Στην Τρίπολη τα σκουπίδια της Σπάρτης

Νίκας: «Ζητάω από τους Σπαρτιάτες υπομονή λίγων ημερών» - Εν αναμονή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Σάββατο, 04 Δεκέμβριος 2021 08:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην Τρίπολη τα σκουπίδια της Σπάρτης

Ολιγοήμερη υπομονή από τους κατοίκους του Δήμου Σπάρτης συνέστησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφορικά με το πολύκροτο θέμα που έχει ανακύψει στην αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, καθώς -όπως δήλωσε- «έχει βρεθεί η λύση και τα απορρίμματα θα πηγαίνουν στο εργοστάσιο της Τρίπολης που είναι σχεδόν έτοιμο».

Όπως εξήγησε ο κ. Νίκας, τα απορρίμματα της λακωνικής πρωτεύουσας, βάσει προγραμματισμού, θα μεταφέρονταν στη μονάδα επεξεργασίας που πρόκειται να δημιουργηθεί  στη Σκάλα Λακωνίας. Ωστόσο, επειδή το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή έχει καθυστερήσει αρκετά, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα δώσει το «πράσινο φως» για τη μεταφορά των σκουπιδιών της λακωνικής πρωτεύουσας στην Παλαιοχούνη Δ. Τρίπολης Αρκαδίας, όπου η εκεί μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων είναι έτοιμη να λειτουργήσει.

«Θέλω να παρακαλέσω δημόσια, να υπάρξει υπομονή απ’ όλους για λίγες μέρες. Δεν υπάρχει ασάφεια και αοριστία στο θέμα. Η μονάδα στην Τρίπολη είναι έτοιμη και αναμένουμε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να τελειώσουμε με αυτό το βάσανο της 20ετίας», υπογράμμισε ο κ. Νίκας.

Επιπλέον, ο κ. Νίκας ανέλαβε την ευθύνη για το πρόβλημα που έχει προκύψει, βγάζοντας από το «κάδρο» τον Δήμο Σπάρτης και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καθώς τόνισε: «Η ευθύνη είναι της Περιφέρειας, η οποία επιβλέπει το έργο κατασκευής των εργοστασίων που θα παραδοθούν στον ΦΟΔΣΑ», ενώ συνέχισε αναφέροντας πως «η συνεργασία μας με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, αλλά και με τον δήμαρχο Σπάρτης, είναι δημιουργική και άριστη. Και οι δυο μάς βοηθούν στο έπακρο».

Τέλος, ο κ. Νίκας, εξήγγειλε πως η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για  τον πλήρη καθαρισμό κι αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αφυσσού μόλις ξεκινήσει η μεταφορά των σκουπιδιών στην Τρίπολη.

Το χρονικό ενός προβλήματος
Υπενθυμίζεται ότι, όπως όριζε η σύμβαση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» που υπογράφτηκε στις αρχές του 2021, στα τέλη Νοεμβρίου προβλεπόταν η έναρξη περιόδου μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της αναδόχου εταιρείας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα. Συνέπεια ήταν σε πολλούς δήμους της Περιφέρειας -μεταξύ των οποίων και της Σπάρτης- να μπλοκάρει η διαδικασία αποκομιδής και απόθεσης των απορριμμάτων.

Στην πρωτεύουσα της Λακωνίας, λόγω της παρέλευσης της καθοριστικής ημερομηνίας της 29ης Νοεμβρίου, τα απορριμματοφόρα έμειναν ακινητοποιημένα για ένα διήμερο, που ήταν αρκετό για να υπερχειλίσουν οι κάδοι από σκουπίδια. Μετά την παραίτηση του αντιδημάρχου Καθαριότητας Δ. Καπονικολού, οι αρμοδιότητες του μεταβιβάστηκαν από τον δήμαρχο Π. Δούκα στον αντιδήμαρχο Αθ. Καρλαύτη. Το βράδυ της Τετάρτης (1/12) ξεκίνησε εκ νέου η αποκομιδή των απορριμμάτων από τις γειτονιές της Σπάρτης με αποτέλεσμα να «ανασάνει» προσωρινά η πόλη. Ωστόσο, οι αρρυθμίες και η δυσλειτουργία στην αποκομιδή θα παραμείνουν μέχρι να υπάρξει η οριστική απόφαση για τη διοχέτευση των απορριμμάτων, όπως δεσμεύτηκε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

«Μοναδική λύση η έναρξη λειτουργίας
των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης»
Εξάλλου, σε ανάρτησή της για την κεντρική διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, η περιφερειακή σύμβουλος Ντίνα Νικολάκου τόνισε: «Η Σπάρτη αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα απορρίμματα! Σε αδιέξοδο οδηγούνται και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου! Μοναδική λύση η έναρξη λειτουργίας των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης του έργου ΣΔΙΤ. Τώρα πια όλοι το αντιλαμβάνονται. Νοιώθω περήφανη που δικαιώνεται η μεγάλη μας προσπάθεια για να λυθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα και ας “αγωνίζονται” κάποιοι εχθροί του έργου χθες να παρουσιάζονται ως προστάτες του σήμερα. Οι δέκα μήνες από την υπογραφή της έναρξης ισχύος πέρασαν. Μετράμε πλέον αντίστροφα. Διαφορετικά οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν…», κατέληξε η κ. Νικολάκου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti