Φόρος τιμής στη θυσία των 118 Σπαρτιατών (ΦΩΤΟ)

Άσβεστες οι μνήμες του Μονοδενδρίου μετά από 78 χρόνια - Σειρά επετειακών εκδηλώσεων διεξήχθησαν και φέτος

Τρίτη, 30 Νοέμβριος 2021 14:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φόρος τιμής στη θυσία των 118 Σπαρτιατών (ΦΩΤΟ)

Ο πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/11, ενώ στη Σπάρτη τιμήθηκε η μνήμη των 118 εκτελεσθέντων στο Μονοδένδρι από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 26 Νοεμβρίου 1943.

Με τη συμπλήρωση 78 ετών από τη «μαύρη» επέτειο, οι εκδηλώσεις στη λακωνική πρωτεύουσα ξεκίνησαν στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας με αρχιερατική Θεία Λειτουργία, δοξολογία για την Εθνική Αντίσταση και επιμνημόσυνη δέηση για τους 118 αδικοχαμένους πατριώτες, προεξάρχοντος  του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου. Ακολούθησε η εκφώνηση επίκαιρης ομιλίας από τον θεολόγο, εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Νικόλαο Κουφό.

Αμέσως μετά έγινε μετάβαση των επισήμων στο ηρώο των εκτελεσθέντων στο Μονοδένδρι, όπου ο Μητροπολίτης Ευστάθιος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και  αποδόθηκαν τιμές.  Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της θλιβερής επετείου του Μονοδενδρίου, το απόγευμα της Παρασκευής 26/11 τελέσθηκε από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο, τρισάγιο στο μνημείο των 118 στο πάρκο «Σταύρος Νιάρχος» (πρώην ΟΤΕ) στη Σπάρτη. Ακολούθησαν ομιλία, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Το πρωί της ίδιας ημέρας είχε διεξαχθεί εκδήλωση μνήμης με θέμα «Μνήμες 26ης Νοεμβρίου 1943: η Σπάρτη θυμάται(;)» στο α΄ κοιμητήριο της λακωνικής πρωτεύουσας. Η δράση διοργανώθηκε από την Πνευματική Εστία Σπάρτης (ΠΕΣ) με τη συνεργασία του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης.

Τα γεγονότα
Στις 23 Νοεμβρίου 1943 οι αντάρτες του ΕΛΑΣ επιτέθηκαν σε αυτοκίνητο στον επαρχιακό δρόμο της Κορίνθου-Πατρών, με αποτέλεσμα 4 νεκρούς Γερμανούς και 22 τραυματίες. Μεταξύ τους ένας νεκρός κατώτερος αξιωματικός κι ένας τραυματίας ανθυπολοχαγός. Στις 25 Νοεμβρίου 1943 οι αντάρτες κτύπησαν φάλαγγα γερμανικών αυτοκινήτων στην τοποθεσία Μονοδένδρι στον δρόμο Τρίπολης-Σπάρτης και σκότωσαν 4 Γερμανούς, ενώ 9 κηρύχτηκαν αγνοούμενοι.

Ως αντίποινα για τη δράση των ανταρτών, στις 26 Νοεμβρίου οι Γερμανοί μετέφεραν στην τοποθεσία Χάνι Μονοδενδρίου, 100 κρατούμενους, μεταξύ των οποίων έμποροι, δικηγόροι, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι, επιστήμονες, καθώς και 18 αγρότες που συνελήφθησαν στη περιοχή της επίθεσης των ανταρτών. Οι συλλήψεις είχαν γίνει στην Σπάρτη στις 22-23 Οκτωβρίου, ενώ οι εντολές για αντίποινα δόθηκαν από τον διοικητή της 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, Καρλ φον Λε Σουίρ.

Στην εκτέλεση, ο δικηγόρος και πολιτευτής του φιλελεύθερου χώρου και μέλος του ΕΑΜ, Γεώργιος Γιατράκος απηύθυνε τον τελευταίο λόγο στους μελλοθάνατους συντρόφους του. Μια από τις ηρωικές μορφές της τραγωδίας ήταν ο σπουδαγμένος στην Γερμανία, ιατρός-χειρουργός Χρήστος Καρβούνης. Αφού απαίτησε την απελευθέρωση των ανηλίκων, δεν αποδέχθηκε χάρη των Γερμανών, εφόσον εκείνη αφορούσε μόνο το πρόσωπό του κι έτσι δέχθηκε τα θανάσιμα πυρά των κατακτητών. Από την εκτέλεση επέζησε ένα άτομο, ο Μιχάλης Τζιγκάκος, ο μικρότερος σε ηλικία.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε 
μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti