Δημιουργία νέων κυκλικών κόμβων σε δημοτικές οδούς της Σπάρτης

Μελέτη για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού

Τετάρτη, 08 Δεκέμβριος 2021 08:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δημιουργία νέων κυκλικών κόμβων σε δημοτικές οδούς της Σπάρτης

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σπάρτης, υπό την Προεδρία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Σπύρου Μοιράγια, παρουσιάστηκε η μελέτη με θέμα «Δημιουργία νέων κυκλικών κόμβων σε δημοτικές οδούς της πόλης της Σπάρτης», προκειμένου η επιτροπή να λάβει απόφαση για τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που άπτονται του επερχόμενου έργου. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπονήθηκε το 2016 από διακεκριμένους Καθηγητές του ΕΜΠ, προτείνεται διαμόρφωση νέων κυκλικών κόμβων στις διασταυρώσεις: α) Ορθίας Αρτέμιδος - Λυκούργου και Ε. & Σ. Βαλιώτη, β) Λυκούργου - Αρχιδάμου και γ) Θερμοπυλών - Λεωνίδου. 

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, στοχεύει στην προστασία του κέντρου της Σπάρτης από τη βαριά κυκλοφορία, από την στάθμευση των αυτοκινήτων και από την υπερβολική φόρτιση, όχι μόνο των κεντρικών αξόνων αλλά και των παρακείμενων δρόμων. 

Σήμερα, ο κυκλικός κόμβος είναι ένας τύπος διασταύρωσης, ο οποίος έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ευρώπη κατά τις τελευταίες δεκαετίες και αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό και ασφαλή τρόπο διαχείρισης της κυκλοφορίας.

Οι τρεις νέοι κυκλικοί κόμβοι που προτείνονται από τη μελέτη για τη Σπάρτη, θα εξυπηρετούν με απόλυτη ασφάλεια τη ροή, ενώ συγχρόνως θα αποτελούν και σημείο αναφοράς.
Επιπλέον, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός κυκλικού κόμβου έναντι των φαναριών είναι ορατά και στον παρακάτω πίνακα:

Pinakas

 

 Η κατασκευή των παραπάνω κυκλικών κόμβων είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, την ασφαλέστερη μετακίνηση οδηγών και πεζών και τη μείωση των πιθανοτήτων να σημειωθούν τροχαία ατυχήματα. 

Παράλληλα θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του οδικού δικτύου σε μια περιοχή αστική, όπως είναι πλέον η συγκεκριμένη, όπου συνωστίζεται μεγάλος όγκος οχημάτων, ντόπιων και επισκεπτών, που είτε εισέρχονται στην πόλη της Σπάρτης είτε εξέρχονται.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να διαβάσουν ολόκληρη την μελέτη ΕΔΩ

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti