Προσωρινή επιχωμάτωση των «σκαμμένων» δρόμων στη Σπάρτη

Το έργο ομβρίων υδάτων είχε «κολλήσει» λόγω εύρεσης αρχαιοτήτων

Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2022 14:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προσωρινή επιχωμάτωση των «σκαμμένων» δρόμων στη Σπάρτη

Σε εργασίες προσωρινής επίχωσης στις οδούς Τριακοσίων και Ηρακλειδών προχωρούν τις τελευταίες ημέρες οι τεχνικές υπηρεσίες. Πρόκειται για τα τμήματα των παραπάνω οδών (αμφότερα μεταξύ Λεωνίδου και Γκορτσολόγου), που είχαν μεταβληθεί σε εργοτάξια και είχαν τεθεί εκτός κυκλοφορίας εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, λόγω του έργου συλλογής και διάθεσης ομβρίων υδάτων της ΔΕΥΑΣ που ξεκίνησε το 2021, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης. Όπως γνωστοποίησε στον «Λακωνικό Τύπο» ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, κ. Ηλίας Τρακάκης, από τις υπηρεσίες της Αρχαιολογίας δόθηκε το «πράσινο φως» για την προσωρινή επιχωμάτωση, ώστε να αποδοθούν οι παραπάνω δρόμοι στην κυκλοφορία μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση για την τύχη των αρχαιολογικών ευρημάτων, που ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των εκσκαφών και μπλόκαραν την εξέλιξη του έργου.

Εκτός από την αναγκαιότητα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, για την οποία προορίζεται το έργο, οι τάφροι προκαλούν δυσκολίες και ταλαιπωρία στην καθημερινότητα των πολιτών στα σημεία των -υπό παρέμβαση- οδών που κυριολεκτικά έχουν «κοπεί» στα δύο.

306512306 1180881452491491 6462868088791187606 n

307271050 1074285499891469 5188355736817126381 n

«Μπλόκο» λόγω αρχαίων
Οι εργασίες ολοκλήρωσης του έργου κι αποκατάστασης των οδικών σκελών «πάγωσαν» λίγο πριν τις αρχές της θερινής περιόδου 2021, ύστερα από τον εντοπισμό αρχαιοτήτων στο υπέδαφος. Με απόφαση του το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου επικαλέστηκε προστασία των εν λόγω μνημείων κι επέβαλε διακοπή των εργασιών. Σε τεχνική της έκθεση, που ήρθε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο του 2021, η ΔΕΥΑΣ είχε προτείνει «την αποδόμηση των αρχαιοτήτων, υπογραμμίζοντας «τη μεγάλη σημασία που έχει η κατασκευή του εν λόγω έργου για την πόλη της Σπάρτης που ακόμη και μικρές βροχοπτώσεις προκαλούν κατάκλιση υδάτων στις συγκεκριμένες οδούς που τις περισσότερες φορές επεκτείνονται και σε παρακείμενες ιδιοκτησίες κάνοντας την περιοχή αδιάβατη από πεζούς και οχήματα». Σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση, παρόλο που υπήρξε θετική εισήγηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), στη συνέχεια το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη γνωμοδότησε κατά της αποδόμησης με αποτέλεσμα να εκδοθεί στις 9/6/2021 και αρνητική απόφαση από την ΕΦΑΛΑΚ.

Στις 5 Ιουλίου 2021 η ΔΕΥΑΣ υπέβαλε ιεραρχική προσφυγή στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού/Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ζητώντας την ανάκληση  της απόφασης, ωστόσο μέχρι και πρόσφατα δεν είχε προκύψει ετυμηγορία από τους αρμόδιους φορείς, με συνέπεια το έργο να παραμένει στον «αέρα» και οι δρόμοι «σκαμμένοι».

Η ταυτότητα του έργου
Η ΔΕΥΑ Σπάρτης τον Δεκέμβριο του 2018 υπέβαλε αίτηση χρηματοδότησης του έργου με τίτλο «Έργα συλλογής και διάθεσης ομβρίων υδάτων στο Δήμο Σπάρτης», προϋπολογισμού 2.200.000 ευρώ. Αντικείμενο είναι η αντιπλημμυρική προστασία από όμβρια ύδατα που κατέρχονται από την περιοχή της Μαγούλας προς τη Σπάρτη και εισέρχονται στο ΒΔ άκρο της πόλης, την πρόσθετη αντιπλημμυρική προστασία από όμβρια ύδατα που εισέρχονται από εξωτερικές λεκάνες στο ΒΔ όριο της πόλης και δημιουργούν προβλήματα πλημμυρών, κυρίως στις οδούς Τριακοσίων και Ηρακλειδών και στο κέντρο της πόλης, και σε τοπικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από όμβρια που εισέρχονται από εξωτερική λεκάνη στη ΒΑ είσοδο της πόλης (περιοχή κόμβου).

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

NIKOLAROS
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti