Έντονη ανησυχία στη Φάριδα από την επανεμφάνιση τσακαλιών

«Καμπανάκι» κρούει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γοράνων Ευστ. Κοκκορός

Τετάρτη, 28 Σεπτέμβριος 2022 12:56 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έντονη ανησυχία στη Φάριδα από την επανεμφάνιση τσακαλιών

Η επανεμφάνιση του τσακαλιού και οι ορατές απώλειες στην κτηνοτροφία από τη δραστηριότητά του, προβληματίζουν ξανά τον αγροτικό κόσμο της Πελοποννήσου και ειδικότερα της Λακωνίας.

Τι κι αν τα τσακάλια είχαν εκλείψει από τη δεκαετία του 1980, οι αναφορές για αυξημένη παρουσία τους τα τελευταία χρόνια και επιθέσεις που πλήττουν αβάσταχτα του Λάκωνες κτηνοτρόφους όλο και πληθαίνουν.

Μία αντίστοιχη αναφορά έρχεται από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γοράνων κ. Ευστράτιο Κοκκορό, ο οποίος μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές της Φάριδος Δήμου Σπάρτης.

Χαρακτηριστικά, σημειώνει ο κ. Κοκκορός: «Η επανεμφάνιση του τσακαλιού στην περιοχή μας, δηλαδή στις ορεινές περιοχές πρώην Δ. Φάριδος, από την οποία είχαν εκλείψει από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, σαρανταπέντε χρόνια μετά, προκάλεσε -ιδίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία- την συζήτηση για επανεμφάνιση τους.

Υπήρξαν σποραδικές απώλειες ζώων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο η κατάσταση τους τελευταίους μήνες είναι πλέον εκτός ελέγχου. Μόνο στην περιοχή των Γοράνων, πάνω από εκατόν πενήντα ζώα έχουν καταγραφεί ως απώλειες που αποδίδονται στο τσακάλι (ή πιθανόν λύκο ή κάποιο άλλο είδος σαρκοφάγου). Οι αγέλες των τσακαλιών εμφανίζονται μέχρι τα πρώτα σπίτια του χωριού περιμετρικά, ενώ έχουν εξαφανιστεί τα αγριοκάτσικα που υπήρχαν στα γύρω βουνά (Μύτικας, Ανίνα)».

Ο ίδιος τονίζει για το μέλλον: «Οι απλές συζητήσεις για την επανεμφάνιση του τσακαλιού τα τελευταία τρία χρόνια μετατράπηκαν σε έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Ας το λάβει υπόψη κάθε αρμόδια αρχή, ανεξαρτήτως βαθμίδας, ούτως ώστε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κτηνοτρόφους της περιοχής».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti