Ορατή η απώλεια έδρας στη Λακωνία

Tzakas

Το νέο πληθυσμιακό καθεστώς αλλάζει τον «χάρτη» των εκλογών

Παρασκευή, 05 Αύγουστος 2022 07:31 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ορατή η απώλεια έδρας στη Λακωνία

Νέα πραγματικότητα στον εκλογικό χάρτη της Ελλάδας φαίνεται πως διαμορφώνουν τα αποτελέσματα της Απογραφής 2021, καθώς οι εθνικές κάλπες που -όπως συγκλίνουν οι πληροφορίες- θα στηθούν το 2023, αναμένεται να βασιστούν στα τελευταία πληθυσμιακά δεδομένα. «Σύμφωνα με τον Νόμο και με τις προσεγγίσεις και τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, στις επόμενες εκλογές το 2023 κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε με τη νέα απογραφή», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενισχύοντας τη φιλολογία και τις εκτιμήσεις πως «ανατέλλει» νέα εποχή στις βουλευτικές αναμετρήσεις.

Η συρρίκνωση του πληθυσμού σε επίπεδο χώρας και στην πλειοψηφία των επιμέρους νομών, έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες λίγες περιφέρειες να τίθενται εν δυνάμει κερδισμένες με αύξηση των εδρών, όμως αρκετές -μεταξύ των οποίων και η Λακωνία- θα καταστούν  χαμένες, καθώς θα δουν τον αριθμό των βουλευτών τους να ελαττώνεται. Είναι αξιοσημείωτο πως σχεδόν σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής οι έδρες αυξάνονται, ενώ σε τουλάχιστον 23 νομούς μειώνονται και σε άλλους 25 προβλέπεται πως θα μείνουν αμετάβλητες.

Μια παράμετρος που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το καινούργιο πλαίσιο διενέργειας των εκλογών θα «γεννήσει» ανταγωνισμό ακόμη και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ιδίου κόμματος, καθώς η μάχη του σταυρού αναμένεται πιο έντονη.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο, όταν η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα δημοσιεύσει τα τελικά και οριστικά στοιχεία, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα προκηρυχθούν εκλογές, οπότε στη διαδικασία θα προσμετρηθούν τα στοιχεία της Απογραφής του 2011.
 
Διεδρική η Λακωνία;
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης πληθυσμού, η Λακωνία απώλεσε το 5,2% των μόνιμων κατοίκων της συγκριτικά με μια δεκαετία πριν, γεγονός που -βάσει υπολογισμών- θα έχει αντίκτυπο μια αρνητική ανακατανομή που «μεταφράζεται» σε απώλεια μίας έδρας. Δηλαδή, από τρεις βουλευτές που διαχρονικά αναδεικνύει ο νομός, οι πολίτες θα ψηφίζουν πλέον για δύο εκπροσώπους στο Κοινοβούλιο, γεγονός που θα φέρει «ανακάτεμα» της τράπουλας και νέα ισορροπία δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό. Αν το «κάστρο» της ΝΔ μείνει ακλόνητο στη Λακωνία, η τουλάχιστον μια έδρα πρέπει να θεωρείται «καπαρωμένη» από το κυβερνών κόμμα κι από κει και πέρα αναμένεται «κονταρομαχία» για την κατάληψη ενός ακόμα εδράνου στη Βουλή μεταξύ υποψήφιων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, οι απόψεις διίστανται επί του τελικού καθεστώτος που θα διέπει την εκλογική διαδικασία στον νομό και όλα μοιάζουν στην παρούσα φάση ρευστά και κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ», αν και υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να ισχύσει το παραπάνω σενάριο που θα καταστήσει διεδρική περιφέρεια τη Λακωνία, άλλες πηγές υποστηρίζουν πως δεν μπορεί να αποκλειστεί να μείνει αναλλοίωτο το εκλογικό «ανάγλυφο» στον νομό. Κάτι τέτοιο θα γίνει πράξη εφόσον προκριθούν το κριτήριο της  γεωγραφικής έκτασης του νομού ή ληφθεί υπόψη ο πληθυσμός που αποτυπώνεται στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οριστικοποίηση του αριθμού εδρών θα επέλθει στη «δύση» του έτους, όταν και η ΕΛΣΤΑΤ θα αποδώσει τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής. Εφόσον επίσης οι κάλπες στηθούν στα τέλη της τετραετίας (το καλοκαίρι του 2023), όπως διαφαίνεται κι έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, η εκλογική μάχη θα αναπτυχθεί σε μια ριζικά αναδιαρθρωμένη «αρένα».

Ο πιθανός εκλογικός χάρτης
Οι περιφέρειες που κερδίζουν έδρες
Α’ Αθηνών: +3 έδρες
Βόρειος τομέας: +4 έδρες
Δυτικός τομέας: +2 έδρες
Νότιος τομέας: +4 έδρες
Α’ Πειραιώς: -1 έδρα
Β’ Πειραιώς: +1 έδρα
Ανατολική Αττική: +4 έδρες
Δυτική Αττική: +1 έδρα
Α’ Θεσσαλονίκης: +4 έδρες
Δωδεκάνησα: +1 έδρα

Οι περιφέρειες που χάνουν 2 έδρες
Αιτωλοακαρνανία
Σέρρες

Οι περιφέρειες που χάνουν 1 έδρα
Αρκαδία, Άρτα, Αχαΐα, Δράμα, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Πέλλα – Πιερία, Τρίκαλα, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χίος.

Οι περιφέρειες με αμετάβλητες έδρες
Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Έβρος, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Ημαθία, Ηράκλειο, Β’ Θεσσαλονίκης, Καβάλα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κορινθία, Λασίθι, Λέσβος, Λευκάδα, Ξάνθη, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ροδόπη, Σάμος, Φωκίδα, Χαλκιδική, Χανιά.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti