Κρύβει κι άλλο «θησαυρό» το κοίτασμα των Μολάων

Το κρίσιμο Γερμάνιο ανιχνεύτηκε στο μεταλλείο της περιοχής

Σάββατο, 14 Μάιος 2022 08:27 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κρύβει κι άλλο «θησαυρό» το κοίτασμα των Μολάων

Νέες εκπλήξεις επιφυλάσσει το πλούσιο κοίτασμα των Μολάων, καθώς όπως «έδειξαν» οι αναλύσεις της εταιρείας «Rockfire Resources plc», που έχει αναδειχθεί πλειοδότης για το δημόσιο μεταλλείο της περιοχής, εντοπίστηκε, μεταξύ άλλων, το κρίσιμο μέταλλο Γερμάνιο (Ge). Εξάλλου, μόλις πριν από μερικές ημέρες, είχε γνωστοποιηθεί πως, η εκ νέου ανάλυση του ιστορικού πυρήνα γεώτρησης, επιβεβαίωσε την υψηλή συγκέντρωση μετάλλων, η ύπαρξη των οποίων είχε εξακριβωθεί σε προγενέστερες φάσεις ερευνών.

Η προαναφερθείσα εταιρεία, που έχει κεντρική έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης Γερμανίου στο λακωνικό ορυχείο, η μετοχή της κατέγραψε σημαντική άνοδο. Σύμφωνα με το energypress.gr, ο λόγος είναι η μεγάλη επισφάλεια στις παγκόσμιες προμήθειες Γερμανίου, παρά το μεγάλο εμπορικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον, εξαιτίας της γεωλογικής του σπανιότητας. Ενδεικτικό είναι πως ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει το συγκεκριμένο χημικό στοιχείο στις 20 κορυφαίες πρώτες ύλες που έχουν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρίσιμα μέταλλα, λόγω του κινδύνου έλλειψης εφοδιασμού.

Το Γερμάνιο αποτελεί σημαντικό ημιαγώγιμο υλικό, ενώ ενώσεις του χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για τις τηλεπικοινωνιακές οπτικές ίνες ως καταλύτες πολυμερισμού, αλλά και σε φωτοβολταϊκά, ενώ αξιοποιείται ευρύτατα και σε διάφορους τομείς της χημικής βιομηχανίας και τη μεταλλουργία. Αξιοσημείωτο είναι πως την τρέχουσα περίοδο, η τιμή του μεταλλικού Γερμανίου ανέρχεται σε περίπου 1.330 δολάρια το κιλό.

Όπως γνωστοποίησε η εταιρεία, ο σταθμισμένος μέσος όρος των 51 δειγμάτων που συλλέχθηκαν από τους Μολάους είναι 51 γραμμάρια ανά τόνο (g/t) Ge, με μέγιστη τιμή 197 g/t Ge, ενώ το 41% των δειγμάτων επέστρεψαν τιμές πάνω από 50 g/t Ge.

Προς το παρόν, σύμφωνα με το energypress.gr, η εταιρεία δεν έχει ακόμα παραθέσει ακριβή στοιχεία σχετικά με την ανάκτηση του Γερμανίου από το κοίτασμα Μολάων, ώστε να προχωρήσει σε ακριβή εκτίμηση του οικονομικού οφέλους της ανακάλυψης. Εκτιμάται, όμως, ότι τα εργαστηριακά ευρήματα υποδεικνύουν τη δυνατότητα ανάκτησης πολύτιμων πρόσθετων μετάλλων σε οποιοδήποτε μελλοντικό συμπύκνωμα από την περιοχή. Αυτό συμπεραίνεται και από την επαλήθευση των υψηλών βαθμών περιεχομένων μετάλλων, όπως ψευδάργυρος, μόλυβδος και άργυρος υψηλής ποιότητας.

Εκτιμάται ότι η διαδικασία σχεδιασμού και έγκρισης για το πρόγραμμα γεώτρησης της εταιρείας στους Μολάους αναμένεται να διαρκέσει έως και πέντε μήνες, ωστόσο φαίνεται πως η εύρεση του παραπάνω πλούτου δίνει σημαντική ώθηση στη συνολική επένδυση.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

NIKOLAROS
Χρηστέας Diesel
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
RIGAKOS
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
LINARDI

Πρόσφατα Νέα

GOUTOS
Koutsoviti