Συγκλονίζουν στοιχεία και μαρτυρίες για το αδιανόητο μακελειό στη Μονεμβασιά

Σοκαρισμένο το πανελλήνιο από την τραγωδία με δύο νεκρούς - Αναζητούνται απαντήσεις για την πρωτοφανή υπόθεση

Τρίτη, 10 Μάιος 2022 12:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Συγκλονίζουν στοιχεία και μαρτυρίες για το αδιανόητο μακελειό στη Μονεμβασιά

Άναυδο έχει μείνει το πανελλήνιο από το διπλό φονικό πρωτοφανούς βαναυσότητας που συντελέστηκε τις βραδινές ώρες του περασμένου Σαββάτου 7/5 στη Μονεμβασιά, αλλά και από τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης που έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο. Την ίδια ώρα, ενώ επίκειται η απολογία του δράστη την Τετάρτη (11/5) ενώπιον των Εισαγγελικών κι Ανακριτικών Αρχών Σπάρτης, η τοπική κοινωνία και οι συγγενείς των θυμάτων παρακολουθούν τις αποκαλύψεις κι αναζητούν την αιτία του κακού και του θανάτου στο σχεδόν μισάωρο θρίλερ που εκτυλίχθηκε στους δρόμους της πόλης της νοτιοανατολικής Λακωνίας υπό τα βλέμματα δεκάδων εμβρόντητων πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο 52χρονος θύτης, αρχικά χτύπησε με το αγροτικό του όχημα το δίκυκλο στο οποίο επέβαιναν δύο 77χρονοι και στη συνέχεια -σε δύο διαφορετικές φάσεις- έσυρε τους δύο αναβάτες στην άσφαλτο για δεκάδες μέτρα, προκαλώντας τους μοιραίους τραυματισμούς, καθώς λίγο αργότερα ξεψύχησαν. Ο αφιονισμένος δράστης διέφυγε από το σημείο και δεν σταμάτησε την ξέφρενη πορεία του, παρά μόνο μετά από κινητοποίηση της ΕΛΑΣ και καταδίωξη που κράτησε αρκετή ώρα. Για να καταφέρουν να τον σταματήσουν και να τον συλλάβουν οι Aρχές, μάλιστα, τοποθέτησαν ένα περιπολικό στη μέση του δρόμου, καθώς κι ακόμη ένα όχημα πολίτη, τα οποία ο δράστης δεν δίστασε να εμβολίσει με ταχύτητα, τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό.

egklima Monemvasia 02

Οδύνη για τον χαμό
των δύο ανδρών
Συνέπεια του μοιραίου όσο και πρωτοφανούς, για τα λακωνικά χρονικά, περιστατικού είναι δύο άνθρωποι να βρουν τραγικό και βασανιστικό θάνατο. Ο πρώτος άνδρας φέρεται να έχασε τη ζωή του λίγο μετά το βίαιο σύρσιμο στην άσφαλτο, ενώ ο δεύτερος υπέκυψε στα τραύματά του λίγη ώρα αργότερα, μετά τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο Μολάων. Θύματα του αιματηρού επεισοδίου στον δημοφιλή προορισμό της Μονεμβασιάς, που την ώρα εκείνη έσφυζε από κόσμο, είναι οι Αναστάσιος Σαρμπάνης και Νικήτας Δέμελλος, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Μονεμβασιάς. Χαρακτηρίζονται ως καλοσυνάτοι, φιλικοί κι εγκάρδιοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν προηγούμενα με κανέναν στον τόπο τους. Μάλιστα, στον Σαρμπάνη, ο οποίος ήταν τραγουδιστής με αρκετές παρουσίες σε εκδηλώσεις και πανηγύρια, είχε αποδοθεί το προσωνύμιο «Καζαντζίδης», λόγω της ιδιαίτερης χροιάς της φωνής του και την εντυπωσιακή ερμηνεία του σε τραγούδια του αείμνηστου λαϊκού βάρδου. Τον Μάιο του 2017 είχε συμμετάσχει στην τηλεοπτική εκπομπή της Αννίτας Πάνια, ερμηνεύοντας με μεγάλη επιτυχία το κομμάτι «Τραγουδώ».

Πήρε προθεσμία
για απολογία ο δράστης
Εξάλλου, στο Πρωτοδικείο Σπάρτης οδηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας (9/5) ο 52χρονος δράστης, υπό τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Ο Π.Κ., που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, πέρασε το κατώφλι των  Εισαγγελικών Αρχών, όπου παρέμεινε για λίγη ώρα, καθώς πήρε προθεσμία να απολογηθεί το απόγευμα της Τετάρτης (11/5), αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για ανθρωποκτονία κατά συρροή από πρόθεση, επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία, σωματική βλάβη εξ αμελείας και απείθεια.

Κατά την έξοδο του από τα Δικαστήρια Σπάρτης, ο 52χρονος μακελάρης, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει απαντήσεις για τις πράξεις του, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους  για το άγριο συμβάν, αποκρινόμενος μόνο: «Εάν με αφήσουν τα παιδιά θα σας πω».

Το προφίλ του δράστη
Άνθρωποι που γνωρίζουν τον θύτη του διπλού φονικού, ο οποίος κατάγεται από χωριό μεταξύ Μολάων και Μονεμβασιάς, τον περιγράφουν ως άνθρωπο ήσυχο και κλειστό που δεν είχε εκδηλώσει ξανά επιθετική συμπεριφορά, ο οποίος ζούσε με την μητέρα του. Δεν φαίνεται να είχε απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις Αρχές, ενώ τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι δεν γνώριζε τα δύο θύματά του. Ο 52χρονος διαθέτει οικογενειακή τουριστική μονάδα στην περιοχή, ενώ δραστηριοποιείται και στον πρωτογενή τομέα.

Κούγιας: «Πρόκειται για κλασική περίπτωση μανιοκαταθλιπτικού»
Μιλώντας στην τηλεόραση του «MEGA», ο δικηγόρος του 52χρονου δράστη, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο για  άνθρωπο με ψυχιατρική πάθηση: «Είμαι έκπληκτος γιατί διαβάζοντας τις μαρτυρικές καταθέσεις των ανθρώπων που τον συνάντησαν λίγα λεπτά πριν και περιγράφουν τη συμπεριφορά του, πώς υπήρξε εισαγγελέας που άσκησε ποινική δίωξη στον άνθρωπο αυτόν για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση μανιοκαταθλίψεως», ισχυρίστηκε  ο γνωστός ποινικολόγος, επισημαίνοντας πως υπήρξαν άνθρωποι που ενημέρωσαν την αδερφή του 52χρονου για την κατάστασή του πριν τα τραγικά γεγονότα, όμως εκείνη δεν πρόλαβε να κάνει κάτι. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει σοβαρό θέμα. Η δικαιοσύνη λειτουργεί με άλλους όρους, όχι με το θυμικό. Υπάρχουν 7 καταθέσεις ανθρώπων που τον είδαν και καταθέτουν ότι έκανε πράγματα αλλοπρόσαλλα», τόνισε ο κ. Κούγιας, υπογραμμίζοντας: «Αντί να πάει σε ένα ψυχιατρείο, τον υποχρεώνουν να απολογηθεί, ενώ εγώ αυτήν την στιγμή δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του».

Γονείς 52χρονου:
«Θα τον κρίνει ο Θεός»

Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται και οι γονείς του δράστη, οι οποίοι μιλώντας στο Star για τον γιο τους, είπαν πως «θα τον κρίνει ο Θεός». Η μητέρα του σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εγώ τι να πω. Ένα μόνο. Ακόμη και πριν πάρει δίπλωμα βοήθαγε στα κτήματα τον πατέρα του και του θάρρευε το αυτοκίνητο και δεν είχε πει ποτέ κανείς άνθρωπος ότι είχε κάνει γρατζουνιά. Και δεν μου είπε και ποτέ ένας άνθρωπος ότι έτρεχε».

«Δεν έγινε και τίποτα…»
Εν τω μεταξύ, αίσθηση και αντιδράσεις προκαλούν τα πρώτα λόγια του 52χρονου κατά τη σύλληψή του, καθώς φέρεται να είπε στους αστυνομικούς: «Δεν έγινε και τίποτα», «δεν τους είδα» και «δεν κατάλαβα τι έγινε». Λίγο νωρίτερα, κατά τη σύλληψή του, εμφανίζεται -κατά τους μάρτυρες- να φώναζε: «Ζω σε ένα όνειρο, πηγαίντε με σπίτι μου…».

Ανατριχιαστικές περιγραφές
Στη Μονεμβασιά που έχει βυθιστεί σε βουβό πένθος απ’ το συνταρακτικό γεγονός, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας, Σταύρος Χριστάκος, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για σκηνές πρωτοφανούς αγριότητας: «Έγινε ένα απίστευτο συμβάν στην περιοχή μας με θύματα δύο αγαπημένους και φιλήσυχους ανθρώπους και δράστη έναν άνθρωπο που δεν είχε δώσει ποτέ δείγματα ότι κάτι συμβαίνει», τόνισε ο κ. Χριστάκος, συμπληρώνοντας: «Έβαλε τον έναν άνθρωπο κάτω από το σασί και τον έσυρε για 250 μέτρα και ο άνθρωπος φώναζε. Μετά από 3 λεπτά γύρισε πήρε τον άλλον άνθρωπο και τον μετέτρεψε σε άμορφη μάζα». Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «ο δεύτερος ηλικιωμένος ζούσε, είχε χτυπήσει μόνο το πόδι του. Δεν τον μετακίνησαν οι αστυνομικοί, ούτε οι κάτοικοι γιατί φοβήθηκαν μήπως ήταν επικίνδυνο και είχε καμία εσωτερική αιμορραγία. Τον έβαλε κι αυτόν κάτω από το όχημα και σε 150 μέτρα μέσα σε μια λίμνη αίματος ο άνθρωπος κατέληξε».
Τα θύματα και ο δράστης δεν είχαν προηγούμενα, ισχυρίστηκε ο κ. Χριστάκος και πρόσθεσε ότι όλο το γεγονός μαρτυρά πως ο δράστης ήταν σε έξαλλη κατάσταση, γιατί μπήκε σε μονόδρομο αντίθετα, με μεγάλη ταχύτητα και έπεσε πάνω στο μηχανάκι. Ο ίδιος τόνισε ότι από θαύμα δεν υπήρξαν άλλα θύματα, καθώς η περιοχή ήταν γεμάτη από κόσμο που είχε βγει για τη σαββατιάτικη βόλτα και είδε να εκτυλίσσεται το βίαιο σκηνικό μπροστά στα μάτια του.

egklima Monemvasia

«Πήγε σαν σκυλί στο αμπέλι»
Ο αδερφός του νεκρού Αναστασίου Σαρμπάνη, Παναγιώτης, μιλώντας σε εκπομπή κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο δεν του επέτρεψαν να μετακινήσει τον αδερφό του από την άσφαλτο, προτού ο δράστης επανέλθει για να καταφέρει το χαριστικό πλήγμα. «Πήγε σαν σκυλί στο αμπέλι. Τον παρέσυρε 300 μέτρα, αλλά επέστρεψε να τον αποτελειώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Σαρμπάνη, προτού επιστρέψει ο οδηγός για να ξαναχτυπήσει τον αδερφό του, ο ίδιος ζήτησε από τους αστυνομικούς να τον μεταφέρει, καθώς βρισκόταν στο οδόστρωμα, αλλά είχε τις αισθήσεις του. «Είπα στους αστυνομικούς να τον πάρω και δεν με άφησαν. Είχε σπάσει το πόδι του και μίλαγε», είπε σχετικά και εκτίμησε πως «αν έβαζαν ένα αυτοκίνητο», ο αδερφός του θα ζούσε. «Ήρθε σε 3 λεπτά ο παρανοϊκός, τον έσυρε άλλα 300 μέτρα και τον έκανε κομμάτια», ισχυρίστηκε ο κ. Σαρμπάνης. «Με μια καρέκλα και μια κορδέλα δεν κλείνει ο δρόμος, αν έβαζα το αμάξι μου μπροστά, θα έτρωγε τα μούτρα του», υποστήριξε συγκλονισμένος ο ίδιος.

Συγκλονιστικά είναι και τα λόγια του γιού ενός εκ των θυμάτων, ο οποίος δήλωσε στο “Πρώτο Θέμα”: «Έγινε το μοιραίο, ξαφνικά, χωρίς να φταίνε δύο άνθρωποι, έφυγαν από αυτόν τον κόσμο εντελώς βασανιστικά άδικα. Τους χτύπησε από πίσω, ένας παλαβός, αχαρακτήριστος. Τι να σας πω; Το θέμα είναι ότι το κακό έγινε, αυτό είναι το άσχημο. Δεν ξέρω τι ακριβώς μπορεί να είχε συμβεί μεταξύ τους. Ο άνθρωπος μπορεί να είχε μεθύσει. Δεν ήμουν μαζί τους να ξέρω λεπτομέρειες, εγώ είδα τον πατέρα μου στον δρόμο. Εγώ δουλεύω διανομέας στην περιοχή σε σουβλάκια και το είδα το περιστατικό μπροστά μου. Πριν από πέντε λεπτά ήταν μπροστά μου ο πατέρας μου και μετά τον είδα αιμόφυρτο στο έδαφος. Ήταν ο οδηγός της μηχανής. Αφού τον πάτησε τον παρέσυρε σχεδόν 300 μέτρα και μετά παρέσυρε και τον άλλον τύπο».

Μαρτυρίες για τις στιγμές
πριν το φονικό
Το απόγευμα πριν την τραγωδία, σύμφωνα με το newsit, ο 52χρονος φαίνεται να έδειχνε οξύθυμος, ενώ είχε μεταβεί για φαγητό με την οικογένειά του και φίλους του. Κατά συγγενή  του ενός θύματος «στο τραπέζι που έτρωγαν τσακώθηκε άγρια με έναν γνωστό του. Τότε (ο 52χρονος), νευριασμένος σηκώθηκε από το τραπέζι και πήρε τα κλειδιά του αυτοκινήτου του ανθρώπου με τον οποίον μάλωσαν. Εκείνη τη στιγμή η γυναίκα του, του άρπαξε από τα χέρια τα κλειδιά και στη συνέχεια ο δράστης έφυγε με το δικό του ΙΧ».

Υπήρχε συνοδηγός;
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές πως ο δράστης δεν ήταν μόνος του στο αυτοκίνητο. Όταν έφτασε σε εστιατόριο κοντά στην περιοχή μετά τις πράξεις του, σύμφωνα με συγγενή του ενός θύματος, έβαλε το αυτοκίνητο στο παρκινγκ για να κρυφτεί. Εκείνη την ώρα, θαμώνες-αυτόπτες μάρτυρες -κυρίως Γάλλοι τουρίστες- που έχουν ήδη καταθέσει στις Αρχές έκαναν λόγο για δύο άτομα που επέβαιναν στο μοιραίο όχημα.

 

φωτο: spartanews.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti