Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Μονεμβασιώτη

Σε Γεράκι και Γούβες

Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2022 08:31 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Ιωάννη του Μονεμβασιώτη

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου η Εκκλησία τίμησε τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του Μονεμβασιώτη και στην Ιερά Μητρόπολή Μονεμβασίας και Σπάρτης πανηγύρισαν με εκκλησιαστική λαμπρότητα οι φερώνυμοι ιεροί ναοί σε Γεράκι και Γούβες.

Ειδικότερα, το απόγευμα της παραμονής, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη στις Γούβες τελέσθηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Λόγο πνευματικής οικοδομής εκφώνησε ο αρχιερατικός επίτροπος και εφημέριος Βλαχιώτη, πρωτ. Βασίλειος Καπερώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ακλόνητη πίστη και το μαρτυρικό τέλος του τιμώμενου Αγίου.

Πριν την λιτάνευση αποτμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου και της ιερής εικόνας του, τον λόγο πήρε και ο σεπτός Ποιμενάρχης, ο οποίος ευχήθηκε στους Γουβιώτες «να αποδειχθούν αντάξιοι απόγονοι και μιμητές του Αγίου Ιωάννη,  υπογραμμίζοντας την βαθιά πίστη ως θεμέλιο λίθο της ενάρετης ζωής».

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στον φερώνυμο Ιερό Ναό στο Γεράκι τελέσθηκαν  η ακολουθία του όρθρου, η αρτοκλασία και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ευσταθίου, τον οποίο συνεπικούρησε πλειάδα κληρικών.

Επίκαιρη ομιλία πραγματοποίησε ο αρχιερατικός επίτροπος Σπάρτης και εφημέριος του ΙΝ Αγίου Σπυρίδωνος, πανοσ. αρχ. Σεραφείμ Κοσμάς, ο οποίος επισήμανε ότι «στις ημέρες παρακμής που βιώνει η κοινωνία μας, η Εκκλησία προβάλλει το ανυποχώρητο φρόνημα του Αγίου Ιωάννη του Μονεμβασιώτη ως την μοναδική οδό που οδηγεί στην Επουράνια Βασιλεία».

Από την πλευρά του, ο Ιεράρχης Μονεμβασίας και Σπάρτης στον εμπνευσμένο λόγο του αναφέρθηκε στη βιοτή του Αγίου, υπογραμμίζοντας «το θάρρος και την ανδρεία του νεαρού μάρτυρος». Εμφανώς συγκινημένος, επαίνεσε την μαθητιώσα νεολαία του χωριού, η οποία έδωσε δυναμικό «παρών» στον εορτασμό με αντιπροσωπείες των σχολείων όλων των βαθμίδων, ενώ εκθείασε ιδιαίτερα τα παιδιά, που πλαισίωσαν την ιερή εικόνα του Αγίου ενδεδυμένα με παραδοσιακές στολές. Ολοκληρώνοντας την ψυχωφέλιμη ομιλία του, ο σεβασμιώτατος έκανε έκκληση στον Άγιο νεομάρτυρα Ιωάννη «να προστατεύει την περιοχή και ιδιαίτερα τους νέους, για τους οποίους αποτελεί τρανό παράδειγμα πίστης και θυσίας».

Ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας πέριξ του ναού, ενώ ύστερα από την ολοκλήρωση της θρησκευτικής τελετής μοιράστηκαν γλυκίσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
RIGAKOS
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti