Προβληματισμός από την επίθεση σκύλου κατά μαθητή σε σχολείο της Σπάρτης

Γλίτωσε τα χειρότερα με ελαφρύ τραυματισμό ο ανήλικος - Τα ερωτήματα και η διαχείριση από τον Δ. Σπάρτης

Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2022 11:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προβληματισμός από την επίθεση σκύλου κατά μαθητή σε σχολείο της Σπάρτης

Περιστατικό επίθεσης σκύλου σε μαθητή εκτυλίχθηκε το πρωί της Δευτέρας 19/9 στις εγκαταστάσεις του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αγέλη αποτελούμενη από τρία αδέσποτα εισήλθαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου κι ένα εξ’ αυτών έπληξε τον ανήλικο, καταφέροντάς του δάγκωμα στο πόδι. Το παιδί υπέστη ευτυχώς μόνο ελαφριές αμυχές, αποφεύγοντας τα χειρότερα, ενώ μεταφέρθηκε για την παροχή πρώτων βοηθειών στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Όπως είναι φυσικό, ο μαθητής της Α΄ Τάξης προσπαθεί να συνέλθει από το ισχυρό σοκ της επίθεσης, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας που ήταν μάρτυρες του γεγονότος.

Στον τόπο του επεισοδίου μετέβησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε η Εισαγγελία Σπάρτης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δ. Σπάρτης.

Η εικόνα με τα αδέσποτα
στους δρόμους της πόλης
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως καταγγέλλουν πολίτες στον «Λακωνικό Τύπο», αγέλες αδέσποτων σκύλων τριγυρίζουν σε διάφορα σημεία της πόλης, εμφανίζοντας συχνά επιθετικές διαθέσεις προς τους διερχόμενους πεζούς κι οχήματα. Τέτοιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις αναφορές, έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα επί της οδού Λεωνίδου, στην κεντρική πλατεία, στην περιοχή ΙΝ Οσίου Νίκωνος, πέριξ των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου κ.ά.. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι περαστικοί -διαφόρων ηλικιών- νιώθουν φόβο από το έντονο γάβγισμα των τετράποδων και προσπαθούν να απομακρυνθούν με ταχύ βηματισμό.

Άνθρωποι που έχουν βιώσει ή έχουν γίνει παρατηρητές της περιγραφείσας κατάστασης  αξιώνουν άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τις ενδεδειγμένες -πάντα- ενέργειες και πρακτικές που προβλέπει η νομοθεσία. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι δεν εναντιώνονται στα -συμπαθή κατά τα άλλα ζώα-, όμως υπογραμμίζουν ότι οι επικρατούσες συνθήκες μόνο ανησυχία κι ανασφάλεια προκαλούν στο κοινωνικό σύνολο.

Περιφρούρηση και περισυλλογή
Με αφορμή την επίθεση του αδέσποτου ζώου συντροφιάς στον μαθητή εντός της σχολικής μονάδας, ο Δήμος Σπάρτης υποστηρίζει ότι οι υπηρεσίες του «αμέσως μετά την γνωστοποίηση του περιστατικού, συγκάλεσε εκτάκτως την πενταμελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η πενταμελής επιτροπή συνεδρίασε άμεσα και αφού έλαβε υπόψη τα πραγματικά περιστατικά, αποφάσισε την περισυλλογή των τριών ζώων που είχαν σχηματίσει αγέλη και παρουσίαζαν επιθετική συμπεριφορά. Ταυτόχρονα απέστειλε την Τρίτη (20/9) το πρωί, κλιμάκιο από εργαζόμενους του δήμου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, για να περιφρουρήσουν αλλά και να εκτιμήσουν την κατάσταση γύρω από τις σχολικές μονάδες».

Σύμφωνα με τον Δ. Σπάρτης, η περισυλλογή διενεργήθηκε την Τρίτη το απόγευμα έξω από τον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνα «με τις βέλτιστες μεθόδους χειρισμού ζώων, από ομάδα εθελοντών, παρουσία εκπαιδευτή, που συνδράμουν το δήμο και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την άμεση ανταπόκρισή τους».

Άμεση σύμβαση με κτηνίατρο
και προτροπή για καταγγελίες
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και καταγγελίες που παραποιούν την πραγματικότητα, ο Δ. Σπάρτης ενημερώνει ότι «έχει προετοιμάσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που υποχρεούται να αναλάβει, βάση του νέου πλαισίου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς (Ν. 4830/2021) παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι «η υπηρεσία του κτηνιάτρου έχει δημοσιευθεί 4 φορές προκειμένου να ανατεθεί και αφού κρίθηκε άγονη τρεις φορές, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης εντός της εβδομάδας».

«Ο δήμος, οι υπηρεσίες του και οι εθελοντές προσπαθούν καθημερινά και το ίδιο προτρέπουμε να κάνουν και οι πολίτες. Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, προέρχονται από πολίτες που για κάποιο λόγο τα παράτησαν και το πρόβλημα μεγεθύνεται καθημερινά.

Συνιστούμε σε κάθε πολίτη να είναι σε εγρήγορση και σε περίπτωση που διαπιστώσει εγκατάλειψη ζώου να καταγγείλει άμεσα το γεγονός στην Αστυνομία» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή Σπάρτης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti