Θύμηση του «αποτυπώματος» της ιστορικής κλινικής Καρβούνη

Πρωτοβουλία της ΟΕΒΕ Λακωνίας για το πρώην κτίριο-σύμβολο της νεότερης Σπάρτης - Το αίτημα προς τον επιχειρηματικό όμιλο που ανέλαβε τον χώρο

Δευτέρα, 29 Νοέμβριος 2021 14:27 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Θύμηση του «αποτυπώματος» της ιστορικής κλινικής Καρβούνη

Πρόβλεψη για την υπόμνηση της ιστορικότητας του χώρου, όπου για περίπου 80 χρόνια δέσποζε το κτίριο της πρώην κλινικής του -δολοφονηθέντα από τους Γερμανούς το 1943- Χρήστου Καρβούνη (και μετέπειτα εγκαταστάσεων της Νομαρχίας Λακωνίας), αιτείται η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Λακωνίας. Σημειώνεται πως το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Κ. Παλαιολόγου και Οθ. Αμαλίας έχει εκμισθωθεί από επιχειρηματικό όμιλο για την ανέγερση εγκαταστάσεων γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Με επιστολή της προς τον επικεφαλής της εταιρείας, η Ομοσπονδία αναδεικνύει το ιστορικό υπόβαθρο του οικοδομήματος που κατεδαφίστηκε το 2012, απευθύνοντας παράκληση για ανάδειξη του σπουδαίου παρελθόντος του. Συγκεκριμένα, ζητεί «να παρατίθενται φωτογραφίες με το προϋπάρχον κτίριο, καθώς και επιγραφή περιεχομένου τη γενναιότητα του ιδιοκτήτη του ιατρού Χρήστου Καρβούνη, πρωταγωνιστή και μάρτυρα του δραματικότερου γεγονότος στην ιστορία της νεότερης Σπάρτης».

Ειδικότερα, η ΟΕΒΕ Λακωνίας αναφέρει προς τον διευθύνοντας σύμβουλο της METRO AEBE, Αριστοτέλη Παντελιάδη: «Τις τελευταίες ημέρες, στην πόλη της Σπάρτης, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης του κτιρίου όπου σ’ αυτό θα στεγαστεί η επιχείρηση super market (My market) του Ομίλου σας.

Στο οικόπεδο αυτό που ανεγείρετε το κτίριο, πριν λίγα χρόνια υπήρχε ένα διώροφο κτίριο το οποίο είχε αναγερθεί το 1933, ιδιοκτησίας του ιατρού Χρήστου Καρβούνη, όπου στο ισόγειο στεγαζόταν η κλινική του με το χειρουργείο και ο όροφος χρησιμοποιούταν ως κατοικία του.

Το εν λόγω κτίριο  -στο οποίο για πολλά χρόνια στεγάστηκε και η Νομαρχία Λακωνίας- το Νοέμβριο του 2012 κατεδαφίστηκε δεδομένου ότι και ορισμένες ενέργειες για την κήρυξή του ως διατηρητέο δεν έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για την γνωριμία σας με το αυτό το ιστορικό κτίριο, σας παραθέτουμε μία σύνοψη από το blog του αρχιτέκτονα κ. Γιώργου Γιαξόγλου: http://spartaarchitecture.blogspot.com/2012/11/blog-post.html

Ο Χρήστος Καρβούνης πέρα από την προσφορά του στην Σπαρτιατική και Λακωνική κοινωνία ως γιατρός, ήταν και μία προσωπικότητα που με την πολιτική δράση του αγωνίστηκε για την κατοχύρωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας και τούτο  μάλιστα, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Ήταν ανάμεσα στους 118 αγωνιστές πολίτες της Σπάρτης, που -εις αντίποινα- εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές στο Μονοδένδρι Λακωνίας, σαν σήμερα πριν 78 χρόνια, στις 26 Νοέμβρη 1943.

Είναι γνωστό ότι όταν επρόκειτο να τους εκτελέσουν, ο επικεφαλής Ναζί αξιωματικός, ξεχώρισε από τους άλλους το Xρήστο Καρβούνη, όπου, λόγω του ότι είχε σπουδάσει στη Γερμανία, του πρότεινε να βγει από τη σειρά των μελλοθανάτων και να γλιτώσει την εκτέλεση· τότε ο Καρβούνης απάντησε: “Ή όλοι ή κι εγώ μαζί τους”! Κι ας του φώναζαν οι συναγωνιστές του “φύγε γιατρέ, φύγε γιατρέ”. Ο Χρήστος Καρβούνης που μιλούσε άριστα γερμανικά, στο διάλογο που έκανε με το Γερμανό αξιωματικό, σε έντονο ύφος, του τόνισε ότι η εκτέλεση αθώων για αντίποινα είναι πράξη βάρβαρη, αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου.

Με την στάση του αυτή ο ιατρός Χρήστος Καρβούνης κατατάσσεται στις ευγενέστερες μορφές των αγωνιστών και θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης. Αγνός πατριώτης, με ανθρωπιστικά αισθήματα, ήταν γεμάτος αυτοθυσία και αυταπάρνηση μέχρι το τέλος της ζωής του και είναι βέβαιο ότι αποτελεί ένα από τα φωτεινότερα παραδείγματα στην Ιστορία του λαού μας».

Απευθυνόμενη στον επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου η ΟΕΒΕ Λακωνίας προσθέτει: «Αφού η πόλη και η κοινωνία της Σπάρτης δεν κατάφερε (δεν προσπάθησε;) ώστε να διατηρήσει αυτό το φορτισμένο με τις ιστορικές μνήμες του παρελθόντος κτίριο-σύμβολο, παρακαλούμε εσάς, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης και προσφοράς, όπως εξετάσετε τη δυνατότητα σε ένα σημείο του κτιρίου που ανεγείρετε, με κάποιο τρόπο, να παρατίθενται φωτογραφίες με το προϋπάρχον κτίριο, καθώς και επιγραφή περιεχομένου τη γενναιότητα του ιδιοκτήτη του ιατρού Χρήστου Καρβούνη, πρωταγωνιστή και μάρτυρα του δραματικότερου γεγονότος στην ιστορία της νεότερης Σπάρτης.

Στην περίπτωση θετικής αντιμετώπισης του αιτήματός μας είμαστε στη διάθεσή σας για την παροχή των απαραιτήτων ιστορικών στοιχείων για το σκοπό αυτό.   

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση!»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 25 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti