Ξανά στα «κάγκελα» για τα αιολικά στα Βάτικα

Κατά έργου που εγκρίθηκε πρόσφατα στις θέσεις «Βρυσάκια-Κράνι» και «Λυκογκρεμός» τάσσονται σύλλογοι και φορείς

Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2022 07:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ξανά στα «κάγκελα» για τα αιολικά στα Βάτικα

Κύμα αντιδράσεων προκαλεί ξανά σε συλλογικότητες και φορείς των Βατίκων η προοπτική κατασκευής νέων αιολικών πάρκων σε τοποθεσίες των Βοιών στη χερσόνησο του Μαλέα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αρνητικά έχει γνωμοδοτήσει ο Δήμος Μονεμβασίας σε όλες τις αιτήσεις για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή του Καβομαλιά, καθώς και για το έργο «Εγκατάσταση και λειτουργία των Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας «Βρυσάκια-Κράνι» και «Λυκογκρεμός» συνολικής ισχύος 79,8 MW και των βοηθητικών υποστηρικτικών τους έργων» στη ΔΕ Βοιών, που εγκρίθηκε προ ημερών από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Σε έγγραφο-απάντησή του προς συλλόγους ο δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, εκτός από τα παραπάνω, ενημερώνει και για τις ενέργειες του δήμου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για το έργο της εγκατάστασης και λειτουργίας ΑΠΕ στις προαναφερθείσες περιοχές.

Αίτηση για ακύρωση στο ΣτΕ
Η έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του ανωτέρω έργου αναρτήθηκε στις 9/11/2022 στη «Διαύγεια», με απόφαση του προϊσταμένου της Δ/νσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωνσταντίνου Δημόπουλου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μονεμβασίας Ηρ. Τριχείλη, «ο δήμος από την πρώτη στιγμή ήλθε σε επαφή με δικηγορικό γραφείο στις 15/11/2022 και έλαβε την προσφορά του για να καταθέσει αίτηση θεραπείας και αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ)».

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής γνωστοποιεί ακόμα ότι «στην Οικονομική Επιτροπή της 25ης Νοεμβρίου με την πρόσκληση της 18/11/2022 έχει τεθεί προς ψήφιση το θέμα για τον ορισμό δικηγόρου για εκπροσώπηση του δήμου για σύνταξη και κατάθεση αίτησης θεραπείας ενώπιον του  Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κατά της υπ΄αρ. 80886/5340 απόφασης του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΝ και σε περίπτωση ρητής ή σιωπηρής απόρριψης αυτής, σύνταξη και κατάθεση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του ΣΤΕ».

«Νόμιμες ενέργειες
ώστε να μην πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση»
Επιπλέον, ο Ηρ. Τριχείλης, απευθυνόμενος προς τους συλλόγους, σημειώνει ότι «λάβαμε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας σχετικά με την απόφαση έγκρισης της ανωτέρω ΑΕΠΟ και το αίτημά σας για κατάθεση αίτησης θεραπείας για την ΑΕΠΟ του  ανωτέρω έργου. οι οποίες έχουν ήδη προωθηθεί στο δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση. Ιεραρχική προσφυγή κρίνεται ότι δεν πρέπει να κατατεθεί αφ΄ ενός γιατί η αίτηση θεραπείας περιλαμβάνει ευρύτερο έλεγχο και αφ΄ ετέρου ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί η προθεσμία προσφυγής στο ΣΤΕ».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «έχουν ενημερωθεί ο αρμόδιος υπουργός, η γενική γραμματέας με παλαιότερή μου επίσκεψη για την εξαιρετικά αρνητική θέση του δήμου και για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την έγκριση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή,  παρουσιάζοντας ενδελεχώς το θέμα και με απεικόνιση σε ειδικό χάρτη. Θα ενημερωθούν ξανά οι αρμόδιοι  το συντομότερο και θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες ώστε να μην πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση».
 
Σύλλογοι Δ. Μονεμβασίας:
«Σκανδαλώδεις παρατυπίες»
Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες νωρίτερα, το αίτημα οκτώ συλλόγων και φορέων του Δ. Μονεμβασίας, οι οποίοι διεκδικούσαν από Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δ. Μονεμβασίας να κατατεθεί άμεσα αίτηση θεραπείας για το αιολικό πάρκο, που εγκρίθηκε σε Λυκογκρεμό - Βρυσάκια - Κράνο.

Μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι «η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠ) του έργου, επί της οποίας γνωμοδότησαν αρνητικά τόσο ο Δήμος Μονεμβασίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αλλά και πλήθος συλλόγων και φορέων του Δήμου Μονεμβασίας, βρίθει εξόφθαλμων παρατυπιών και παραβιάσεων ακόμα και αυτού του ίδιου του ελλιπούς και παρωχημένου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στον συνημμένο πίνακα».

Επιπρόσθετα, αναφέρουν: «Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων ζητεί να εξεταστεί η μετακίνηση 4 ανεμογεννητριών, η Γενική Δ/νση Αναστήλωσης Μουσείων & Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ γνωμοδοτεί αρνητικά επί 5 ανεμογεννητριών, το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Λακωνίας γνωμοδοτεί αρνητικά επί του συνόλου του έργου. Επιπλέον, τμήμα του έργου τοποθετείται σε χώρο ιδιωτικών ιδιοκτησιών».

Σύλλογοι και φορείς υποστηρίζουν ότι «οι ανησυχίες και οι ενστάσεις των υπηρεσιών δεν απαντώνται σαφώς στην Α.Ε.Π.Ο., πόσο μάλλον οι ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας.

Η Χερσόνησος του Μαλέα, το “Μικρό Άγιον Όρος”, περιοχή στην οποία ανθεί ο θρησκευτικός, γεωλογικός, φυσιολατρικός και εναλλακτικός τουρισμός, απειλείται, όπως προειδοποιούν 15 κορυφαίες περιβαλλοντικές οργανώσεις».

Υπογραμμίζουν, τέλος, ότι «η ακύρωση του φαραωνικού έργου της εταιρείας EUNICE ENERGY GROUP στις 14 βραχονησίδες του Αιγαίου από τη Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ (την ίδια Υπηρεσία που εξέδωσε την Α.Ε.Π.Ο. του παρόντος έργου), θα έπρεπε να  είχε ως αποτέλεσμα την επαγρύπνηση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας του ΥΠΕΝ σε σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία και την εξονυχιστική εξέταση των περιβαλλοντικών και των υπολοίπων ζητημάτων που τίθενται, προκειμένου να εγκριθούν τα έργα που αυτή υποβάλλει».

Καταλήγοντας, τονίζουν: «Ελπίζουμε ότι τόσο η Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα εξετάσουν σε δεύτερο χρόνο λεπτομερέστερα τις ενστάσεις των συμμετεχόντων στη δημόσια διαβούλευση και θα διαπιστώσουν τις σκανδαλώδεις παρατυπίες (που επισημαίνουν, άλλωστε, όλοι όσοι έλαβαν μέρος στη δημόσια διαβούλευση, αλλά και γνωμοδοτούντες φορείς και υπηρεσίες), ακυρώνοντας εντέλει την εν λόγω ΑΕΠΟ».

Οι διεκδικήσεις
Οι σύλλογοι και φορείς ζητούν:
«- Την κατάθεση εκ μέρους σας αίτησης θεραπείας προς τη Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ και ιεραρχικής προσφυγής προς το ανώτερο αυτής όργανο (τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας), εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη δημοσίευση της Α.Ε.Π.Ο.
- Την άμεση ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού για την αναγκαιότητα της ακύρωσης του συγκεκριμένου έργου, αλλά και την ακύρωση και των υπολοίπων 17 ΑΣΠΗΕ που έχουν αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ στη Χερσόνησο του Μαλέα.
- Τις ενέργειές σας για την ένταξη της Χερσονήσου του Μαλέα, του θρυλικού Καβομαλιά, τόπου σπάνιας ομορφιάς, ιστορικής, περιβαλλοντικής & γεωλογικής σπουδαιότητας στις Ζώνες Αποκλεισμού Εγκατάστασης Αιολικών, μέσω της πρωτοβουλίας των «Απάτητων Βουνών» και των «Τοπίων Φυσικού Κάλλους».
- Να ληφθούν υπόψιν οι τεχνικές κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ σχετικά με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών στην κλιματική αλλαγή κατά την περίοδο 2021-2027 (2021/C373/01), τηρώντας μεταξύ άλλων την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» και επαληθεύοντας τη συμβατότητα του εν λόγω έργου με τη λειτουργία, τη συντήρηση και τον τελικό παροπλισμό των αιολικών υπό συνθήκες κλιματικής ουδετερότητας».

Τα παραπάνω συνυπογράφουν ο Σύνδεσμος Νεαπολιτών «Τα Βάτικα», η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής, ο Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή», ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, ο Ναυτικός Όμιλος Βατίκων (Ν.Ο.Β.), ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων – ΝΑ Λακωνίας (ΕΟΣ ΝΑΛ), ο Σύλλογος Καταλυμάτων «Ο Ξένιος Ζευς» και η ΚοινΣΕπ «Θύμβρη».

Έκτακτη σύγκληση του ΔΣ
ζητεί η αντιπολίτευση
Από την άλλη η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευση του Δ. Μονεμβασίας και ο επικεφαλής αυτής, Παναγιώτης Νικολινάκος, με σχετική αίτηση έχει ζητήσει έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται άμεσα με την επικείμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στον Κάβο Μαλέα.

Κρητικός: «Θέλουμε τα έργα ΑΠΕ
αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος»
Για το επίμαχο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός, ο οποίος έθεσε στον γενικό διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο τους προβληματισμούς των φορέων του Δ. Μονεμβασίας σχετικά με την ανάπτυξη μεγάλων ανεμογεννητριών στις περιοχές «Βρυσάκια-Κράνι» και «Λυκογκρεμός».

«Του ζήτησα να εξετάσουν τις ενστάσεις των φορέων σχετικά με τις τηρούμενες αποστάσεις από τα κηρυγμένα μνημεία και από τους δρόμους», ανέφερε σε δήλωσή του ο βουλευτής, τονίζοντας: «Θέλουμε τα έργα ΑΠΕ που θα οδηγήσουν σε απεξάρτηση της πατρίδας μας από εξωγενείς πηγές ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε την προστασία και του περιβάλλοντος, όπου οι ανθρωπογενείς επεμβάσεις φαίνονται υπερβολικές. Αυτή η εξίσωση θα μας απασχολεί συνεχώς από δω και πέρα».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti