Συγκλόνισε τις τοπικές κοινωνίες της Σπάρτης και της ΔΕ Μυστρά ο αιφνίδιος θάνατος του δημοτικού συμβούλου Σπάρτης και πρώην αντιδημάρχου, Χρήστου Μπουγάδη.
Ο 58χρονος άνδρας φέρεται να αισθάνθηκε αδιαθεσία στις 29 Αυγούστου και λίγες ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου, άφησε την τελευταία του πνοή.

Λάμπης Μπιλλίνης
Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης της εφημερίδας «Τα Βάτικα», Λάμπης Μπιλλίνης.
Ο εκλιπών είχε αφιερώσει όλη τη ζωή του στην καταγραφή της ιστορίας, της λαογραφίας και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. Είχε εκδώσει αρκετά βιβλία, καθώς και τον τοπικό οδηγό των Βατίκων, ενώ είχε προχωρήσει και στη δημιουργία τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Νικόλαος Σαχάμης
Τίτλοι τέλους σε μία διαδρομή ζωής 90 ετών έπεσαν για τον πρώην δήμαρχο Σπαρτιατών, Νικόλαο  Σαχάμη, ο οποίος απεβίωσε στις 20 Οκτωβρίου.
Ο εκλιπών είχε διατελέσει επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής κατά την οκταετία 1978-1986, διαδεχόμενος τον αείμνηστο Γεώργιο Σαϊνόπουλο, ενώ παρέδωσε στη συνέχεια τη «σκυτάλη» στον Δημοσθένη Ματάλα.
Τα τελευταία χρόνια, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός με καταγωγή από το Συκαράκι, είχε επιλέξει να απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο έκανε κατά καιρούς την εμφάνισή του σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti